Reklama

Reklama

The Critic

(seriál)
  • Slovensko Kritik
USA, (1994–2001), 9 h 5 min (Minutáž: 3–23 min)

Série(3) / Epizody(33)

Obsahy(1)

"Kritik" je vytvorený podľa postavičky Jaya, filmového kritika, ktorý má svoj vlastný televízny program, žije v New Yorku s jedenásťročným synom. Kritik hľadá lásku, šťastie a úspech, zatiaľ čo satirizuje súčasné i klasické filmy zábavného priemyslu a tiež život na Manhattane. Al Jean, Mike Reiss, James L. Brooks a výkonní producentmi "The Simpsons" sa spojili, aby vytvorili tento animovaný sitcom. Víťaz Britskej akadémie filmového a televízneho umenia Award. (TV JOJ)

(více)

Recenze (4)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Simpsonovský tým dal tenkrát do kupy bokovku, která totálně propadla. A není divu - cílové publikum je na rozdíl od žluté rodinky brutálně úzké (tenkrát, dnes by myslím uhodili svým ponorem do popkultury hřebíček na hlavičku). I proto je mi ten seriál sympatický a mírně ho nadhodnotím zaokrouhlením nahoru. I když Critic by to nikdy neudělal. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

„Haló, Jayi, tady je tvá ex-manželka. Tvoje alimenty mají zpoždění osmnáct minut. Teď už devatenáct. Volám svého právníka.“ Na tenhle seriál jsem poprvé narazil na fanouškovském webu Mela Brookse,kde jsem se dočetl, že podle jednoho Brooksova animáku natočili spolutvůrci Simpsonových Al Jean a Mike Reiss stejnojmenný seriál The Critic, jehož hlavní postava, newyorský kritik Jay Sherman se objevil v jednom díle samotných Simpsonů. No to není úplně pravda, Melův film je o něčem jiném. Ale všechno ostatní mi docvaklo. Jay Sherman je ten kritik, který v díle Zrodila se hvězda přijede na filmový festival ve Springfieldu (a kde se také objeví onen slavný film Muž trefený rugbyovým míčem). Díl Zrodila se hvězda je také jediný, kde není mezi autory uveden Matt Groening, který epizodu považoval za dlohou reklamu na The Critic. Ale dost Simpsonů, teď už komentář ke Kritikovi samotnému. Jay Sherman je newyorský filmový kritik, který má vlastní pořad Comic Attractions, ex-manželku a třináctiletého syna. Celý seriál je velice ovlivněn prostředím Manhattanu, vždyť Jay je vlastně takový Woody Allen, i když trochu křížený Homerem Simpsonem. Velmi povedená je znělka, ve které je vždy použit jiný nápad s telefonátem (něco podobného jako Bartovy nápisy na tabuli) a je tu už hned první krátká parodie, kterými je seriál díky profesi hlavního hrdiny prošpikován. Podobné vtipy jsou vždy po závěrečných titulcích. Já jsem si Kritika zamiloval pro jeho jemný humor a i proto, že na rozdíl nejen od American Dad atd. se nesnaží až tak viditelně kritizovat americkou společnost, ale chce hlavně bavit. Vždyť taky má za sebou tým profíků ve svém oboru: máme tu samozřejmě hodně spolupracovníků ze stáje Simpsonových – hudba Alf Clausen, produkce – James L. Brooks, výroba – společnost Gracie Films, hlasy - Dan Castellaneta, Nancy Cartwrightová, Phil Hartman. Na scénářích se podílel také autor některých komedií Bena Stillera a ostatních fratpackovců Judd Apatow. Některé vedlejší role namluvil veterán animovaných filmů Maurice LeMarche a samotného Jaye Shermana Jon Lovitz, pro kterého je to podle mě životní „role“. Seriál ovšem neměl zas až tak velký ohlas, a tak vznikly pouze dvě řady a pár dotáček kolujících po internetu. Pro mě je ale lepší než Futurama a dokonce jsem si dal Jaye jako svou ikonu místo Petera Sellerse. „Haló, pane Shermane, tady požární služba. Váš dům hoří. Sousedé nám ale řekli, abychom vás nebudili.“ ()

wilczo2 

všechny recenze uživatele

Predchodca Family Guy, American Dad - do istej miery - čo sa týka humoru a karikatúry Ameriky. Úžasné referencie na filmy 90-tych rokov, skvelý Jon Lovitz a najmä Maurice LaMarche - či už ako Shermanov austrálsky kamarát, alebo ako Orson Wells - na scénkach s Wellsom som sa neskutočne bavil! V televízii bežali celkovo dve série - v druhej bola postava Shermana prekreslená, aby bola divákom viacej sympatická - musím povedať, že u mňa to zabralo, hoci druhá séria sa mi páči viacej najmä kvôli Jayovej novej priateľke - Alice...Prvú časť druhej série, kde sa spoznajú, považujem osobne za najlepšiu :) ()

JackStrange 

všechny recenze uživatele

Plná perfektních narážek na spoustu mých oblíbených filmů a nihilismu je první série za pět hvězdiček. Druhá bohužel v mnohém zklamala, takže za tři. Nezbývá než zprůměrovat na čtyři. ()

Reklama

Reklama