Reklama

Reklama

VOD (1)

Brzo má být propuštěn na svobodu sériový vrah. Inspektor se vrací do města Vitoria-Gasteiz, aby vyřešil vraždy, které se podobají jeho údajným zločinům. (Netflix)

Recenze (47)

verbal 

všechny recenze uživatele

Mlčení Blanek chtělo strašně moc být Purpurovými řekami. To by se ale režisér nesměl jmenovat Kašparózo a Eva García Smaženz de Efedrini být plagiátorskou grafomanskou feťačkou. A tak se v tom jen hodně a dlouho běhá pro zdraví, všichni zúčastnění se většinu hrací doby chovají jako nesvéprávní kokoti a během těch kokainových zpětných a současných záblesků bez jmenovek budoucích příbuzných a potenciálních sociopatů se může jednomu snadno stát, že mu unikne ta skrz naskrz prefíkaná a dokonale sofistikovaná zápletka o dvojčecím trojčeti, kterého nějaký iberský zrzek, říkejme mu třeba Chozé Armando Oukonor, na polední chvíli přismrkl mezi dva cigoše do lůna Končity Farzekašové. No a narodit s korozí doprostřed černočerného Baskicka, to by jeden idiotsky komplikovaným způsobem hned vraždil jako pominutý! A tak jediným rozptýlením v tomto eitopfu z lysohlávek a přiblble vybrakovaných kafilérních zápletek sériově vražedných filmů je sledovat oje inspektorky Kozotřasové. Beléna je již sice kapku tlející a mohutně balzamovaná alfasamice, nicméně s trochou gerontofilní fantazie by se jí pořád celkem dalo zaklikat na kastaněty a v případě nouze do ní i zapíchnout banderilu, kdyby náhodou po Klusákově mementu začaly dvanáctky odmítat Čupačupsy. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tak tady Španělé se spoluprací s Netflixem šlápli do oslího hovna španělského muly. Tady se totiž španělský tvůrce rozhodl natočit ryzí mysteriozní thriller se sériovým vrahem a stala se z toho spíš fraška. Změť nudy a nesmyslného vyšetřování z filmu udělal průměrný, až podprůměrný kousek. Škoda, protože atmosféru neznámého to mělo a ty kulisy španělského maloměsta také stály za to. No nic, tak třeba příště. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Španělský hon na rituálního chladného sériového vraha! Já jsem teda velmi spokojený a příliš nechápu chladnější reakce diváků, ale mně se samotná myšlenka a nápad líbil velice. Každá vražda je symbol historického momentu od dob středověku!! Sériový vrah má snad nejgeniálnější motiv, co jsem kdy viděl a oběťi likviduje snad nejhůře možným způsobem. Nechává jim vpouštět včely do úst společně s benzínem, což udělá včely agresivnější, které ubodají člověka doslova zevnitř. Detektivka jak má být s tradičně slušnou Belen Ruedou. Vrah je divákovi znán už od čtvrtky filmu, takže si film kazí moment překvapení na závěr, ale i tak jsem se skvěle bavil a finále je řádně napínavé. Příběh***, Akce**, Humor>Ne, Násilí**, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál***, Atmosféra****, Napětí****. 7/10. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Akonáhle je takmer od úvodu odkrytá identita vraha, vytráca sa kľúčový moment prekvapenia. Človek natrafí na veľmi málo thrillerov, pri ktorých platí, že výnimka, potvrdzuje pravidlo. Musí sa jednať o naozaj kvalitného scenáristu a “zručného” režiséra, ktorý následne dokážu diváka ohúriť odhalením motívu, či priebehom samotného vyšetrovania. Za mňa (asi) slabší priemer, lebo toho napätia (až na úplný záver) je tiež asi toľko, ako koronou nakazených predavačiek v Lidli za pokladňou. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Umělecké aranžování mrtvol mělo zvláštní poetiku i své kouzlo. A jako vražedný nástroj zvolit včely, které jsou lidem v mnohém užitečné, mi přišlo kruté a bezcitné, ale co můžeme od takového psychopata, kterému se nelíbila ani jeho přírodní zrzavá barva vlasů (v tomhle se s ním neshodnu) čekat. Bohužel tento snímek má velké ambice, ovšem scénář, zpracování a herecké osazenstvo viditelně pokulhává i když se to hlavní vyšetřovatelé snaží celý film rozběhat. Vyměnit filmový štáb a mohl to být povedený thriller. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Včela skrz krk leze, kolik se jich vleze?“ Když je vrah pilný jako včelička, hravý jako biblické děcko a pojem tracheální intubace mu není cizí, vyzkouší na chudákovi Omnibusovi neuvěřitelně hnusný způsob mučivé smrti. Echt ekl hned v úvodu a pak i parádně vybzučený závěr. Toť bohužel vše. Ústřední duo kriminalistů, unylý Unai a vilná Alba, t.č. poněkud vdaná, mě nezaujalo, spíš uspávalo. OKÉNKO ÚLU: [][] Co bylo nejsladší? ❀ Že nám vraha prozradili už ve třetině filmu! A já mohl začít spokojeně podřimovat. ❀ Že i diváci preferující sportovní filmy si příjdou na své, protože Unai a Alby se místo vyšetřování věnují joggingu. Bez přehánění, naběhali toho víc než Zátopek či Forrest Gump za rok. ❀ Že Španělé objevili elixír mládí. Až na milfku Albu všichni ostatní vypadali max. na 25. Takhle mladí by u vražd před 20 lety mohli okolo mrtvol tak akorát tahat kačera a ne vést vyšetřování! [][] Jo a to „dvojčecí trojče“ jsem ani já nepochopil, byť jsem verbalovi půl hodiny matlal břicho gelem a jezdil po něm ultrazvukovou sondou. Jen dvakrát nechápavě zabzučím. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Španielska Seven wannabe záležitosť, čiže vyšetrovatelia sa snažia vypátrať vraha, ktorý vraždí na základe istého rituálu, pomerne skoro sa dozvedáme totožnosť vraha, záver neprebehne podľa najklasickejšej šablóny a vizuál má ten istý farebný filter. Atmosféra však nie je taká hutná, akú by si prípad zaslúžil a na kauzalite scenára sa mohlo lepšie popracovať. Skôr ako tak rozdielne hodnotenia by som tu očakával plejádu troch hviezd. Milostná línia je zbytočná, ale zaberie tak málo času, že je to nakoniec jedno. V minisérii by sa všetky chyby dali bez problémov vyladiť, tam by sme si ale počkali na identitu vraha až na koniec, tu ma naopak potešilo, že som bol pred vyšetrovateľmi a netrpezlivo čakal na moment, kedy im všetko dôjde. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Jsem moc rád, že jsem tenhle film poslal (zatím) do modrých čísel. Na lepší, než průměrné hodnocení nemá ani náhodou. Už od počátečního „náhodného“ setkání při běhu na mě působil až moc prvoplánově a jen stěží uvěřitelně. A to se týká skoro všeho. Herců, rádoby šokujícího příběhu, plných pěkně naaranžovaných vražd a poté také konce, který mě absolutně neuspokojil. Poslední dobou nemám na španělské filmy moc štěstí a tohle kriminální drama sem musím bohužel zařadit také. Možná s lepší náladou, která mi dnes očividně chyběla a s jinou herečkou v hlavní roli. Ne, že by mi Belén Rueda něco někdy udělala, ale tady mi přišla jenom jako kdysi známá herecká tvář, která už dávno ztratila svůj lesk. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film je pro mě zklamáním, protože je doprovázen nabubřele pompézním prázdným příběhem. Je to velmi předvídatelné a bohaté na symbolismus. Zápletka je zhruba tato: Detektiv se vrací do Vitoria-Gasteiz aby vyřešil vraždy seriového vraha, který má být vypuštěn z vězení. