Reklama

Reklama

Battle Royale

  • Japonsko Batoru rowaiaru (více)
Trailer 1

42 studentů, 3 dny, 1 vítěz, žádná pravidla. Na úsvitu nového tisíciletí došlo k celonárodnímu kolapsu. Při 15% nezaměstnanosti se bez práce ocitlo 10 milionů lidí. Na 800 tisíc studentů přestalo chodit do školy a počet drobných zločinů se prudce zvýšil. Dospělí ztratili v mládež důvěru a začali se jí bát. To vyústilo ve školní reformu nového tisíciletí, tzv. zákon BR - Battle Royale. Letos byla z celkového počtu 43 tisíc devátých tříd vybrána 9. E ze střední školy v Zentsuji. Letošní hra je podle všeho napínavější než všechny předchozí. (Řitka video)

(více)

Recenze (628)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4,5miliónaTržby Celosvetovo $33,940,000║ Príbehový nápad ako čistkový masaker dobrý, len miestami až moc nevyrovnaný. /60%/ ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Nádherne šokujúca vyvražďovačka, nad ktorej absurdnosťou je potreba sa s úsmevom (a na zaopár miestach hlasitých smiechom) pozvniesť. Skvelo nakrútená aj zostrihaná, lokáciami pripomínajúca Bad Taste a Ringu zároveň. Ale jej fanúšikom nie som. Nápad za milión je nedotiahnutý. Prvotná dekadentná zábava sa v závere snaží tváriť ako niečo viacej, čo sa jej darí iba zpolovice. *** NÁSLEDUJE SPOILER! *** Dôležitý dramatický motív postavy Takeshi Kitana, ktorý pre lásku k jednej z hráčok zradí celý systém a pravidlá hry, takmer vôbec nefunguje a záverečné myšlienky, ktoré z neho ústia, pôsobia v kontexte s predošlou šou príliš našróbovane. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Přípustím-li, že tenhle pozoruhodný film plný krve, násilí a smrti vlastně totéž obžalovává, můžu si myslet, že jsem viděla film s posláním. Protože jsem ale značně naivní, může to být i úplně jinak a něco si namlouvám - té vášně při zabíjení bylo na čistou dětskou náturu, ve kterou věřím a která tu a tam probleskla i tady v podobě kamarádství a lásek, a na případné výčitky svědomí trochu moc. Co se mi líbilo velmi, byla zvolená hudba, která právě pro svou absurdnost v danou chvíli (Na krásném modrém Dunaji) pasovala jako ulitá, a skvělý herecký potěr, i když mi ty tvářičky občas dělalo problém rozlišit - až na Mitsuko :-)). 3,5*. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Poslední dokončený film japonského režiséra Kinjiho Fukasakua vypráví o ostrově, kam se odvážejí nepohodlné školní třídy, jejichž žáci se musejí do několika dnů vzájemně vyvraždit. Pokud nezůstane jen jeden, zemřou všichni... Premisa, která se zpočátku zdá být naplňována žánrovými schématy teenagerské vyvražďovačky, kde ale není jeden vrah v masce, ale kde může být vrahem de facto kdokoliv. Jenže jak mrtvol přibývá a násilí neubývá, Fukasaku přehodí výhybku a místo přívalu násilí začne pečlivě sledovat některé studentské osudy. ___ Vezmeme-li si jakoukoli školní třídu, skrývá v sobě různorodou skupinu lidí: Obsahuje elitu i její opozici, chytré i hloupé, sebevědomé i zakomplexované, citově vnímavé i cynické. Pro svou sociokulturní rozmanitost proto rozličně reagují i na extrémní situace. A protože situace na ostrově extrémní je, studenti se nám mění před očima z bezejmenných floutků na různými způsoby výrazné či silné osobnosti. Osobnosti, které pokud chtějí přežít, obnáší to popření určitých principů - a nebo si vzájemně věřit. Jen tak jde zřejmě porazit bezcitný systém, ze kterého jinak není východiska. Třebaže zvítězíte a pozabíjíte všechny kamarády i nekamarády, stejně prohrajete svoje vlastní lidství. ___ Jestli se však v Battle Royale něčeho zoufale