Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V hradisku Veľký stôl sa koná slávnosť postrižín. Bylinkárka Draha (Polina Nosykhina), zistí, že počas nich hrozí jej bratovi veľké nebezpečenstvo. V susednom hradisku sa zatiaľ starešinov syn Radúz (Tomáš Maštalír) rozhodne zobrať svoj osud do vlastných rúk. (TV JOJ)

Recenze (50)

T2 

všechny recenze uživatele

To kto ako tieto phantasmagórie označil ako SLOVANIA. Možno akurát tak ako nevydarená paródia na Merlina to je dobré. Ináč veľmi povrchné, nezaujímavé, bez poriadnej iskry. S týmto veru do sveta dieru neurobíme. /35%/ ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slušný vizuál a potenciál na dobovú atmosféru celkom zabíjajú chabé dialógy. Na slovenskú produkciu to však nie je tak zlé a keby som nežil v časoch streamovacích služieb, ktoré sú plné oveľa kvalitnejšej tvorby, možno by som dal seriálu šancu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Keď pozerám americký film s dabingom, tak ani nevidím, že sa jedná o dabing. Ale keď Maštalír dabuje Maštalíra tak sa chveje celý štáb vrátane kameramana. Nikdy som ešte nevidel seriál, ktorý nepriniesol nič svoje, ale hlavne nepriniesol žiadny príbeh. Už len ten úvod je paródiou na zvučku Vikingov a ďalej je to len úplne tieňový odvar celkového pokusu riešiť neznáme dejiny ranného stredoveku. Pozrite si čo i len prvú časť Vikingov a keď porovnáte tú atmosféru, zistíte, že jojka vám v najdrahšom prevedení, čo tu kedy bol ponúknutý, ponúka len amatérstvo a nulový scenár. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Dušana Cinkotu vidím na obrazovce moc ráda, kombinace režiséra Bebjaka se Žiaranovo parádní kamerou také slibuje kvalitní podívanou, Slované jsou velkým tématem, tak proč to, do háje, působí tak lacině? Scénář je totiž na houby, dialogy a lá Panelák taky nic moc, Hru o trůny jsem nečekala, ani Vikingy, ve kvalitu formátu BBC bych si netroufla doufat, počkám si na díly další, ale úvod mě nepřesvědčil. Na to, že se jedná o velký počin Tv JOJ, mohli si odpustit jak reklamní okýnka v obraze, tak i blikající loga, v podstatě i ty reklamní bloky celé, ovšem když zohledním, jaký první díl byl, tak to ani moc nerušilo. :) Dostalo se nám podívané v přítmí listnatého lesa, nebo v přítmí chýše, se zvukovými prvky Maťka a Kubka, která přechází z úsměvných rádoby hororových momentů, do momentů civilně trapných, hudba to opravdu, přestože zajímavá, nevytrhne. Jednotlivé scény jsou příliš různorodé, jakoby je točilo více štábů nezávisle na sobě, následné propojení nefunguje. Maštalír je fajn a hodí se přesně. Některé záběry jsou moc hezké, třeba jezdec na koni v mlze, ovšem jestli to publiku zmlsanému Netflixem či HBO bude stačit? Závěrem lingvistické okénko: Marek Vašut a jeho slovenčina, je peklo. Ve slovenčině se klade důraz na jiné části slov, proto to nikdy nebude ono. Neznám Čecha, který by mluvil slovensky bezvadně. Mohl by v Horních Uhrách žít klidně od císaře pána, vždycky to ucho rodilého mluvčího nebo člověka s hudebním sluchem pozná. Obráceně to jde snadněji, i když ne vždy viz. Babiš. Ale taková sexy Slovenka mluvící buď slovensky nebo i s chybami česky bude vždy pro Čecha magnetem, jako málokterá jiná. Opačně to nefunguje. Slovenčina je krásná, je těžší, měkčí, citově zabarvenější. Rozdíl mezi „Ne“ a „Nie“ není jen ve skladbě písmen. Ž, Č, Š zní v obou řečech jinak. Pokud herec v roli nemůže mluvit česky, měl by být do slovenčiny vždy předabován. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Pustil som si to len zo zvedavosti, lebo toto nie je môj žáner a ďalej to sledovať nebudem, ale na slovenské pomery to je veľmi slušné. Dokonca ma to bavilo ako viac kdejaké české chujoviny aké točia posledné roky. Vlastne nonstop, mrk mrk. Relatívny mínus seriálu je, že to má pomalšie tempo a pravdepodobne sa to bude celé odohrávať v tých pár lokáciách, ktoré za ťažké prachy vybudovali. Ale to je typická vlastnosť takýchto seriálov, pokiaľ nemajú Netflixovský megarozpočet. Takže sa tam budú vo veľkom riešiť vzťahy. Či už nejaká tá romantika medzi mladými alebo intrigy o moc medzi staršími. Ale vzťahy minimálne už od tohto pilotu fungujú a  postavy sú pútavo načrtnuté. Dokonca mi ani netrhali uši dialógy, čo je bežný jav v Sk nekonečných seriáloch, vďaka čomu trpím aj keď na ne narazím na pár sekúnd pri prepínaní. Z časti za pekne znejúce dialógy môže to, že vo veľkej miere predabovali zahraničných hercov naše dabérske špičky. Len toho Vašuta, ktorý sa naserie všade, nechali s jeho hlasom a slovenčina mu fakt nejde. Našťastie asi už ďalej otravovať nebude. Nejakú historickú nepresnosť vôbec neriešim. Na to sú dejepisné knihy a nie seriál, ktorého úlohou je baviť. Takže celkovo som príjemne prekvapený a keby ma tento typ seriálov viac bavil, tak by som to určite sledoval ďalej. Na Sk pomery to je proste nadpriemer a ak sa tam časom nájdu prachy aj na nejakú akciu, tak by to mohlo byť fakt dobré. 6/10. ()

filmsim 

všechny recenze uživatele

Opětovné spojení producentky Hrycovej s režisérem Petrem Bebjakem a kameramanem Martina Žiarana se po celovečerním thrilleru Čára vyplatilo. Na Slovanech je znát, že jej vytvořili ostřílení tvůrci, kterým se podařilo tento na středoevropské poměry velkolepý projekt ustát se ctí. Slované nepůsobí po žádné z řemeslných ani hereckých stránek amatérsky. Tvůrci zvolili pro začátek snad až příliš pomalé tempo a bohužel prvotní intrikánské zvraty žádného diváka vůbec nepřekvapí. Nicméně středověká atmosféra, kde lidé žijí ve všudypřítomném nebezpečí a obrací se s prosbami k bohům, by se dala takříkajíc krájet. Velkým plusem je i výborný hudební podkres, jenž umocňuje zážitek z pilotního dílu, ve kterém se toho po dějové stránce příliš nestalo, ale v paměti vám Slované díky němu minimálně do dalšího dílu zůstanou. Pokud tvůrci v následujících epizodách trochu přišlápnou plyn a prostor dostanou i další postavy než jen svéhlavý bojovník Radúz (Tomáš Maštalír), tak zde máme kupodivu slušnou dvanáctidílnou náhradu za Vikingy. Tato slovensko-ukrajinská produkce zaslouží nemalý obdiv, a především pozornost nejenom tamějších diváků. 7/10 Více v mých prvních dojmech na Fandíme Seriálům. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za prvú epizódu, najmä s ohľadom na to že seriál je produktom slovenskej komerčnej televízie môžem vysloviť spokojnosť, aj keď tie chabé dialógy občas celú pomerne dobrú atmosféru ubíjali. A muž bez mena sa mal prebudiť až po čine Radúza, aj keď možno majú autori svoje plány dobre premyslené. Zatiaľ asi na úrovni seriálu Britannia, rozhodne nečakám že tento seriál prevalcuje Hru o Tróny či Vikingov či Romulus ale na slovenské pomery slušný začiatok. ()

corona 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Že sa bude jednať k pruser ranostredovekých rozmerov napovie už gýčovo letiaci orol v úvode a zvučka, ktorá zaspala v 90. rokov. Uvidíme ako ďalej, zatiaľ sa z toho rysujú fejkový Vikngovia, či Nový život v lese. O histórii sa tu hovoriť nedá, stačí sa pozrieť na hradiská v lese, tie by dobyli aj avarský mladší žiaci. Zatiaľ sa z toho rysuje dobrá komédia, uvidíme ako ďalej. Pikoslava Cinkotu s kremnickým duktátikom či čelovkou nemohli myslieť vážne. Ako historický seriál nula bodov, ako fantasy bieda. ()

Topco 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dej je rozvláčny a bez atmosféry. Hudba sa občas rušivo bije so zvukovou stopou a chýba výraznejší motív. Herci sú nevýrazní a fádni, s výnimkou evidentného hlavného hrdinu v podaní Maštalíra. Slovania zatiaľ nepôsobia, že by mali drahú výpravu. Príbeh striedavo skáče medzi dvoma lokáciami. Nemôžem si pomôcť, ale mám pocit, akoby sa väčšina deja odohrávala niekde na samote u lesa. Súhrn prvých dojmov: čakal som horšie, beztak som dostal málo. Mám pocit, že sa za tú necelú hodinu toho stalo primálo. Keby to aspoň malo atmosféru (strachu, tajomna, doby). Práca Martina Žiarana (môj obľúbený Čistič) je tak jediná vec, ktorá u mňa z otváracej epizódy zarezonovala. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Strašně přímočaré a jednoduché. Je mi jasné, že je to doba, o které víme málo a to pak umožňuje velkou možnost zapojit fantazii, ale přijde mi, že řada postav se chová spíš podle současného úzu, než podle minulosti. Ne, že by to bylo nějaká výjimka, je to prakticky všude, ale tady je to tak nějak dost vidět. ()

CinemaRanger

všechny recenze uživatele

Tak abych to shrnul. Je tu velká inspirace Vikingy. Vypadá to celkem lacině, hlavně kostýmy. Herecké výkony, no tak průměr. Nejlepší byl Vašut a ten čaroděj. Děj; zatim to nemá žádný příběh a vlastně se toho moc nestane. Jen zjistíme v jaké situaci se teď postavy nachází. Nejvíc se mi líbila úvodní znělka a seance v lese. ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Predovšetkým by som rád povedal, že hodnotím hlavne z pohľadu milovníka filmov i seriálov, uvedomujúc si potrebu a hodnotu každého dôkladne spracovaného audiovizuálneho diela (a že ich na Slovensku v tej kope hnoja nie je veľa) v krajine, kde kinematografia ešte pred pár rokmi kráčala s vyplazeným jazykom a suchou hubou. Slovanov by zrejme veľmi rýchlo zmietli zo stola Vikingovia aj GoT, čo však nie je vôbec chybou samotných tvorcov, ale obmedzeného rozpočtu a ako sa nad tým tak zamýšľam, tak asi aj počtu kvalitných (neznámych) hercov v tejto malej krajine. Netvrdím že nie sú. Ale vzhľadom na malý trh sa často krát nemajú kde rozvíjať a končia v podobných sračkách ako rodinné prípady, alebo v lepšom prípade zabudnutí v nejakom malom okresnom ochotníckom divadle. Výsledkom potom je, že akosi nemôžem uveriť Maštalírovi ktorého som videl už v toľkých rolách... alebo Cinkotovi, ktorého hlas už sa mi taktiež spája s všeličím. A potom tu máme vizuálnu stránku, ktorá je v istých momentoch minimálne veľmi obstojná (jeleň) a inokedy bohužiaľ dopláca na nedostatočný rozpočet (vyvolávanie duchov, ktoré bolo trochu úsmevné a nie príliš podarená záverečná poprava). Napriek tomu ide v kontexte našej kinematografie o veľmi slušnú filmárčinu. Príbeh má spád. Prekvapí minimálne jednou kontroverznou postavou, u ktorej by ste to asi nečakali. Má veľmi podarenú atmosféru podporenú vydarenou hudobnou zložkou a v neposlednom rade, čo si budeme hovoriť. Slovanské zvyky, tradície, mytológia a história je v dobe úspešného GoT, Vikingov či Zaklínača (ktoré sú jasnými predobrazmi seriálu, čo vôbec nie je špatné) nie len veľmi vďačný, ale aj sľubný materiál. Je zaujímavé, že to nikoho nenapadlo skôr. Nech to skončí akokoľvek, zaujímalo by ma ako by vyzeral s podporou financií Netflixu, alebo HBO. Som zvedavý na pokračovanie, určite si ho nenechám ujsť. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Na toto sa čakalo dva roky? Nudné exteriéry, odpiči dialógy, scenár, na ktorom pracovali traja (!!!) ľudia priehľadný jak šťanka športovca, úplne otrasná hudba a neustále prítmie. O zle nalepenej brade Mareka Vašuta radšej pomlčím. Pri prvom diely človek musí mať pocit, že chce zaraz vidieť aj ten druhý. Ja som to ale vypínal rozčarovaný a bez tohto pocitu. Prečo to promovali ako historický seriál, keď zrazu je z toho fantasy podívaná, ktorá sa nedá brať vážne? Dávam dva, jednu za Cinkotu, ktorého mám rád a druhú za to, že prvý jojkársky seriál po dlhej dobe, ktorý neprerazil dno hneď na začiatku. Šancu zachrániť to majú ešte efekty a bojovky, ale keď to nekúpil Netflix, asi ani tie nebudú stáť za veľa .... ()

rudeboy 

všechny recenze uživatele

Nuda, nuda, šeď a nuda. Asi tomu dám ešte jednu šancu a skúsim aj druhú epizódu, ale len preto že ide o domáce “fantasy”. Neviem či aj tie dve hviezdy nie sú až moc :( ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím se tu vyskytuje obecný problém většiny dobových děl, a to jsou dobově naprosto nesmyslné dialogy. To je ale, jak píšu, problém mnohem větší, a globálnější, než jen zde, u Slovanie. Škoda, že tady ty dialogy jsou zatím i takové bez nápadu, a nezajímavé, a na celkové atmosféře tak nijak nepřidávají, a spíš naopak, ubírají. Fantasy linka je za mě také zbytečná, pokud to má být opravdu snaha o historické ztvárnění Slovanů, tak jsou všechny jasnovidky atp. zbytečné. Snad do dalších dílů tedy příjde zlepšení, a pořádné rozvinutí příběhu a charakterů, aby se člověk nemusel jen kochat přírodou. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl nejdražšího slovenského seriálu všech dob je hodně seznamovací. Vlastně to je jeden nudný den ze života obyvatel dvou hradišť v sedmém století, čemuž bych mohl vyčítat nudu, že nejdražší slovenský ( 4mio euro cca sto na stole českých ) vypadá zatraceně lacině ( proč třeba nedali nějakou davovou scénu o padesáti lidech? ) , že dialogy jsou jak z Paneláku čemuž nepomáhá vyžehlený dabing. Dějově to začne být trochu zajímavé posledních pět minut. Opravdu to připomíná italský seriál Romulus (2020) taky z období kmenového temného středověku i s tím zasvěcovacím rituálem mladíků, ale i ten nepůsobil nějak nabušený rozpočtem, ani dějově to nebyla hitparáda, ale ta syrovost a surovost špinavého středověku byla dokonalá. Tady škoda mluvit, nicméně dám čtyři hvězdy za víru, že se to rozjede a taky ocenění snahy natočit něco dobového, protože za ty peníze u nás máme akorát jednoho unylýho Mattoniho a polovinu dílů Zločiny Velké Prahy, takže i s ohledem na realitu tvorby našich končin musím podpořit tvůrce hvězdičkami. ()

Martinius 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

uz intro mi pripomenulo vikingov, neskor aj mastalir upraveny na ragnara a cinkotov cadar na vestca. upraveny vskutku dobre, tipujem, ze by sa k jeho barbiarovi nahrnula polovica bratislavskych hipsterov. pri vsetkej snahe producentov posobi vyprava az prilis komorne. aby slovanske hradiska prezili, pozostavali ich opevnenia z kamenia, tehal a dreva a nie z konarikov, ktore sa poskladaju, ked sa do nich oprie slabsi vanok. toboz nie s vedomim nebezpecenstva avarov. brnenie posobi, akoby ho vyrobili z ojazdenych pneumatik - na postapo fajn, na slovanov uz menej. ach a brnenie - oni v nom aj spavaju? pretoze ziaden bojovnik nebehal po hradisku v pancieri, pokial prave nevyrazal do boja. ak si odmyslime jalove dialogy a otravnu hudbu i ambient, tri hviezdicky s prizmurenymi ocami - mohlo to byt ozaj horsie. z dejovej linie sa ma sancu vyklut nieco zivotaschopne. ()

artas 

všechny recenze uživatele

@marhoul, v podstate súhlasím s Tvojim komentom. A ohľadom Vašútovej slovenčiny, áno chlapec sa snažil, ale bolo to počuť. Ja som k tomu reagoval asi tak: sú to Slovania, bohvie s akým prízvukom sa v tej dobe hovorilo, možno bol on svojou slovenčinou bližšie k dobovej realite :-). K filmu, možno sú kostýmy chudobné vzhľadovo, nikoho ale nenapadlo, že práve také mohli by naozaj? Slovania bohatstvom neoplývali, v podstate boli radi že majú čo na seba hodiť. ()

Reklama

Reklama