Reklama

Reklama

Téměř dokonalý zločin

  • USA The Gift (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nedávno ovdovělá Annie Wilson (Cate Blanchett) žije se svými třemi dětmi v malém městě v Georgii. Je mezi sousedy známá tím, že má po babičce dar vidět do budoucnosti a umí také vykládat karty. Kdo by nechtěl poznat, co ho čeká? Plynutí času s občasným výletem do budoucnosti v malém městě přetrhne vražda Jessiky King, mladé bohaté nymfomanky, kterou najdou uškrcenou u rybníka. Prvním podezřelým je násilnický rasista Donnie (Keanu Reeves), který tyranizuje svou ženu (Hilary Swank), jíž Annie už dlouho radí, aby od něho odešla. Podezřelých přibývá. Je vrahem Jessičin milenec David (Greg Kinnear)? Nebo Buddy (Giovanni Ribisi), který byl jako dítě sexuálně zneužíván? Nebo je to snad Valerie, která věděla o napjatém erotickém vztahu svého muže k zavražděné? Pomohou zvláštní schopnosti k vyjasnění případu? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (506)

golfista 

všechny recenze uživatele

Z původních tří hvězdiček se po druhé a třetí projekci (díky HBO :) vytáhl "Gift" téměž na pět. Je to fakt dobrý thriller, který je podstatně působivější v původním znění. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Sam Raimi je génius! Malé mesto, kde sa dá krásne nazrieť do života každého z jeho obyvateľov, jeden močiar, jedna vražda. A jedna opustená matka troch detí, ktorá vidí v kartách veci, ktoré by v nich radšej nevidela. Raimi rozplieta mozaiku podozrení a diváckych otázok „Kdo je vrah?“, zbližuje nás s krehkou hlavnou hrdinkou a v jej víziách a nočných morách nám spôsobuje buď príjemné mrazenie alebo prvotriedne infarktové šoky. Raimi si splnil sen a nakrútil horor, v ktorom netečú potoky krvy, ale ktorý nám i tak do poslednej sekundy nedá vydýchnuť. Jeho The Gift je nostalgickým vzdaním holdu hitchcockovej škole čistých thrillerových postupov v mozaike presne definovaných postáv a sofistikovanej zápletke. A ten casting! Nebyť prezradenia totožnosti vraha dvadsať minút pred záverom filmu, jeho finále by bolo ešte vypätejšie a šokujúcejšie. A z filmu by bola päťhviezdna žánrová delikatesa. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Sam Raimi je borec, který umí i z celkem průměrného scenáře udělat prvotřídní thriller. Moc často se mi to při sledování filmu nestává, ale opravdu jsem se bál. A to je myslím ta nejlepší známka. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý nápad a slušně propracovaný scénář (i když od poloviny s lehce průhledným závěrem, vylepšený umnou režií a pečlivě budovanou atmosférou) podpořila hodně dobrá Cate Blanchett v hlavní roli a chytrá režie Sama Raimiho (který o hvězdičku vyzvedl již zmiňovaný scénář). ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Pozvolné počáteční tempo nenapovídá zdaleka nic o tom, co bude následovat. Všední jižanské drama matky a tří dětí však ve správný čas naruší „nadpřirozené vlnění“ říznuté detektivkou. Kdo je skutečný vrah se brzy stane otázkou dne a je jenom na vaší prozíravosti, jak dlouho sebou necháte manipulovat. Nerozlišitelnosti pravého pachatele nenapomáhá ani tak lehce béčkový scénář, jako spíše herecké výkony pestrého zástupu hvězd s Blanchettovou v čele. U ní obzvlášť stálo za uplatnění pravidlo „důvěřuj, ale prověřuj“. Vraždila ona, nebo psychicky labilní Budd, nebo ten právník? Byl vůbec nějaký vrah? 75% Zajímavé komentáře: Rex Mundi, numi, Bilky ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Já opravdu nevím, co se to ten půlrok 2003 děje. Kruh, Oko, Blair Witch, Téměř dokonalý zločin...jedenkrát jsem málem spadl ze židle, jak jsem se lek. Každopádně film považuju za mistrovské