Reklama

Reklama

Don Van Vliet: Some YoYo Stuff

(TV film)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Dokumentární / Hudební
Velká Británie, 1994, 13 min

Obsahy(1)

Krátký experimentální dokument na bázi interview o avantgardním umělci Donu Van Vlietovi, jenž je znám spíše jako Captain Beefheart. (J.Connor)

Recenze (3)

Radko 

všechny recenze uživatele

Don Van Vliet je významný avantgardný hudobník, maliar a básnik, známejší pod menom hudobnej skupiny Captain Beefheart (myslím, že kto si niekedy vypočul platňu Trout Mask Replica z roku 1969, nikdy na ňu nezabudne) a spolupracovník Franka Zappu. Režisér Corbijn ho navštívil v čase, keď sa stiahol z hudobnej scény, aby predstavil jeho názory v krátkom filme. Pod plátnom je prežúvajúca, či pofajčievajúca umelcova tvár v okuliaroch s mliečnobielymi sklami. Na plátne za ním beží film s výjavmi a kriedou napísanými slovami, ku ktorým sa vyjadruje pomalý, zachrípnutý hlas. Vidieť ukážky z jeho diela, púštnu krajinu, letiace ryby, komunikujúceho Davida Lyncha, zvieracie hlavy, všetko dynamické a napodiv súladné s póómaličkýým tempom rozprávania. ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Naprosto ulítlej snímek o vzpomínkách a memoárech jednoho papírového kovboje, kde babka nosí papírovou loutku svého syna (dona van vlieta), hrozně falešně se tam zpívá, chlápek nosí brýle z bílými sklíčky, a všechno je naprosto zcestné. Ve snímku uvidíme Davida Lynche, jak si povídá se samotným Donem. Ve filmu narazíte na spoustu věcí, ať už obrazů či myšlenek, se kterými jste se ještě nikdy nesetkali a jistě budete chvíli přemýšlet, zda-li Anton Corbijn na něčem nefrčel. I přes tohle všechno jde ale o netuctový snímek, který má hodně blízko k Lynchovi, snaha se mu vyrovnat jde cítit již od samého začátku, což je možná škoda, ale na druhou stranu jsem rád, že režisér videoklipů takových kultovních kapel jako Depeche mode, U 2, Metallica zabrouzdal také do jiného ranku a dle mého názoru si zaslouží slušných 3 a půl hvězdy. ()

Reklama

Reklama