Reklama

Reklama

Skutok sa stal

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Slovenský dokumentárny film Skutok sa stal režisérky Barbory Berezňákovej podáva správu o stave našej krajiny cez životný príbeh a vzťah troch kamarátov - Oskara Fegyveresa, Róberta Remiáša a Petra Tótha. Film sprostredkuje návrat do blízkej minulosti Slovenska cez konkrétny príklad najväčšej spoločenskej kauzy deväťdesiatych rokov v optike účastníkov dramatických udalostí. Originálny a vizuálne sugestívny pohľad mladej autorky na našu nedávnu históriu ale aj prítomnosť, sa chce stať naliehavým impulzom pre spoločenskú reflexiu. (Forum Film SK)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (34)

Flego 

všechny recenze uživatele

Prioritou je vražda Roberta Remiáša, ale ako to býva, všetko so všetkým súvisí, takže pozornosť sa dopraje aj zavlečeniu prezidentovho syna, pobytu Oskara F. v zahraničí, Tóthov vklad do kauzy, kauze Technopol a tým aj Kočnerovi. Je to veľmi sugestívny dokument, ktorý sa vymyká bežným dokumentom. Oceňujem zábery zo starých pokrčených VHS-iek, tieto autentické zábery oživili celý film. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Že by bol ten “Pán Božko” pre všetkých dôchodcov, ktorý vypredával športové haly taký skurvenec? Pravdepodobne na milión % isto iste. To, či je tento dokument tendenčný a jednostranný, nech si všetci posúdia sami, za mňa je výsledok viac menej “jasný”, čiže: “Skutok sa stal”. Všetko ostatné je takpovediac druhoradé, lebo strata života nemá z pohľadu kriminálnych činov rovnocenného oponanta, a presne preto tá piata hviezda. Inak nerozumiem tomu, prečo taká “nízka” hodnota, lebo nech vystupujúce osoby, ako napr. Tóth, už v dnešnej dobe nemajú garanciu vierohodnosti, ostatní spovedaní ho viac menej majú, pričom všetko je elegantne, dobovo ale aj aktuálne podané tak jasným spôsobom, aby to pochopil aj ten najväčší idiot. Jediné, čo ma absolútne zarazilo a iritovalo zároveň, bol niekoľko sekundový morálny monológ toho mastno vlasého, amero-fila, úžerníka, podvodníka z východu, čo má hlavu jak prasa, ktorý bol tvárou tejto krajiny. Toto ste si kurva mohli odpustiť, lebo to je akoby Rosenberg na hodinách náboženstva prednášal o zákaze predmanželského sexu. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

EU naštěstí snahy o ohrození nezávislostí soudů potlačuje. Zdá se, že se podařilo potlačit i slovenskou mafii a země má etapu kovbojského kapitalismu z časů Mečiara za sebou.Jen jsem při sledování dokumentu kroutil hlavou.Trumfovým esem filmu se stal Oskar F., korunní svědek únosu syna prezidenta Kováče, který tehdy vypovídal, pak se skrýval s pomocí kamaráda Roba Remiáše a po jeho záhadné smrti v plamenech vozu uprchl do zahraničí. Sice se vrátil už před lety, zatímco dokument kolem jeho osoby buduje tajemno.Nicméně fakt, že sám Oskar F. jde po vlastní stopě a na tehdejší události se osobně ptá chodců v pouliční anketě, dává snímku říz. Naopak kámen úrazu tkví v tom, co distributor snímku nazývá „originálním formálním přístupem“. Přepjatá obrazová stylizace v duchu dobového materiálu, otázky typu, proč se vlastně privatizovalo, lány pampelišek, detaily cigaret, herecké vypravěčství, zkrátka filmařská manýra artové odlišnosti ubíjí.Jednak vnáší do kriminálního případu časový i pocitový zmatek, takže nejen divák, který si přes dvacet let staré události vybavuje, se v něm těžko orientuje, jednak jen umíněně zakrývá, že nových poznatků, objevů či dokonce důkazů se tvůrcům nedostává. Všichni účinkující se tváří jakoby v poloutajení, jejich výpovědi se dramatizují, kamera si vybírá zanedbaná prostředí s nádechem smutku, marnosti a beznaděje.Ovšem dojem, že je něco shnilého ve státě slovenském, naznačuje spíše potemnělá nálada než průkazná věcná fakta. Dokumentarista může hledat buď objektivní pravdu, nebo subjektivní výraz; ve filmu Skutok sa stal platí bohužel to druhé. Takže nakonec utkví pouze drobnosti jako šibeniční dobový žert ˇve dvacáté minutě) v podobě záznamníku, který volající varuje - Rozmyslete si, co řeknete, tento telefon odposlouchává šéf Slovenské informační služby ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $97,294▐ Dokument mal veľkú reklamnú kampaň ale vo výsledku to je chatrné. Keby sa to všetko zhrnulo do 20 minút tak by to bolo pútavé ale na danej ploche to stráca na pútavosti, výrečnosti. Hlavne je na škodu, že neponúkne nič nové, šokujúce čo by sme už nevedeli. Posledné roky sa filmári vracajú k neduhom 90.rokov na Slovensku ale účelovosť týchto filmov či dokumentov je tak na pol ceste. /videl v kine: 40%/ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Máme tu v relatívne krátkom čase film s približne rovnakou témou, zakažýdm však uchopeným iným spôsobom. A je fajn skonštatovať, že Skutok sa stal je o niečo lepší, než Mečiar a Mečiar je zase o niečo lepší než Únos. Stále však nejde o žiaden zázrak, kto prípad sledoval, veľa nového sa nedozvie, kto nevie, o čo kráča, ten bude z toho trochu zmätený. Inak ja, čo som v tom mal trochu bordel, tak som si predsa len z únosu M.K. ml. urobil naratívnejší obrázok. Trochu kontroverzie cítiť inak až pri prehovoroch Petra Tótha, vtedy film dostáva potrebnú šťavu. Hlavnou postavou, takmer po celý čas prítomnú na plátne, je Oskar Fegyveres, čo považujem za celkom múdry nápad. Skutok sa stal ale obsahuje aj nejakú tú vatu, ani sa nezmestil do hodky a pol a verím, že po odtajnení dokumentov by mohol vzniknúť ešte oveľa zaujímavejší dokument/triler, než sme boli doposiaľ svedkami. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (1)

  • TV premiéra sa uskutočnila na RTVS v roku 2020 v deň výročia vraždy Róberta Remiáša. (banacik)

Reklama

Reklama