dílo, od atmosféry počínaje, hudbou konče. Ta hra na housle u jezera je ke zbláznění! Osobně si nemyslím, že se jedná o (žánrově) nevyrovaný thriller, připomíná mi to tu debatu o nahotě Vilmy Cibulkové, tohle souvísí s atmosférou a ta je na maloměsto opravdu hutná=příběh postavy, kterou hrál Giovanni Ribisi=důležitá role pro postavu, kterou hrál Giovanni Ribisi. Pointa mě napadla celkem pozdě (ale já nejsem detektiv ani telepat), takže mě vzala tak jako tak. P.S. Katie Holmes má sice nakřáplej hlas a v tomhle filmu si jí moc neužijeme, ale všechno ostatní (zejména od pasu nahoru) je naprosto bez debat povedené. Byl jsem ohromen!!! ;-) A taky mám zato, že se Billy Bob Thornton nemusí vůbec za svůj scénář stydět... ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Popravdě řečeno mě to nijak výrazně nechytlo a nebavilo. Standardní mysteriózní thriller, jenž chce na závěr překvapit, no u mne se mu to hrubě nepovedlo. Vždyť to bylo jasný už jakou dobu před samotným tím odhalením, jak to vlastně bylo! Špatný film to rozhodně není, na to má moc dobré obsazení a režiséra, ale myslím si, že se z toho dalo vymáčknout mnohem víc. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Jak těch scénářů Billy Bob Thornton moc nenapsal, tak všechny byly malými klenoty. A pokud jej realizuje taková zajímavá režijní persona jako je Sam Raimi, záruka kvalitního křížence zajímavé myšlenky a nevázaného mainstreamu je jistá. A právě při hodnocení Raimiho práce se dostávám na vratkou plochu, protože překvapivě upustil od svých typických vizuálních hrátek (teda úplně ne, protože snímání lesa á la Evil Dead nebo scéna v koupelně dají zabrat i silnějším žaludkům), aby dal maximální prostor hercům, kteří tuto „důvěru“ bohatě vracejí. Počínaje Cate Blanchett, která snad ani špatně zahrát neumí, přes Keanua Reevese v netypické roli záporáka, až po Katie Holmes, která svůj herecký netalent vynahradí jinak nechť si každý divák počká na závěr, který dle mého trochu vrže, hlavně co se týče Raimiho podání, protože fakt, že „vrahem je zahradník“ jsem tušil asi deset minut dopředu. Stačilo by vystřihnout jednu scénu a pointa by mě vážně dostala. Ale to je jen minimální výtka k filmu, který uteče jako voda, vyděsí, pobaví a hlavně nevyšumí za pár dní. Ta větší výtka směřuje spíše k trapnému distribučnímu názvu, i když on ten Dar (The Gift ) v češtině taky nijak světoborně nezní. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Sam Raimi se dal na dráhu krimithrillerů a po Jednoduchém plánu zabodoval i napodruhé. Tentokrát to sice není až taková "bomba", přesto ale jde o zručně natočený snímek se zajímavým scénářem a velmi dobrými herci. Jen mi ta zápletka přišla přece jen trochu průhlednější, což se ke konci také potvrdilo. Jinak by mě fakt zajímalo, proč měla Hilary Swanková v tomhle filmu dlouhé vlasy, když je nad nebe jasnější, že jí sluší krátké. Ale to jen tak na okraj. :) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Výborný film. Skvělá atmosféra. Výborní herci a zápletka. Skvěle natočené. Hudba příjemná. Kvůli zkouknutí v původním znění dávám spíše 4 a půl aby se neřeklo ;-) ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nejlepší byly snové scény, vyvrcholení bylo patřičně napínavé, ale docela předvídatelné. Některé pasáže poněkud nudné, ale hodně filmu pomáhají skvělé herecké výkony. Ovšem, že bych se bál jako v Šestém smyslu nebo Kruhu to tedy určitě ne. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Tři je málo, čtyři moc. Ale za to neuvěřitelně sympatické obsazení... - Cate Blanchettová je prostě boží. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO ///,,MUSÍŠ SE VŽDYCKY ŘÍDIT SVÝM CITEM HOLČIČKO....