nedostává, je to právě důvěra. O její potřebě i absenci do značné míry vypráví i tento film, o zoufalé potřebě uvěřit, že nejste v pekle. Jednou z nejsilnějších scén je právě destrukce jedné podobné iluze, když pokus skupiny lidí zapomenout a vytvořit bezstarostnou "školní" atmosféru skončí tragickým masakrem. Battle Royale je bolestivý film, který s každou další minutou vážní a ze zpočátku cynicky zábavné žánrové vyvražďovačky dělá mrazivou sociologicko-psychologickou studii. ___ Jistě, působí na první pohled poněkud impulsivně a snad i přímočare efektně, leč má svůj základ v promyšlené strategii se silnou pointou. [2006] ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Vyvražďovačka, ve které si užijete spoustu krve a možná i se skrytým poselstvím. Můžete to brát jako pořádný úlet, který nemá žádný smysl. Anebo to můžete považovat za zamyšlení nad příčinami násilí, nad tím, jak v mezní situaci i z největších přátel se můžou stát nepřátelé na život a na smrt. Sám osobně bych se přikláněl k té první možnosti. Za vidění to ale rozhodně stojí a originalita se cení. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Části toho, co chci k Battle Royale říct, už napsali ostatní. To ale neznamená, že to sám nenapíšu;) Měl jsem vysoká očekávání a strhující, šokující, úchvatná první půlhodina mě naprosto přibila k obrazovce a celkem se to filmu dařilo udržet až do konce. Jenže. S odstupem zjišťuju, že ve mně BR nic nezanechalo - když tedy pominu to, že Takeshi Kitano je (alespoň viděn očima evropana) skutečně magor;) Pozitivem budiž to, jak se daří na malém prostoru vykreslit všechny postavy. No, ne všechny... ale ty důležitější byly skutečně povedené a herečtí představitelé budiž pochváleni. Dál si velice cením toho jak se rozdílné povahy začaly projevovat, když začalo jít do tuhého - což je hned po probuzení na ostrově - v téhle oblasti jsou působivé už úplně všechny postavy, včetně těch, které opustí scénu po VELMI krátkém pobytu. Jako studie lidských charakterů je Battle Royale opravdu povedené dílko - to je ale bohužel jenom částečná náplň filmu. Hodně mi vadila absence nějakého kontextu - to se pravděpodobně nebude týkat těch, kdo četli Takamiho; já to potěšení neměl. Battle Royale nepochybně je kontroverzní film - ale jen svým bezprostředním, formálním obsahem - kromě psycho vyvražďovačky mezi spolužáky za zvuků klasické hudby filmová verze nepřináší v podstatě ničehož nic hlubšího, u vážných témat jen tak zlehka klouže po povrchu a jednotliví "hrdinové" vám jsou víceméně stejně ukradení. Celkové hodnocení 70%. PS: Chci si to přečíst! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Pochybuje ještě někdo, že boj se školním systémem je především bojem o život? Svou vědomou přestřeleností paradoxně pravdivější než vyděračské festivalové exploatace o školní šikaně. 85% Zajímavé komentáře: kleopatra, Marius, tombac, anais, Richie666, mm13, AGO ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pokud si správně uvědomuji (což zdaleka nezaručuju), tak je Battle Royale teprve druhým asijským filmem, který se ode mne dočkal pětihvězdí (tím prvním je korejské melodrama A Moment to Remember). Prvních asi patnáct minut jsem se nevěřícně koukal na obrazovku, co se to tam jako děje. Takhle šokovanej jsem filmem nebyl ani nepamatuju. Bizarnost, totální šílenost (vysvětlování pravidel!), nekompromisnost, absolutní nekorektnost.... opravdu jsem skoro nevěřil, co to Japonci vytvořili. Po čtvrthodině jsem si zvyknul a zbytkem snímku jsem se už nechal bavit. A ono to kolikrát fakt že až sklouzne k nezávazné ryze béčkověkomediální podívané. Rozhodně si nenalhávám, že je ten film dokonalej - to určitě není - na hodně místech to drhne v logice i v provedení, ale já s ním jsem navýsost spokojen. