Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Co když netvoříme svůj osud, ale osud tvoří nás? Mysteriózní drama o zločinu, pomstě a osudové lásce... Šestidílná britsko-novozélandská série vznikla podle stejnojmenného románu Eleanor Cattonové, oceněného Man Bookerovou cenou (česky nakladatelství Argo, 2016). Knihu, která v anglickém jazyce původně vyšla v roce 2013, adaptovala sama Eleanor Cattonová, jež byla přítomná i při natáčení. Série popisuje okolnosti, obklopující záhadnou vraždu v zapadlém koutě Nového Zélandu v období zlaté horečky v 60. letech 19. století... Děj se odehrává ve dvou časových rovinách, před a po zločinu. V jednotlivých epizodách se odhalují další střípky toho, co se skutečně odehrálo osudné noci, kdy byl zavražděn náhle zbohatnuvší prospektor Crosbie Wells a také střípky událostí, které k tomuto zločinu vedly. Z vraždy je obviněna Anna Wetherellová, mladá žena, která na Nový Zéland dorazila teprve před několika měsíci a nyní pod hrozbou oprátky musí zjistit pravdu. Přítomen je motiv osudové lásky a vše je ozvláštněno astrologickou metafyzikou, motivem předurčenosti osudu a role svobodné vůle v utváření lidských životů. Hlavní hrdinku ztvárnila Eve Hewsonová, známá z ceněného seriálu Knick: Doktoři bez hranic (2014–2015), v jedné z hlavních rolí vystupuje hvězdná Eva Greenová. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

anatheman 

všechny recenze uživatele

No tak jsem to konečně dokoukal. Musím říct, že i přes nízká očekávání mě seriál docela zklamal. Ze začátku působí dosti nadějně. Přeci jen Nový Zéland v 19. století? To je něco docela neobvyklého. Rovněž mě zaujal nastíněný příběh 2 hlavních protagonistů i 2 antagonistů. Každopádně... zhruba od poloviny série jsem pociťoval zřejmé natahování a to, že ději chybí jakýsi náboj. A to i přes to, že zde byla snaha pracovat se střídáním časových rovin. Vše ale zazdily poslední 2 díly, které byly na můj vkus až příliš ezoterické. No a samotné finále působí dosti odfláknutým dojmem. Takže tedy The Luminaries uděluji 2 zlaté cihly z 5. Každá je za obě Evy, které zde excelovaly. Hewson je cute a Green... Má cenu něco říkat? Zase uhrančivá tak, že bleju duhu. Slušný herecký výkon projevil i Marton Csokas. Toť vše. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem na nadpřirozené síly a rozumem nevysvětlitelné jevy ve filmovém světě už docela alergická, tak tady jsem byla schopná to akceptovat. Ba co víc, vůbec mi to nevadilo. Asi jsem podlehla kouzlu dobrodružství s vůní exotických dálav za časů zlaté horečky. Mimo jiné mě zaujalo také herecké obsazení, jemuž dle mého názoru nevévodí Eva Green, ale uchvacující Eve Hewson. (70%) ()

marusshhka 

všechny recenze uživatele

Seriál se mi moc líbil. Zlatokopeckou tematiku nijak nemusím, ale příběh měl dynamiku, spád, jisté tajemno, romantickou linku a nevěděla jsem dopředu, kam se bude děj ubírat. Po dlouhé době něco, co mě chytlo a nepustilo do konce. Souhlasím, že vysvětlovací konec byl slabší, ale i tak se povedlo. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Já mám strašně rád mysteriózní filmy. Tady se konkrétně jedná o osud, vliv planet a vesmíru na naše životy. To je jedna z nejneprobádanějších věcí na světě a přitom některé studie už částečné souvislosti prokazují. Ve vědeckém světě ale stále tohle téma nemá zastoupení. A tak se mu zatím mohou věnovat v druhé polovině devatenáctého století v období zlaté horečky na nesmírně zajímavém místě. V Novém Zélandu se totiž seriály moc neodehrávají a ani netočí. Takže je to místo docela exotické. A nutno dodat, že je skoro škoda, že krásných scenérií tvůrci nevyužili více. Jinak je to totiž seriál nesmírně napínavý přestože ne zase tolik dramatický. Jako by to vesmírné tajemno obklopovalo všechno kolem a v tomto relativně pomalém duchu se i děj odehrává. Mě osobně Eve Hewson strašně zaujala neboť je velice sympatická. Seriál bavil a nenudil. Pravdou však je, že při více dílech by se už mohl děj zdát mírně natažený. ()

