Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1944. Nemcom hrozí odrezanie skupiny armád "E" v Grécku, preto musia ustúpiť s technikou na trase Solún-Skopje-Užice-Višegrad-Sarjevo a Brod. Palivo pre tanky však postačí len po Višegrad. Preto je potrebné tajne previezť z depa v Sarajeve do Višegradu pohonné hmoty. Akcia dostane názov "Laufer". Jediní ktorí môžu ohroziť túto akciu, sú členovia podzemného sarajevského odboja na čele s Valterom (Velimir 'Bata' Živojinović). (andykovac)

(více)

Recenze (10)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Za velkou popularitou tohoto snímku v Číně (kde se promítal až v závěru 70. let, po skončení Kulturní revoluce) možná může do velké míry fakt, že zatímco klasické čínské válečné vše podřizovaly propagaci komunistické strany a ideologie, Valter jde naopak cestou velmi nadsazené a divácky vděčné žánrovky. Velkým důrazem kladeným na atrakce a malým důrazem kladeným na vytváření pocitu historické věrnosti a realističnosti film do značné míry připomíná italské válečné akčňáky. Víc než na přestřelkách ale dílo režiséra Hajrudin Krvavace stojí na absurdně naivních, ale přitom zábavných a napínavých hrách nacistů s partyzány, kteří si vzájemně podstrkují volavky a několikanásobné agenty a snaží se ty druhé vlákat do pasti. Kdo chce mít dobrý přehled o vědění jednotlivých postav, musí film sledovat pozorně, takže nuda rozhodně nehrozí. A člověk Valterovi rád odpustí i těch pár úsměvných chyb jako je přítomnost evidentně moderních budov v druhoválečném Sarajevu, jiskření vyvolané nárazem kulek ze samopalu do dřevěného trámu, nebo náhlá změna z noci na den v rámci jediné scény. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Na reálného Vladimira "Waltera" Periće se pobodal spíše představitel Suriho (Slobodan Dimitrijević) než Velimir "Bata" Živojinović, ten mi spíše vzhledem připomínal Chaudarda (Pierre Mondy) z sedmé roty, nikoliv však duchem. A tento film má svého ducha a kouzlo a nemusíte být Číňan (v ČLR byl film velmi populární, že jsem ho viděl s částí čínských titulek) aby vám líbil. A taky jsi tam malou roličku zahrál Emir Kusturica, i když si myslím, že možná dvě. Ano tanky a útočná -samohybná děla německých divizí jsou jiného původu něž asi měla být a i když se tanky T-34 v německých barvách na Balkáně používaly, tak jezdily na na naftu a ne na benzín. Nicméně to je jen drobnost toho trochu špionského filmu. A na závěr klasická věta pro film: Sehen Sie diese Stadt? Das ist Walter! ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Nauč sa hodinárske remeslo. Vždy sa hodí... ľudia budú vždy merať čas." Špionážne ladený film na pozadí historicko-politických udalostí (konkrétne tu 2. svetová vojna na Balkáne); vizuálne autenticky dobovo "zastaralý", v komorných momentoch minimalisticky vykreslené dianie a do neho zapojené postavy, v prípade akčných pasáží doslova nadupané scény... až som mal občas pocit, že ten film je československý a že to točil Jiří Sequens! :o) Myslím, že na takýto remeselne vynikajúci, napätím vystavaný a vlastenecky ladený veľkofilm z 2. svetovej vojny môžu byť aj súčasní diváci v Bosne a Hercegovine hrdí. Diváci v štátoch bývalé Juhoslávie si naviac určite užijú plejádu svojich známych (pre mňa neznámych) hercov staršej generácie, takže pre nich 2:0. U mňa ako zahraničného diváka (vo vzťahu k tomuto filmu) naopak asi časom v pamäti trochu zapadne medzi inými válečnými filmami v podobnom akčnom duchu (napr. britský "Príliš vzdialený most" ma nadchol o čosi viac). Pri tak rozvláčnej stopáži moja pozornosť asi dvakrát mierne klesla, ale objavili sa skvelé momenty, ktoré to našťastie dokázali vyvážiť, najmä silný záver so zrážkou vlakových súprav s nacistami. V rámci možností a očakávania z mojej strany vysoká spokojnosť. (75%) (52 rokov filmu za 52 týždňov) ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Věřte nebo ne, ale film Valter brání Sarajevo se jakousi bizarní shodou okolností stal v 70. letech jedním z vůbec nejnavštěvovanějších filmů v Číně a jeho obliba trvá dodnes. Důsledkem toho se představitel hlavní role Velimir „Bata“ Živojinović stal snad vůbec nejoblíbenějším hercem Číňanů a Valter brání Sarajevo jedním z nejnavštěvovanějších filmů všech dob. Mladý Emir Kusturica se roličkou německého vojáka ve scéně u fotografa (viz YouTube) poprvé aktivně zapojil do filmového průmyslu. Ústřední melodie filmu a legendární citát „Sehen Sie diese Stadt? Das ist Valter.“ se také objevily jako první skladba na desce Das ist Valter jugoslávské rockové skupiny Zabranjeno pušenje, jejímž členem byl i Emir Kusturica. Předlohou pro hlavního hrdinu filmu byl skutečný partyzán Vladimir Valter Perić. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

