Reklama

Reklama

Bitva o Okinawu v barvě

(TV film)
  • USA Battle of Okinawa in Color

Obsahy(1)

Byl to malý neznámý ostrov v Pacifiku, který se dostal do centra světové pozornosti až koncem druhé světové války. Stal se jednou z posledních překážek spojeneckého tažení na Japonsko... Američané zaútočili na pláže Okinawy a očekávali těžké ztráty. Místo toho je přivítal nepatrný odpor a přemýšleli, kde je vlastně nepřítel. Bitva začala nečekaně a o to větším překvapením byla pro mariňáky, kteří se pod vedením generála Bucknera ocitli v pasti. Boje v horách se rozhořely s neuvěřitelnou intenzitou, Japonci byli skvěle organizovaní a opevnění. Mnohatisícové oběti na obou stranách, strach a utrpení, to vše charakterizuje krvavou lázeň na Okinawě. Šlo o jedinou bitvu v Pacifiku, během které zemřeli oba velitelé. Generál Buckner padl, jeho protějšek Ušidžima neunesl stejně jako mnoho jeho vojáků porážku a spáchal sebevraždu. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem na České televizi. Pěkné historické obrazové vyprávění boje proti totalitní zfanatizované japonské společnosti. Amerika oběti snadno nahradila masivním přistěhovalectvím z přelidněných rozvojových zemí, které se tak staly skutečným vítězem války. ()

JimWalker007 

všechny recenze uživatele

V Európe oslavovali koniec vojny a tu stále horelo vojnové peklo. Po tomto filme sa už Američanom nečudujem, že dali prednosť atómovým bombám pred klasickou inváziou na japonské ostrovy. Viac ako stotisíc mŕtvych iba na japonskej strane, a to Japonci bránili ostrov s pôvodným obyvateľstvom, ktorým Japonci opovrhovali.A tiež som sa dozvedel, čomu sa hovorí kilometrový pohľad... ()

Reklama

Reklama