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Co zaujme jako první je způsob, jakým vrah své oběti likviduje. Už dlouho jsem neviděl nic tak originálního. Líbil se mi i klíč, podle kterého při zabíjení postupuje a palec nahoru zaslouží též stylizace. Problém jsem neměl ani s motivací, byť je trošku přitažená za vlasy, ale v souvislostí s ní vyvstává větší potíž. Ne že bych byl fanda do porodů či genetiky, ale skutečnost, která hnala zloducha za pomstou, mi přišla přepálená až běda. Danou sekvenci jsem si raději pustil ještě dvakrát, abych se utvrdil, že to tvůrci myslí vážně. A trochu mě iritovala i policistka, která si u manžela nepovšimla dost zásadního faktu. Kdyby to bylo naopak, tak bych to ještě pochopil, ale ženské si takových věcí prostě všimnou. Ale dalo se to překousnout. Pomalý styl vyprávění mi docela vyhovoval a nevadila ani zbytečná překombinovanost, odhalení vraha a jeho napojení na jednu z důležitých postav mi také přišlo v pořádku a slušné bylo i finále, ačkoliv dopadlo tak nějak podle očekávání. K hercům nemám výhrady a moje oblíbenkyně Aura Garrido zabodovala i tady. Stačilo trochu přemýšlet a mohlo to být lepší, ale ani tak si moc nestěžuji. 70% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Vezmu to ve zkratce, nehovím běhání a nechápu lidi, co bezdůvodně běhají, k tomu na můj vkus příliš mnoho včel, nic proti nim nemám, to ne, ale takové nehorázné zneužití si nezaslouží ani ony.. Javier Rey jedna hvězda, vizuální stránka snímku druhá hvězda, hudební podmaz třetí, no a připomínky si nechám od cesty.. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrá a řekla bych, typicky španělská krimoška o sériovém vrahu. Jeden si právě odseděl 20 let, má být propuštěn a stále o sobě tvrdí, že je nevinen. Jeho jednovaječné dvojče ho kdysi udalo proto, aby měl jejich společnou dívku jen pro sebe. Ve městě však další podobné vraždy propuknou ještě předtím, než je odsouzenec na svobodě. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Celkem rozumná detektivka. Nejvíc mi asi vadilo plno postav a jejich nezapamatovatelná španělská jména. Vyzdvihnout musí hudební podtext. ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Španělská tvorba jde z filmu cejtit po celejch 110 minut. Se syrovostí si hrajou tihle borci opálení senzačně. Záběry jdou na kost a nekompromisnost je bolestivá! Nicméně je to vokatý až do prdele! Jak první seznamka, tak vrah. Překvapil mě závěr, po kterým slibuju, že se včelám budu vyhýbat voklikou! Jinak solidní kriminálka! 60% ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Má to hodně včel, teda... much. Hodně škodí, že divák uvidí vraha hned záhy, takže nám tvůrci vzali možnost hádat, kdo by to mohl být. Příběhu také rozhodně škodí roztěkanost a neucelenost. Jasně, celkový kontext je asi dobrý, ale musí se uchopit tak, aby to diváka vtáhlo. Celé to bylo takové bez emocí. Nechytlo mě to. Přitom provedení vražd, motivace - to vše je super. K samotnému závěru se vyjadřovat snad ani nemá cenu. Úsměvné, velmi. Toto fungovalo před dvaceti lety ve filmech, takové klišé už dneska neobstojí. Ale rozhodně se Španělé snaží, o tom žádná! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Purpurove Reky bez Jeana Reno, bez Vincenta Cassela, navyse z roku 2019 a od rezisera Kalparsora. Tot vse, viac netreba : 20 % ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Dvě s odřenýma zádíčkama.Asi od třicáté minuty odpadlo pro krimi filmy to nejdůležitější pro diváka.A to odkrývání vraha.Toho nás autoři ušetřili,a asi věděli proč.Ten příběh je nejen překombinovanej,ale až trochu scifi.A já sem se v něm slušně ztrácel.A tak mi zůstali jen obrázky.Na kriminálku málo napínavý,málo akční,všeho málo.40%. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Na španělskou tvorbu vyložená bída, ve světovém kontextu lepší průměr. Tady to dojelo na místy absentující logice, kde nějaké scenáristické přechody až bily do očí, což je strašná škoda, protože jinak to bylo napínavé, zajímavé a veskrze kvalitní, vyjma toho drhnoucího příběhu. 65% ()

Reklama

Reklama