Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektiv Mark Dixon (Dana Andrews) se celý život snažil vymanit ze stínu svého otce, který byl zločincem. Jeho neklidná povaha ho ale přímo žene do konfliktů. Při vyšetřování posledního případu má navíc pořádnou dávku smůly. Jediné štěstí, které ho potká, je seznámení s krásnou Morgan Taylor (Gene Tierney), která na něm vidí i to dobré. (fleurette)

(více)

Recenze (14)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Silné čtyři hvězdičky. Film se opravdu točí hlavně kolem nejednoznačné postavy Dany Andrewse jako policajta, který svádí boj o svou duši. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Pomerne priemerný noir s dobrým motívom s neúmyselnou vraždou, ale aj s na svoju dobu zastaralým štýlom (skoro žiadna hudba) a veľmi nevýraznou rolou pre Gene Tierney. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Skvělý příběh, postava Marka Dixona byla opravdu skvěle napsaná, no a jako takovou třešničku na dortu jsem si ujížděl na několika dokonalých záběrech nočního New Yorku. Takhle nějak by měl vypadat noir. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Tento film natočený podle románu Night Cry Williama Stuarta je výborně propracovaný noir, který bohužel zůstal ve stínu slavnější Laury Otty Premingera, ve které si oba dva hlavní herci střihli skoro na chlup stejné role. Je to docela škoda, protože film jako takový ač spíš B-čko - měl A-čkové obsazení a příběh. Dana Andrews v roli zpočátku nesympatického detektiva Dixona odvedl dobrou práci a řekl bych, že jelikož v téhle době začínaly jeho problémy s pitím, tak se nemusel ani moc na protivu přemáhat. Podobně se v soukromém životě nedařilo v té době ani nádherné Gene Tierney, která dostala na začátku natáčení filmu "kopačky" od budoucího prezidenta Kennedyho (důvodem byly jeho vysoké politické ambice). Její role byla zapamatovatelná, ale nikterak významná a v žádném případě se nejednalo o femme fatale! Závěr se totiž opíral především o vnitřní boj s rodinným odkazem Sandyho Dixona a nikoliv o vliv Morgan ;) Jako pro film pozitivní skutečnost je i herní obsazení Garyho Merrilla do padoucha Scalise, který se měsíc po vydání filmu oženil se stárnoucí Bette Davis a stal se tak na 10 let jejím čtvrtým a posledním mužem (ona jeho druhou ženou a přestože se rozvedli, ani jeden už znovu do té pomyslné řeky nevstoupil). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Priemerny noir film o istom cloveku- detektivovi /Dana Andrews - Laura 1944, Gangsterska Nevesta/, ktory sa snazil vymanit sa z tiena svojho otca, slavneho zlocinca. Detektiv ma ale kopu nudy a vatovo planych plkov a jedine stastie je to, ze sa stretne s krasnou Gene Tierney. Az prilis vidno kulisy, dialogy obcas nudia a nuda dostala neprirodzene vela priestoru. Pre mna je Premingerova Laura minimalne o 2 patra vyssie a tento noir povazujem len za znesitelny priemer. 66 % ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Po Laure najlepší noirový Preminger. Ťahákom filmu je ambivalentná postava Dany Andrewsa – policajta, ktorý bojuje s (kriminálnou) minulosťou (svojho otca), svojou prchkou povahou a svedomím. Vedľajšie party ani zlosyny dvakrát zaujímaví nie sú, ale poteší pekná tvárička Gene Tierney (aj keď ich spoločné scény zaváňajú melodrámou, zaspomínate si na ikonickú Lauru). Poteší rovnako úloha New Yorku. Aj keď sa väčšina scén odohráva v interiéroch, mesto sa nám často pripomenie v zadnej projekcii alebo cez okná bytov, kde na nás vykúka Manhattanský most či mrakodrap. Jeden z najlepších policajných noirov (hneď za Touch of Evil, The Big Heat či Shield for Murder). Škoda len, že finále s gangstrami nemalo väčšie gule. 4,5* ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Noir jak má být, několik skvěle atmosferických záběrů na noční New York a policista v bezvýchodné a absolutně nezáviděníhodné situaci. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

4+ za vynikajici zabavu. Gene Tierney nadherna opet jako obrazek, Dana Andrews stejny jako vzdy, a to cele v napinavem pribehu policajta, ktery sice udelal poradnou botu, ale nakonec podle me vyhral :-) ()

glamgirl 

všechny recenze uživatele

Príjemný noir... akurát že na vynášanie mŕtvol z domu za hlbokej noci je väčší expert Fritz Lang (Woman in the Window). ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

V podobném složení jako Laura, ale jedná se o kvalitnější a komplexnější film. Jestli měl Preminger dostat nějakou nominaci na Oskara, pak za tohle a ne za Lauru. ()

ad142 

všechny recenze uživatele

Asi žánrovo najčistejší Premingerov noir, často sa objavujúci v rôznych rebríčkoch TOP 10 noir filmov. Zápletka je vynikajúco spracovaná a režisér výborne prezentuje niekoľko kľúčových dejových bodov, aby sa všetko vrátilo k hlavným morálnym dôsledkom, týkajúcim sa hlavnej postavy, detektíva Marka Dixona. Ten sa snaží vymaniť z tieňa svojho otca, ktorý bol známym kriminálnikom. Počas vyšetrovania jedného prípadu však náhodne spácha vraždu a zdá sa, že otcov tieň ho bude prenasledovať navždy... Typického noirovského detektíva s problémami presvedčivo stvárnil Dana Andrews, ktorý zažiaril už v Premingerovej Laure, rovnako ako Gene Tierney, aj keď tá sa tentokrát nevyskytuje v úlohe typickej femme fatale. Milovníkov žánru iste potešia zadné projekcie, okná večne smerujúce na osvetlený most a mrakodrapy, či takmer neustále šero a prítmie v interiéroch. ()

Allontanato 

všechny recenze uživatele

Dobrý námět bohužel kazí nevýrazná interpretace a ani Gene Tierneyová se se svou vedlejší rolí zrovna moc nenadřela. Škoda... 74 % ()

Reklama

Reklama