Reklama

Reklama

Divoký západ

  • Česko Na západ od Hotdogu (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Western / Komedie
USA, 1924, 30 min

Obsahy(1)

Když se slušně vychovaný mladík dostane na Divoký západ, musí mít pořádné štěstí, aby přežil alespoň pár dní. Stan Laurel ho jako jeden z dědiců velkého majetku rozhodně bude potřebovat. Jeho dva příbuzní - pistolníci se rozhodně nechtějí dělit. Dívka, do které se Stan při cestě zamiloval, ho chce vidět jako hrdinu, a ještě k tomu se pořád plete do cesty nejtvrdšímu banditovi v okrese. (mortak)

(více)

Recenze (6)

mortak 

všechny recenze uživatele

Stan Laurel v podobně komické úloze jako o půl století později Peter Sellers. Ano, komisař Clouseau se asi hodně učil od Stanova nešiky (hlavně v závěrečné přestřelce). ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Bezelstný a dobrosrdečný Stan Laurel přijíždí dostavníkem do městečka Hot Dog, kdesi na divokém západě. Už při cestě se stane obětí přepadení a ve městě mu lupiči i nadále znepříjemňují život. Od právníka se dozví, že zdědil místní saloon, který je ovšem natolik drsný, že po prvním nahlédnutí dovnitř radši uprchne z města. Saloon je následně vyloupen Zlým Mikem, vůdcem lupičů. Protože Stan uprchl zrovna na jeho koni, odveze ho právě do jeho domu. Tam pak svede poněkud zvláštní přestřelku s celou bandou, ze které oproti všem předpokladům vyjde jako vítěz. A tak jak ve westernu, tak i v jeho parodii, se zelenáč nakonec stane hrdinou divokého západu. Laurelova komika tu hodně připomíná Harryho Langdona. Volně ke stažení na Archive.org. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Každý zo známych aj neznámych komikov veľkej éry nemej grotesky, zablúdili na Divoký Západ. Každý z nich svojsky, menej či viac úspešne. Stan Laurel dal do toho viditeľne maximum a snažil sa o slapstick toho najlepšieho druhu ( viď pády von oknom počas dedičského konania ), ale v podstate je to málo divoké a vtipné. Tak, ako to mohlo byť. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Westernová kultura je hrdým americkým nehmotným dědictvím. Tato westernová groteska nepatří k těm nejlepším, co americká němá éra vyprodukovala a potěší především fanoušky hvězdného komika. Hlavní postavou je nezkušený zelenáč v rozlehlých krajích nesmiřitelných desperátů Stan (Stan Laurel). Dostává jednu ránu za druhou, aby na konci nesměle slavil své nečekané, ale zasloužené vítězství. Díky své pevné konstrukci a roztržité popletenosti, která překvapí každého životem vytrénovaného psance. Některého dědictví je lépe se vzdát, než zaplatit za něj vlastním životem. Ženský půvab přináší Stanova platonická láska a mladá šerifova dcera (Julie Leonard). Zákeřnost a strach je doménou nejnebezpečnějšího zločince širokého kraje Bada Mikeho (Lew Meehan). Splašená spravedlnost slaví své malé vítězství. Snad by to mohlo sloužit jako netradiční ukolébavka na dobrou noc. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Sólovky Stana Laurela začínám opravdu milovat. Tahle sice patří k těm slabším, ale opět k velmi silně nadprůměrným a hlavně silně nadprůměrně zábavným. Jde o téměř prvotřídní parodii na western, ve které je nezapomenutelná nejen závěrečná přestřelka, ale i spoustu dalších věcí. Lew Meehan je taky fajn, takže v tomhle směru rozhodně taky spokojenost. Westerny nijak neholduji, ale parodie na ně můžu a tahle se rozhodně řadí k těm lepším a vtipnějším. 75%. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Westernová groteska je neobvyklá a ty pády kupříkladu z okna vypadaly efektně. Každopádně Čt opět uváěla jako Laurel a Hardy: Na západ od Hotdogu, i když v tom Hardy nehrál. ()

Reklama

Reklama