Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1925 nachází proslulý americký archeolog Desmond Jordan starý rukopis, dokazující existenci bájné Mluvící hory. Vědecká bádání ho přivedou až na Saharu, do kraje neproniknutelného moře písku a kamene, v jehož nejzažším koutě se údajně tajemná hora se svým legendárním pokladem nalézá. Na své pouti k ní musí ovšem Jordan překonat nejednu nebezpečnou překážku. Nehostinný pouštní kraj trápí své návštěvníky žízní, pronásleduje je náhlými bouřemi, ve dne je oslepuje zářícím sluncem, aby je v noci nechal strádat nesnesitelnou zimou a vystavil je věčné samotě. Jordan si však na přílišnou samotu stěžovat nemůže. Jeho pronásledovatelé se vždy zjevují nečekaně a nepozorovaně. Vidina získání tajemného pokladu činí z pouštních pirátů divoké krvežíznivé lovce a z příslušníků cizinecké legie zaslepené fanatiky, jejichž nástrahám musí nadšený vědec na své cestě za poznáním na každém kroku čelit. Jeho opravdovým vítězstvím však není odhalení tajemství záhadné Mluvící hory, ale setkání s tajemným kmenem obyvatel této hory - lidí velmi zvláštních, vládnoucích nesmírnou vnitřní silou, nebojácných a odhodlaných ke všemu. Jejich poslání a myšlení však pochopí Desmond až mnohem později... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velkolepý, monumentální romanticko-dobrodružný seriál. Velkolepý je ve své obrazové a hudebně doprovodné stránce. Po stránce dějové už kvalita díla klesá strmě dolů. Někdy jsem na to zíral až s nepochopením. Naštěstí ona monumentalita a velkolepost dělá zázraky a činí z tohoto seriálu poměrně zábavně stravitelnou podívanou, kde je oslavována krása pouště. Poušť je různorodá, půvabná, tajemná i nebezpečná zároveň. Je ukazována ve svých veškerých krásách, dává i bere život. Navíc je svou nehostinností stvořena ke skrývání tajemna a mystiky. A na tom všem se rozvíjí osudová láska, která překračuje i starobylé zákony i hranice planety. Americký odhalovač tajemství Desmond Jordan (Michael York) je přímo posedlý nalezením mýtické Mluvící hory a odhalením jejího starobylého tajemství. Neváhá pro svoji věc neustále dávat všanc svůj život. Navíc potkává svou osudovou lásku. Jeho nezlomné úsilí je pak dvojnásobně korunováno: opětovanou láskou a odhalením skrytého tajemství. Kalif z Timbuktu (James Farentino) je mocným vládcem pouštní krajiny, který touží po Jordanových vědomostech při získání bájného pokladu Mluvící hory. Polský žid Sholomon (Ben Kingsley) nalezl svůj vnitřní mír a nový domov ve své oáze, která je ale rozmetána na kousky chtivostí a krutostí zaslepenců po bájném pokladu. Královna bájných strážců Mluvící hory Anthea (půvabná Andie MacDowell) je očarována odvážnou osobností Jordana natolik, že neváhá dát všanc odhalení místa Mluvící hory, i původu tajemných strážců. Nadporučík francouzské cizinecké legie Ryker (David Soul) obětuje svou profesní čest pro získání bájného pokladu, aby ho nakonec porazila jeho sobecká neukojitelnost a chtivost po bohatství. Velitel pouštních lupičů El Halem (Miquel Bosé), zištně pracující pro timbuktského kalifa, dostává svou šanci na nápravu, aby pomáhal straně dobra. Z dalších rolí: slepý strážce Mluvící hory Hared (Daniel Olbrychski), beznadějně zamilovaný do Anthey, italský dezertér z legie Orso (Diego Abatantuono), dobrák a věrný druh Jordana, Sholomonova živá dcerka Parizade (Radost Bokel), Sholomonova ustrašená a věrná žena Yasmine (Delia Boccardo), Orsova velká láska Tamamet (Ana Obregón), zneuctěna a zavražděna podlým Rykerovým oddílem, Jordanův snaživý a čestný syn Philip (William McNamara), budoucí strážce Mluvící hory Kerim (Itaco Nardulli), a živá Myriam (půvabná Mathilda May), osudová žena Philipa. I když je to snad trochu přihlouplé, tak zároveň i monumentální ve svém zobrazení krás pouště a jejich úchvatných obrazů. Klaďáci jsou opravdovými klaďáky, a záporáci jsou opravdu neúprosní ve své zápornosti. Navíc ta kouzelná romantika dobrodružství při cestování a objevování, která je již víceméně minulostí. Bohužel. A také je ro nostalgická vzpomínka na dospívání. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno, v dobách kdy jsem ještě nemusel vychovávat děti, protože jsem ho vždy stihnul včas vytáhnout, jsem byl z této TV minisérie dost paf. Z pohledu diváka verze 2021 musím konstatovat, že nevím proč - snad kvůli Andie MacDowell? Michael York je tady IMHO nesympatický, jako ještě nikdy v ničem nebyl, měl jsem chuť ho zasypat pískem skoro každých 10 minut. Dialogy jsou chatrné (úplně mi evokují některá dílka tak z první poloviny sedmdesátých let) a celý vývoj postav je tak překotný, až by jeden zaplakal - na Sahaře prostě někoho potkáte a na základě toho, že ho vysvobodíte ze zajetí/dáte mu napít/půjčíte mu neojetého velblouda či koně se z vás automaticky stávají nejlepší přátelé na život a na smrt. Ehm, zvláštní se přátelit s někým, o kom ani nevím, jak se doopravdy jmenuje. No, prostě je to strašný blábol, ale ta sci-fi tématika a Andie k tomu... Ty tři hvězdičky snížím na dvě. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Naivní, ale pěkná pohádka pro dospělé. Jediná věc mi na tom vadila, a to přílišná až sadistická brutalita francouzského legionáře, kterého hrál mě dosud neznámý David SOUL. Myslela jsem si : no pokud se tak opravdu legionáři v Africe chovali, pak se nedivím, že je tam z těch kolonií domorodci vykopali. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Tento niekoľko dielny seriál ma svojím tajomstvom okolo pokladu ukrytého v záhadnej Sahare vždy pri každej časti pritiahol a v tej dobe presnejšie v začiatkoch 90.rokov, keď sa vysielal na našej STV bol jeden z najlepších čo len mohlo byť. Strhujúce dobrodružstvo po pláňach zaviatymi pieskom bolo pod vedením výborného Michaela Yorka, skoro neznámej Andie MacDowell. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Jak já to před skoro 20 lety tuto minisérii hltal, jak já jsem z toho byl vedle... před pár dny, celý natěšen jsem si POCTIVĚ koupil obě DVD a zkoukl je naráz... Musím se přiznat, že po letech se mi vloudil úsměv do tváře...ale vlídný... S trikovým pokrokem, s rozpočty, které dnes jsou, je pro mnoho diváků zejména mladších tento miniseriál veselou taškařicí... pro mě pamětníka je to ale víc než příjemná vzpomínka... Ke vzpomínkám trochu zkreslené nostalgie a naivity patří, ne??? Tak nechte mě snít..... :-) ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama