Reklama

Reklama

Hoop Dreams

  • Velká Británie Hoop Dreams

Obsahy(1)

Příběh dvou mladícků Arthura Ageeho a Williama Gatese, kteří se z předměstí Chicaga dostávají až do nejslavnější basketbalové ligy NBA. Začátky mají stejné, ale jejich cesty se rozdělí v prvním roce na střední škole. Ačkoli jeden chodí na prestižní školu, druhý se stěhuje zpět a chodí na věřejnou školu, která jej dostane zpátky do chicagských ulic. Po pár letech se z nich navzdory rozdílným osudům stávají stejné basketbalové hvězdy... (JOHN.NY)

(více)

Recenze (14)

Euky27 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl tříhodinovou stopáž se žánrem dokument, polilo mne horko. Na film sem narazil díky členství v klubu "1001 movies, you must see before you die", a byl zrovna na programu pro daný týden, takže nebylo zbytí. O to víc jsem se divil, když film skončil, že jsem jej sjel na jeden zátah skoro bez mrknutí oka. Ano, až tak poutavý pro mne byl. Režiséři sledují po dobu několika let 2 kluky, jejichž snem je dostat se do NBA. To je však dlouhá cesta, lemovaná americkými High Schools a jejich týmy, kam, pokud ste z nižší vrstvy, máte šanci dostat se pouze přes sportovní stipendium. Ale ani s talentem nemáte vyhráno, po stejném začátku se totiž cesty obou chlapců diametrálně rozchází, aby na konci skončily opět na téměř stejné úrovni. Záběry rodinného života chlapců se střídají s hojnými originálními záběry z basketbalových zápasů, což je pro dokument výhra, jelikož divák chlapcům fandí a očima či myslí je nevědomky popostrkuje a přeje si, aby si splnili své Hoop Dreams. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale tenhle snímek mi absolutně nic neřekl. Basketbal jako takový mám rád, ale sledovat tyhle dva kluky, jak se snaží dostat do NBA, mě prostě nebavilo. Má to svoje zvraty, má to zajímavá místa, ale proč se dívat na něco, co vás nebaví, tři hodiny? To je prostě moc. A ani dokumentárně mě to neohromilo. ()

Reklama

Martin D 

všechny recenze uživatele

Pre mna jeden z najlepsich dokumentov ake som kedy videl, Tvorcovia sleduju zivoty dvoch basketbalovo talentovanych chalanov ktori maju potencial sa dostat do NBA. Film verne a autenticky zachyta tazke a dramaticke chvile v ich sportovom a osobnom zivote. Vynikajuca praca v dokumentarnom filme. 100% ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5  "My mother, God bless her, she's always said in America you can make something of your life."   Podmanivo nakrútený časozberný dokument, ktorý počas 5 rokov mapuje životnú dráhu dvoch nádejných basketbalistov (od konca základnej školy po začiatok vysokej školy). Jeden z najuznávanejších dokumentov vôbec, zaradený aj medzi "1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete", nie je ani zďaleka len o stredoškolskom basketbale, ale odkrýva mnoho vrstiev spoločenského života v USA a je tak zároveň aj akousi spoločenskou štúdiou. Vykreslenie prostredia je nesmierne autentické, veľa prezradí o rodinnom živote Afroameričanov, o živote v chudobnej štvrti, o všadeprítomnej kriminalite a drogách, o školskom systéme a najmä o tom, ako peniaze rozhodujú o všetkom. Školský systém je tu kapitola sama o sebe. Z tých náhľadov do neho totiž viac ako vzdelávací systém pôsobí ako propagandistický systém na vymývanie mozgov: významná rola náboženstva, vznešené reči o slobode (ktorú asi nikde inde vo svete nemajú) a samozrejme veľkolepá história tejto skvelej krajiny. Takto spracovaní mladí si žijú svoj iluzórny americký sen, až kým sa z neho neprebudia. ()

Vaudevillain 

všechny recenze uživatele

Jeden z najuznávanejších dokumentárnych filmov všetkých čias, iba 40 hodnotení svedčí o tom, že je na tejto stránke rozhodne výrazne podhodnotený a prehliadaný. Najzákladnejšia chyba akú môže divák urobiť, je myslieť si, že tento film sa zaoberá výhradne basketbalom. Toto je príliš povrchný pohľad na film, ktorý je skôr subtílnym sociologickým výskumom o americkej spoločnosti a školskom systéme, skúma pozíciu ktorú v nich zastáva čierna komunita a obzvlášť tlaky spoločnosti ktorým čelia mladí černosi (či Afro-Američania aj keď osobne mám k tomuto pojmu výhrady). Pre Arthura a Williama na ktorých sa film zameriava a dokonca aj pre ich celé rodiny bol basketbal omnoho viac ako len šport, úspech v basketbale bol jediným spôsobom ako sa vymaniť z chudoby a zlého sociálneho statusu v ktorom sa nachádzali, posunúť sa o triedu vyššie v sociálnom rebríčku, uspieť a splniť si svoj (americký) sen. ()

Zajímavosti (2)

  • Vďaka tomuto dokumentu sa odhalili vtedajšie pomery ohľadom volebných komisií Akadémie. Volební údajne počas sledovania dokumentov mali baterky a ak ich dané dielo prestalo baviť, zasvietili na plátno. Ak zasvietila väčšina, premietanie sa skončilo. Hoop Dreams bol vypnutý po 15 minútach. (Real Tom Hardy)
  • Dokument mal byť pôvodne krátkometrážny, 30-minútový pre PBS. Z toho však vzišlo 5 rokov natáčania a 250 hodín natočeného materiálu prestrihaného do 3 hodín. Aj napriek nepriaznivým atribútom (nie moc komerčná téma, plus obrovská dĺžka) Hoop Dreams zožal obrovský kritický aj divácky úspech. Je považovaný za jeden z najlepších amerických dokumentov a v roku 2005 bol zaradený do amerického Národného filmového registra pre svoju kultúrnu, historickú alebo estetickú dôležitosť. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama