Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohled na Slovenský stát a druhou světovou válku očima lidí, kteří chtěli přežít a žít za každou cenu. Zemřít, nebo lhát? Děj se odehrává v r .1944 v malé slovenské vesnici pod horami, kde žije Eva. Je dělnicí u bohatého, krutého továrníka Bara. Dělá ve fabrice, aby přežila, dokud se nevrátí její manžel z války. On se najednou skutečné vrací a touží po tom, aby všechno bylo jako dřív. Je však válka a on dezertér. Zjistí, že továrníkova milenka ho zná a zná i jeho minulost. Zanedlouho ho začne hledat tajná policie jako vlastizrádného zběha… (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nebyť toho anglikého jazyka, mohlo ísť o celkom príjemnú zmenu v tunajšej tvorbe diel zaoberajúcich sa problematike druhej svetovej vojny a špeciálne Slovesnkého štátu. Vo vojne nie je síce každý generál, jednoducho sa len snaží prežiť a občas to vyžaduje aj prežitie a "prežitie" na úkor tých ostatných. Skrátka taká je vtedy doba a kto sa neprispôsobí, nemusí prežiť. Tých neduhov je tu viac, stále však dominuje temná až hutná atmosféra a neotrelý pohľad na vec, kedy sa neocitáme na fronte, ale iba na druhej strane barikády, kde to zase omnho lepšie ale nebolo. Plusom je aj to, že partizáni tu taktiež nie sú vykreslení ako nejaký nechybujúci morálny vzor, ako ich možno majú zafixovaných diváci rôznych snímok z dôb socializmu. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Tento filmový koprodukčný projekt síce nie je úplnym skvostom z vojnového obdobia, ale trošku som prekvapený aj z hodnotení, ktoré má na tomto portáli. Až taká katastrofa to zase nebola a aj keď tam bolo kopec klišé a tie herecké výkony tiež neboli ideálne, atmosféra bola vykreslená verne a zaujímavo. Taký klasický priemerný film, ktorý nenadchne, ale ani neurazí. 55 % ()

Reklama

carl.oesch odpad!

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná sračka, kterou jsem ani nedokoukal. Ta "světovost", ten scénář, jehož autor o Slovensku ani 2. světové nevěděl vůbec nic a k tomu herci a ještě v angličtině? Jak by se Ewenovi Glassovi líbilo, kdyby se ve filmu z jeho rodné země třeba příslušník umírněné frakce IRA by se jmenoval Svatopluk? Film je bídný přes "mezinárdní" obsazení herci počínaje a hudbou konče a pokud tohle produkovali Slováci, tak je to typická ukázka, jak to dopadá, když se snaží být světoví...přitom i za komančů vznikla na Slovensku řada televizních her a filmů, které mají po všech stránkách úplně jinou (samozřejmě vyšší) úroveň. A to bych to nesrovnával ani s takovým Obchodem na korze, to by byla urážka jak Kádára s Klosem, tak všech ostatních zúčastněných. Myslel tohle někdo opravdu vážně? ()

kamil.i 

všechny recenze uživatele

Po remeselnej stránke tu ide o kvalitný počin. Nijak inovatívny, no zručný. Ale to tempo rozprávania! Pomalé. Vééééééééééééééľmi pomalé. S tempom rozprávania príbehu korešponduje i úsporný scenár. Nudný príbeh (okrem záveru), suché repliky (okrem jedného Evinho vypätého výstupu voči Jackovi; tiež v závere). Rád by som vedel, koľko Slovákov malo počas vojny tradičné meno Jack Kováč. Samozrejme nejde len o tento inak nepodstatný detail. Spoločne s ďalšími "detailami" je však znakom toho, že snaha Malej ríše o realistické stvárnenie obdobia zlyháva, nevyznie autenticky a už vôbec nie lokálne. Tento príbeh sa mohol odohrať kdekoľvek v okupovanej Európe. Som rád, že sa niečo natočilo priamo v mojej rodnej obci, no je to "cudzí" film, bez vzťahu k lokalite, s príbehom, ktorý domáceho diváka neosloví. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Slovenský dobový film z druhé světové války o jedné továrně, kde tomu despoticky šéfuje Brian Caspe, který má novomanželku, o které hlavní hrdina ví, že je to prostitutka spolupracující s partyzány a ona naopak ví, že je to dezertér. Námět tedy ne úplně k zahození, nicméně provedení jaksi kulhá. Mezinárodní obsazení - najít Slováka témeř jako hledat jehlu v kupce sena jsem moc nepochopil ( a to mám štěstí, že jsem to viděl ve slovenštině), ale bez ohledu na to, je to prostě jen jakási hloupá vztahovka předstírající válečný film, kde je prostě moc historických nesmyslů. Dám dvě hvězdy za snahu o dobový film a za Attilu Vegha, který dával rozhovory o účinkování v tomto filmu a já ho tam málem nepostřehl. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • „Bylo to trochu odlišné, ale už jsem natáčel jiné projekty, takže to nebylo moc nové, ale filmová role byla nová. Doufám, že v budoucnosti něco přidám, víc než jen pět minut,“  prohlásil o své roli Attila Végh. (Duoscop)
  • Jelikož neuměl Attila Végh moc dobře anglicky, tak požádal režiséra, jestli by mohl používat jednodušší fráze, jako třeba „come on“ nebo „kill you“. (Duoscop)
  • Natáčanie prebiehalo aj v obci Špania Dolina. (barborasara)

Reklama

Reklama