Reklama

Reklama

Československo: Portrét tragédie

  • USA Czechoslovakia: Portrait of a Tragedy

Obsahy(1)

Pražské jaro 1968 očima amerického reportéra, který zpovídal před příjezdem sovětských tanků československé politiky, ekonomy, umělce i běžné kolemjdoucí... Unikátní dokument natočený během Pražského jara 1968 americkým reportérem představuje vzácné rozhovory s osobnostmi československého veřejného života, včetně Oty Šika, autora návrhu ekonomické reformy, Václava Havla a Karla Gotta. Kromě těchto prominentních osobností filmaři sledovali dění prostřednictvím postřehů obyčejných občanů, kteří jim s větší či menší důvěrou sdělovali své pocity týkající se nových politických změn. Tento film byl posledních 50 let mimo zájem veřejnosti, o to zajímavější je pro mladou generaci i pamětníky přelomových událostí roku 1968 nyní. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

České televizi už není blbé narvat pro náročného negramotného diváka ČT2 dabing i do něčeho takového. Navíc s hlasem nabuzence nevkusné dikce, který úplně v klidu referuje o komunistickém převratu v únoru 1945.  Budeme mít možnost to vidět a přitom slyšet, co opravdu anglicky mluvící říkají? Slyšet nezkurvenou zvukovou stopu? Asi ne, díky. Kdyby tenkrát měli lidé ve vlasti možnost se s dokumentem seznámit, pasáž rozhovoru s příslušníky SNB by se stala nesmrtelnou. Překladatel: Myslíte, že je moc změn v Československu? Esenbák: Nemyslim. Já jsem voják.  Překladatel: Vy taky nemyslíte? Druhý esenbák: Samozřejmě že ne. O policajtech kolovaly snad stovky vtipů, ale tohle nevymyslíš. ()

Posheidon 

všechny recenze uživatele

Narazíte-li na tenhle klenot, tak si jej rozhodně nenechte ujít, protože tohle je zajímavá sonda do osudového roku 1968, který se neblaze zapsal do dějin naší země. Neobyčejný je rovněž ten fakt, že tuto naději v lepší zítřky se perfektně podařilo zachytit americkému reportérovi, který se v kratičkých rozhovorech na směřování země táže zcela otevřeně úplně všech. Od babičky, které komunisti sebrali hospodu, přes zástupce církve, kteří byli perzekuování či politické vězně, budoucí disidenty, až po příslušníky umělecké sféry či vrcholné představitele tehdejší politické garnitury, přičemž studenty či příslušníky pořádkových sil, rovněž během svého tázání nevynechal. Ta naděje je velmi nakažlivá a celé se to umocňuje, obzvláště když víte, že se to ve finále celé sesype jako domek z karet a to navíc bohužel bezmála na dalších 21 let. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Veľmi osviežujúci pohľad na udalosti z jari 1968, kedy v socializmus verili rôzni ľudia, o ktorých by ste to nepovedali. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Velmi objektivní svědectví té doby; Všichni zpovídaní viděli pražské jaro jako dobu velkých nadějí, ale zároveň se ukázalo, že lidi tehdy podporovali demokratizaci nejčastěji proto, že si ji spojovali s nadějí ohledně změn ve svobodě projevu, cestování a bytové politice. Cokoli víc bylo nad jejich rozlišovací schopnosti. To jim ale nelze mít za zlé, všechno to přece tehdy bylo nové. (Podle mě by tedy ani dnes lidi v ČR/SR neobstáli o moc líp, ale to je téma na jinou debatu. :)) Dokonce i vládní ekonom Šik jen opakoval mantru, že není důvod pro ohrožení Sovětským svazem a že si můžeme zvolit hospodářskou politiku jakou chceme. (Otázka je, jestli tomu sám věřil, nebo jen chtěl, aby ČSSR vypadalo jako neviňátko.) Snad jedině Havel a Werich nemluvili o roce 1968 zasněně: Werich mluvil o Pražském jaru jako o anomálii, u které by byl zázrak, kdyby to pokračovalo jako doposavad (ale že v něj věří). Havel tvrdil bez příkras, že bez plurality (a ne-komunistů u moci) to stejně nikdy nebude skutečná demokracie - a že se tedy neděje ani žádná demokratizace. __________ Je škoda, že se kvůli invazi SSSR nikdy nedozvíme jakou by pražskojarní demokratizace měla mez a jak by na to zastavení demokratizace naše společnost reagovala. Přizpůsobením? Protesty? Nebo by se vláda rozhádala a rozpadla? ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Unikátní americký dokument z roku 1968 (!) o Pražském jaru až po okupaci. Pro mne nejkomplexnější obrázek společnosti, kde mne překvapilo jak moc otevřeně se lidé nebáli mluvit i o represích komunistů ( ikdyž pro zahraniční štáb ) a naproti tomu zdrženlivá komická dvojka policajtů až demagogická soudkyně. Překvapivě otevřeně asi poprvé a naposled tady mluví k politice Karel Gott a jako perlička malé rozhovory s Václavem Havlem a Janem Werichem. PS: Nečekaně mne ale dostala jiná věc, dokument je v barvě a já poprvé viděl rok 1968 jinak než jako chladný černobílý světl připomínající dokumenty z druhé světové. Najednou ta doba a lidi se mi nezdáli až jako taková prehistorie. ()

lukano 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument. Viz, hrají, Havel je tam naštěstí jen krátce, ale jsou tam důležitější osobnosti z období roku 1968. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Gott, Havel, Werich, to je klenot... (polozapomenutý). Jako velký klad hodnotím i to, že reportér si nevystačil se záběry a rozhovory z Prahy, ale vyrazil i takříkajíc na venkov. ()

offlineman 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pořad, jen ten uslintaný chrchla, co už tenkrát byl mylně označen za spisovatele, tam opravdu být nemusel! Snad jen jako protiklad ke Karlu Gottovi a Janu Werichovi! ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Lidé otevřeně hovoří na kameru... to za mého mládí nebývalo 😃. Závěr US dokumentu z roku 1968 (svoboda zase někdy bude) byl až neuvěřitelně optimistický. Dnes můžeme říct, že oprávněně. ()

vasosak 

všechny recenze uživatele

Superzajímavej dokument. Už jen pro ty dobový záběry v barvě a vysokým rozlišení. To, že se mezi respondenty objeví i Karel Gott, Václav Havel, Jan Werich, kardinál Tomášek nebo Ota Šik, považuju za obzvlášť pozoruhodný. Obecně pak mám rád jakýkoli dokument, který na nás pohlíží zvenčí, očima cizinců. Za mě 5 hvězd. P.S. hodne mě zaujal taky výborně anglicky hovořící Igor Tomeš + při bližším zkoumání závěrečných titulků jsem objevil osobnost Rudolfa Vilema Periny. Pro mě osobně dalsi obohacení. Škoda, že oba pánové již od roku 2018 nejsou mezi námi. ()

Korpy22 

všechny recenze uživatele

Jak lidé vnímali současné Československo? Jak vnímali okupaci? Vstup vojsk Varšavské smlouvy a celkovou vládu socialistického režimu. Velmi cenný dokument a sonda do národa, který byl rád, že je rád. Výpovědi vystrašených lidí, kteří doufají, že tahle tragédie co nejdříve skončí. ()

Reklama

Reklama