Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pátračku čeká složitý případ zmizení Tizianova obrazu i jeho majitele Krejsy. Ke kauze se vrací někdejší člen brněnské "posádky" - velitel Šiktanc. Četníkům se ozve starožitník, který přijal do komise starý obraz od podezřelého prodávajícího. Znalec zkoumající dílo jim potvrdí, že by se mohlo jednat o zřejmě ukradený vzácný obraz od Tiziana. Vypátraný majitel obrazu Krejsa tvrdí, že plátno našel náhodně na půdě. Čenda Němec se rozpomene, že v archivech mají dávný nevyřešený případ z roku 1921, v němž figurovala rodina Krejsových. Tehdy záhadné zmizení starého Krejsy, válečného invalidy, šetřil "jejich" vrchní strážmistr Šiktanc. Měl podezření na vraždu, ale tělo oběti se nikdy nenašlo. Bývalý velitel Šiktanc se pustí do pátrání na vlastní pěst. Starý zločin vyřeší, ale ocitne se v pasti, z níž není cesta ven. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Filmový zcizený obraz se ve skutečnosti jmenuje Ritratto di Ariosto - "Muž s modrým rukávcem" autorem je pravděpodobně Tiziano Vecellio, o modelu obrazu nemají odborníci jasno. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně velmi podařený díl. Sledujeme vážný případ dávné vraždy kvůli vzácnému obrazu a druhý, spíše úsměvný příběh, o vinaři, kterému se ztrácí víno. Do pátrání po obraze se zapojuje penzionovaný velitel Šiktanc, zatímco posádka se napájí vínem u vinaře ve sklépku. No a pak to přijde. Šiktanc spadne do hluboké prázdné studny a posádka posilněná vínem jej bude hledat. Místy opravdu vtipný díl, kterému přispěl i skvělý Petr Kostka v roli Šiktance. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se i na zámku Jaroslavice. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Děj epizody se zjevně odehrává v týdnu od 7. do 13. března 1938. V průběhu epizody Arazím (Tomáš Töpfer) říká Ludmile (Alena Antalová), že Hugo Líbala pozval k nim na oběd na neděli. V samém závěru epizody ale rádio zapojené Hugem Líbalem po tomto obědě hlásí, že „dnes zahájila německá vojska obsazování Rakouska“. K tomuto vstupu vojsk však došlo v noci z 11. na 12. března 1938 a k jejich faktickému převzetí moci 12. března 1938, což byla ovšem sobota. (rheingold)
  • Filmový zcizený obraz se ve skutečnosti nazývá „Muž s modrým rukávcem“, jehož autorem je pravděpodobně Tiziano Vecellio. (sator)

Reklama

Reklama