“ /// Taková typická americká vesnice – samej kretén, kurva a (jedna) čarodějnice. Raimi je hračička a já ty jeho hrůzu nahánějící serepetičky miluju. Škoda, že scénář, kterej je neskutečně silnej v mysteriózních momentech, v těch normálních vobčas kapku zahapruje. Ale protože je tady ducháčků víc než v kdejakým hororu, zavřu voko. P.S.: taky znalost informace, že vrahem je zahradník, ubírá kus atmosféry do další projekce. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju okamžiky, když se z nejasnýho vidění stává jasný. 2.) Stará je mrcha. Mám dvě možnosti: zřezat nebo…. . 3.) Thx za titule ,,Merggie“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ *** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Škoda, že film není z roku 1999, výstižné by bylo zde napsat další ukázkový příklad zlatých devadesátkových thrillerů. Herecký cásting je bezpochyby famózní, závěrečný zvrat v pohodě, ruku do ohně bych za něj nedal, byť jsem to tušil. Potěšila scéna v soudní síňi a hezky budující napětí. Tyhle filmy můžu. 75% ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Tento film zjevně natočila LPŽ, Liga paranormálních živnostníků. Celý film v podstatě sděluje dvě věci: jak je hlavní hrdinka, vybavená schopností věštit, morálně čistá a jak je její vidění budoucnosti opravdové. Mezi neustálým hračičkováním se Zenerovými kartami se divák dozví, že je to vzorná matka, odvážná žena, oddaná vdova, citlivá kamarádka a jak v městečku supluje psychologa, kněze i policii. To vše samozřejmě jen za velmi malé obnosy (podivné, srovnám-li ji se skutečnými superstar parasféry). A má s tím jen problémy, nebožačka, jeden chlápek ji vyhrožuje vykucháním, jistý klient je vyšinutý násilník, všude samá nedůvěra, výsměch či nevděk. Ona se však nezlomí (následuje SPOILER), a když dojde na spravedlnost, postaví se správně na stranu nevinného, i když jí hrozil vykostěním dětí (KONEC SPOILERU). Zkrátka světice. Po obsahové stránce jde IMHO o film podřadný, po stránce formální o šedý průměr, byť prostý chyb. A jen tak mimochodem, k předvídání budoucnosti neslouží moderní pýthie, karty či křišťálová koule, ale diferenciální rovnice. Slabé **. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ale ty si tu nami predsa byť nemala, babička...“ – „Zasa až tak ďaleko to nie je.“ Hororový guru Sam Raimi odjakživa svoje hororové/komiksové projekty prekladal menšími filmami - a jeho dva mrazivé trilery JEDNODUCHÝ PLÁN a TAKMER DOKONALÝ ZLOČIN patria k jeho najvýstavnejším kúskom. Z toho prvého si zopakoval spoluprácu s hercom Billy Bob Thorntonom (ktorý k TAKMER DOKONALÉMU ZLOČINU ale už „len“ napísal scenár). Billy Bob uznáva hororové klišé, ale zároveň s nimi vie zručne narábať, vďaka čomu miestami zaskočí aj skúsených hororových fanúšikov (pravou identitou „Modrého diamantu“ napríklad). Raimi snímke zasa dodal to, že paradoxne skrotol a len zriedka prichádza s povestnými „vizuálnymi“ drobnosťami (ceruzka, mŕtvola nad psou búdou). O motorovú pílu nezavadíme a najstrhujúcejšou násilnou scénou je „obyčajné“ vyťahovanie napuchnutého tela z vlhkého jazerného dna. Raimi je striedmy, tichý a skromný – o to lepšie príbeh funguje a dozaista na tom majú podiel herci (Blanchettová v bielych nohavičkách a ružových papučiach, Reeves ako neškodný primitív, Holmesová šikovne a vtipne zneužívajúca vlastný imidž „slušného dievčaťa“, Ribisi ako zaostalý automechanik s dobrým srdcom a hasákom), medzi ktorými nechýbajú Raimiho kamaráti (tradične zábavný J.K. Simmons ako suchý šerif: „Prineste mi kávu.“). Kvalitná je i atmosféra južanského mestečka s lesmi, jazerami a ľudoprázdnymi farmami, skrývajúcimi tajomstvá. ()

Reklama

Reklama