karnifex 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem zajímavý příběh ze zlatokopeckého prostředí, ale dostal jsem spíš červenou knihovnu. Mezi klady patří dobrá výprava a výborné herecké výkony. Podstatným záporem je přehnaná délka a z ní vyplývající zdlouhavost - celý děj se mohl pohodlně vejít do dvou hodin času.. ()

surprise 

všechny recenze uživatele

Lokace: výborné; Kostýmy: výborné; Herci: výborní; Scénář: průměrný; Střih: zmotaný; Režie: s nenaplněnou ambicí; Výsledek: zklamání, zvláště kvůli zcela nepodařenému a nudnému finále. ()

DrifterSoul 

všechny recenze uživatele

Seriál se odehrával v atraktivním prostředí NZ, zajímavé době a měl mysteriózní zápletku. Bonusem byla ideální kombinace English s CZ titulky.   Bohužel, děj se stal kvůli těžko identifikovatelnému prolínání časových rovin (a přehnané, těžko uvěřitelné  záhadnosti), postupně nepřehledný. Závěrečné dovysvětlování chronologie událostí u soudu to už těžko mohlo napravit. Značné zklamání. ()

tulen

všechny recenze uživatele

Po dvou dílech - není to špatný, ale ty časový skoky v tom dělají totální guláš. A i když nemám nic proti pomalejšímu tempu filmů, tady už jsem se dost nudil a musel jsem se spíš nutit do pokračování sledování ... ()

SoulAsAGem 

všechny recenze uživatele

Skvely komorni serial, do sve pomyslne sbirky si pridvam tento maly drhokam. Serial se misty vlece, nekdo muze mit problem se soustredenosti, neni prilis akcni, vlastne vubec, ale nabidne nem prijemnou lehce temnou atmosferu. Clovek ma pocit, ze ma neco, co je jen jeho. Eva Green jako Lydia Wells uz je zkusena v tom byt “posedla”, scena posledniho dilu “seance” kolem kulateho stolu, jakoby se uz nekdy stala.. A take ze ano. Prijemny vzpominkovy navrat k Penny Dreadful. Krome toho Eva na me pusobi vzdy velmi smutne, nehlede na to jakou ma roli, at hraje kladnou nebo zapornou postavu, vzdy je atmosfera kolem ni takova zakleta a asi to zboznuji, priznavam. Neskutecnym prekvapenim byla herecka Ewe Hevson, kterou jsem zde videla poprve. Skvely herecky vykon, hlavni postava serialu skutecne dominovala i vedle uzasne uz zminene Mrs. Wells-Evy Green. ()

Geometria 

všechny recenze uživatele

literární předloha seriálu je bezva, adaptace se nepovedla. v knize gradující prolínání časových rovin je tu docela mechanické a s výjimkou dvou ženských hrdinek je zoufalý casting i ochotnický herecký projev mužských postav. asi nejsmutnější je Maori mladík, jehož chování a mimika připomíná falešného (a permanentně opilého) Indiána v nějaké dávné Wild Wild West show. a obsazení "zlatovlasého mladíka" Himeshem Patelem taky nedává moc smysl, vzhledem k rasové otázce / rasizmu, který hraje v příběhu svou důležitou roli, ale této postavy se záhadně netýká. ... plus je to zdlouhavé a nudné; když jsem se ani ve druhém díle nedočkala řádného rýžování, přestávám koukat. pokud je kniha pěkný valounek čistého zlata, toto dílo bohužel připomíná sádrový šutr, napajcovaný zlatým sprejem. s bídou dvě * ()

pallok 

všechny recenze uživatele

Paradoxne nedostatkom tohto miniseriálu nie je predloha, ani réžia, herečky a herci sú v poho, kamere tiež niet čo vyčítať, všetko sa zdá byť OK, ale nie je. V konečnom hodnotení tomu chýba dépeháčka - pridaná hodnota, akcia, podľa ktorej by som si minisériu uložil do pamäte - možno scéna s EveGrínou, zatmenie mesiaca či uštipnutie škorpíkom! 70% ()

Reklama

Reklama