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Nic proti Asii, nic proti extrémnímu násilí, nic proti falešné psychologii, ale pokud mi někdo předkládá falešné emoce, je to neomluvitelné. Nápad a scénář jsou sice originální, ale po 20 minutách se film zvrtává v samoúčelně zbytečnou a nesnesitelně natahovanou nudu, která se nedokáže opřít ani o úžasný audiovizuální výkres. Podmanivá práce s kamerou a hudební doprovod z not největších klasiků v kombinaci s neurvalým násilím tvoří hypnotickou syntézu, ale ani jedna postava mi nepřirostla k srdci, ani na jednom mi nezáleželo a spíše jsem sledoval hodinky s vědomím, že jich ještě zbývá „x“. Můj silně subjektivní pocit v závěru, že jsem právě absolutně nepochopitelně ztratil dvě hodiny času, mě pravda trochu rozčilil. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nevěřil jsem, shlédnul jsem, uvěřil jsem.... To co v tomto filmu předvedli japončtí tvůrci mě jednoznačně dostalo. nechat mezi sebou vraždit jednu školní třídu a dva další lidi je geniální námět v kterém se ukazuje důvěra, láska, přátelství a nenávist. Výbroná opravdu kultovní jízda. Dokonalé zapojení slavných filmových melodií včetně hudby z 2001: vesmírná odysea. BR act Forever!!! ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Kenta Fukasaku .. Opravdu výborný námět - chyba v systému a její drsné řešení. Sice mi uniklo, jaký to mělo smysl a výsledný dopad, ale budiž.. Když překousnete několik nesrovnalostí, snímek si opravdu vychutnáte. Asi nejvíce se mi líbil daný kontrast drsných scén a překrásné hudby, která výsledný zážitek posouvala mnohem výše! Drsná, mrazivá hra plná lásky a (ne)přátelství.. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nechcete si to někdo zkusit naživo? Kdyžtak vždy 29. února na Střelečáku. Vezmete-li sebou pořádné repráky, tak k tomu může být i ta geniální hudba. Kitano sice nedorazí, ale sehnat nějakého charismatického santuse, který by si pro krabicové víno koleno nechal vrat, není v okolí zase až takový problém. Nejbližší příležitost se naskytne děvětadvacátého února léta páně 2012. Těším se a lovu zdar! ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Neskutečně debilní příběh (mimochodem trochu připomínající jinou asijskou blbinu "Naked Weapon") by mohlo zachránit hodně dobré zpracování, podpořené nadupanou hudbou a charismatickými herci. Bohužel nic z toho se nekoná, chvílema je to sice dost dobrý a líbila se mi hojnost krve, jenže časem se to vyvražďování stane přece jen trochu nudným, zvlášť když ty akční scény nepatří zrovna k tomu nejlepšímu co kdy bylo k vidění. Někteří herci jsou dobří jiní ne, k dobru se dá připočíst jedna pěkná japonka. Scénář je debilní a když se to všechno pěkně sesumíruje, tak je "Battle Royale" zklamání. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jestli je námět tak neskutečně originální, spíš se ho dlouho nikdo nedvážil ( nemohl ) zfilmovat :). Expozice je rychlá, hlavní část filmu je věnována boji o přežití. Chování studentů na začátku řežby není úplně uvěřitelné ( rozhodně bych si nevyskakoval na učitele Kitana ). Uvítal bych větší prostor pro vztahy postav a jejich uvažování nad situací, ale na to vzhledem k jejich počtu není dostatečný prostor, hodně "masa" musí proto jít brzy na porážku. Myšlenkově to není nic nového pod Sluncem, ale to mi vůbec nevadí. Nádherným kontrapunktickým způsobem je využita hudba ( u mě vede Bachovo "Air" ). Japonský holky občas k nakousnutí. Batle Royale předchází vynikajicí pověst a tak jsem vypíchl spíše zápory. Ale v zásadě jsem spokojen. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NÁPNÍ DNEŠNÍ LEKCE JE NAVZÁJEM SE POZABÍJET. KDO PŘEŽIJE, VYHRÁVÁ..." Neexistujou žádný pravidla. Ostrov o rozloze 10 km čtverečních a 42 studentů, kterých je míň a míň a .... 3 dny a vítěz může být jen jeden, jinak explodujou obojky a nevyhraje nikdo. ,,A NEZAPOMEŇTE! ŽIVOT JE HRA. A TEĎ HRAJETE O ŽIVOT!" Zdá se, že ten kdo má samopal, má vyhráno. Nebo je lepší mít (opravdové) přátele? Battle Royale není žádnej teen horor. Jen jednoduchá mladistvá vyvražďovačka, která má tempo a vtip (?). A pozor! Žádný šeptání! ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Natočeno to není Bůh ví Jak dobře.. Ale film je vážně Kvalita!! Syrovost, dravost a Svižnost nás doprovází celé 2 Hodiny, které odsýpají jako přesypací Hodiny!! Učitel, který to celé organizoval byl Urputné Hovado!! Mitsuko byla správná vražedná, nekompromisní Děvka.. Zamiloval jsem si ji ! Na Japonsko Obdivuhodný Výkon a já s radostí Tleskám, že konečně natočili Koukatelný, Dobrý FILM!! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo je zlé na zabíjaní? Každý má svoj dôvod.“ Šialené, haluz ako sa patrí. Tínedžeri sú banda nevycválaných chuligánov a nič lepšie, ako je brutálna, bolestivá a nechutná smrť, si ani nezaslúžia. No a teraz trocha vážnejšie. Mimoriadne drastická, šokujúca záležitosť. Aj keď to vyzerá jednoducho, chcelo veľkú fantáziu vymyslieť to. Obojok, ostrov, reality šou, Pán Múch, posledný úsmev, sušienky... ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Cesta do hlubin študákovy duše pomocí střelných zbraní a nožů aneb kultovní dílo japonské kinematografie o trochu extrémnější škole života. Přežít může jen jeden! - více v recenzi na Rejže.cz. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Totalni masakr. Takle jsem se u vyvrazdovacky uz dlouho nebavil. Je fajn, ze to neni ciste bezducha vyvrazdovacka, ale ma nejaky pribeh, ktery pusobil dost realisticky a originalne, ale pochybuju, ze zakon BR by nekde prosel. Navic absolutne netusite kdo prezije az do konce. Nektere postavy zname jen jmenem a cislem a nektere maj i trochu vic prokreslenej charakter, vetsinou nejakej flashback, vztah k jinemu studentovi atd, coz ovsem neznamena, ze nechcipnou. Kdyz se film blizil k zaveru, zacinal jsem trochu tusit, ale film me zvlad jeste dvakrat prekvapit. Co se studentu tyce, tak nijak neprehravali, i kdyz nektery vypjaty sceny na 100% nezvladli. Kitano byl perfektni, zadnej krutak, ale spis unavenej ucitel a zacatek, kdy vysvetloval pravidla byl naprosto bombastickej. Film ma dve hodiny, ale kazda smrt (hezky krvava) byla nejak originalni, film se nikde nezadrhaval a do toho hrala pekna hudba. Jasnejch 5*. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Remaková smršť: Oldboy, Poltergeist, Kruh...

Remaková smršť: Oldboy, Poltergeist, Kruh...

03.12.2011

Producent Roy Lee v tom umí chodit. Živí se téměř výhradně remaky a jejich sequely. Mezi jeho nejbližší projekty patří americká předělávka kultovního korejského Oldboye. Spike Lee začne natáčet v… (více)

Tak dlouho se chodí se džbánem...

Tak dlouho se chodí se džbánem...

09.06.2006

Není to vůbec dávno, kdy tu byla řeč o potřebnosti remaků a dnes by se to dalo zopakovat. Další film, který dostal jednoho bratříčka už od původních tvůrců, bude předělán na koukatelnější, nešikmý a… (více)

Reklama

Reklama