V tomhle jugoslávském "partyzánském" filmu je prostě všechno- divoké přestřelky, honičky, rvačky, nezranitelní hrdinové, nemilosrdné likvidace zrádců, němečtí oficíři, kteří opravdu mluví německy, "důmyslné" převleky, patetické shlížení na Sarajevo, báječně explozivní finále s vlakem plným barelů s pohonnými hmotami, Ljubiša Samaradžič a hudba, která jako by vypadla z nějaké francouzské ,válečné" komedie. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Juhosovanske filmy mam rad, a to tak, ze velmi! Rezisera Krvavaca sice nepoznam, ale na zakklade tohto filmu si dovolim tvrdit, ze je talent. Vyborny vojnovy namet, nemci ustupujuna trase Solun -Skopje - Visegrad -Sarajevo - a o tomto sa toci cely film., Treba hlavne vydrzat prvu polku, fakt dost dlho trva, kym sa to rozbehne. nechybaju vsak nahanacky. A nuda rozhodne nehrozi, pristupil som na hru partizani a nacisti a film mi ubehol rychlejsie ako pedofilńy cernoprdelnik pred mravnostnou policiou. Humor je vsak vazna vec a to som len tak, na okraj. Emir Kusturica /Crna Macka Beli macor/ sa tu zjavil ako herec, este mlady bol vtedy, a to som si ho ledva ledva vsimol. Kazdopadne oplati sa vydrzat uz len kvoli masakroznemu finale. 80 % ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od Bitvy na Neretvě, kde filmaři použili makety německých Pantherů na podvozcích sovětských T 34, zde je německá armáda čekající na pohonné hmoty na cestě z Řecka sestavena z velké části přímo z tanků T 34. Ne že by to bylo podstatné pro děj filmu, přesto mne to pořád trochu vadilo a bylo mi divné, že přebarvené T 34 dostávají tolik prostoru pro vyniknutí. Nakonec jsem po tom začal lehce pátrat a zjistil jsem, že německá armáda uplatnila v průběhu války desítky ukořistěných a přemalovaných T 34. Několik jich měla také 1. panceřová divize, která působila mimo jiné v Řecku (snad i další divize, ale tak dalece jsem se po tom nepídil). Myslím ale, že to příliš nesedí množtevím použitých strojů a časem, do kterého je děj filmu zasazen... Ale to jen tak na okraj. Film je často zbytečně "utahaný", herci i komparzisti statičtí. Za vidění ale určitě stojí. ()

BarGoldstein 

všechny recenze uživatele

Jugošská kinematografie je stejně prostoduchá jako ty národy tam na sudu střelného prachu. Situace, kdy jeden až dva Jogurti s flusbrokama usmrtí během pár desítek sekund půl divize po zuby ozbrojených elektrikářů, jsou uvěřitelné pouze pro slaboduché příslušníky těchto národů, kteří se s takovou oblibou navzájem masakrují a zašívají si upižlaná varlata do ústních dutin. ()

Reklama

Reklama