Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V rodinném sídle je zavražděn neznámým pachatelem bohatý strýc. V poslední vůli vše odkázal svému synovi, který se tak stává hlavním podezřelým. Do domu přijíždí policejní inspektor, který zde hodlá provést rekonstrukci vraždy a odhalit vraha. Jenže v domě žije několik velmi povedených individuí, která se navzájem kryjí a hodlají se zvídavého policisty zbavit. Ten tak brzy musí bojovat o holý život. Ve svém pátrání totiž začíná strkat nos tam kam nemá a to se povedené rodince vůbec nelíbí. (SOLOM.)

(více)

Recenze (7)

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

68 minútová Raimiho groteska natočená ešte na 8 mm video formát “Super 8“, je otváracou, nízkorozpočtovou, ale zato veľmi pestrou ukážkou Raimiho inovačných postupov, originality a svojského humoru. Režisérska ikona známa hlavne neskorším celovečerným a taktiež inovatívnym kultovým hororom THE EVIL DEAD si svojou filmovou prvotinou “It's Murder!“ otvára svoj režijný účet plným zásahom! “It's Murder!“ je vtipnou variáciou na klasické nemé grotesky, ktoré Raimi v spolupráci so Scottom Spiegelom zasadil do príbehu z vtedajšej súčasnosti – vražedného rodinného sprisahania. Či už Sam Raimi alebo Scott Spiegel – obidvaja sa chopili dvoch titulných úloh, Sam postavy pomäteného strýka Jaspera na vozíku a Scott Spiegel postavy vyšetrujúceho detektíva Richarda, ktorý má za úlohu objasniť záhadnú vraždu práve staršieho brata Jaspera, otca pozostalých detí. Príbeh o šialenej rodinke, chýbajúcej poslednej vôli po nebohom, smrteľných nástrahách komplikujúcich dopátranie sa skutočnej pravdy, výborné kamerové nájazdy, “špeciálne efekty“, herecká jednoduchosť prameniaca zo srdca zabávača a Bruce Campbell na bicykli :), to všetko vyznieva tak ako má – neskutočne vtipne a dychberúco! V neposlednom rade Sam Raimi nezabúda ani na odkazovú stránku, konkrétne pripomínajúcu horory NIGHT OF THE LIVING DEAD (1968) a PSYCHO (1960) – a to vrátane použitia hudby Bernarda Herrmanna. ### “It's Murder!“ = jedna z najlepších groteskných paródii s odkazovou stránkou a silným rukopisom autora, aké som mal možnosť doposiaľ vidieť. Ak “It's Murder!“ zaujme, potom netreba váhať a pozrieť sa aj na neskoršiu grotesku tentoraz pod režijným vedením Scotta Spiegela a Josha Beckera – Torro. Torro. Torro! (1981). Tieto lacné prvotiny veľkých mien je proste radosť sledovať. Avšak aj napriek nízkemu rozpočtu resp. nerozpočtu a obmedzeným možnostiam, je z nich jednoznačne cítiť ten talent, ktorý Raimimu a spol. bol daný od Boha. Chvála mu za to, že sa s ním s nami dokázal takouto formou podeliť. Okrem mien, ktoré IMDb v profile filmu ku dňu 13.11.09 uvádza, je možné v “It's Murder!“ zahliadnuť napríklad aj Cheryl Guttridge (CLOCKWORK 1978, THE EVIL DEAD 1981, CLEVELAND SMITH: BOUNTY HUNTER 1982), mladšieho brata Sama Raimiho – Teda (postava malého usmrkanca Bradleyho s okuliarmi a strojčekom v ústach hrajúca otravne na čelo), Ivana M. Raimiho – staršieho Samovho brata (THE EVIL DEAD 1981, ARMY OF DARKNESS 1992), Roberta G. Taperta a Josha Beckera – blízkych priateľov Raimiho a jeho okolia, ktorí sa mihli aj v už z niektorých, mnou vymenovaných projektoch, ...a samozrejme aj iných. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! V době vzniku tohoto filmu s Raimim cloumala těžká puberta, protože mu bylo nějakých 18 let a puberta je cítit z opravdu každého záběru. Na rozdíl od většiny zdejších puberťáků měl ovšem Raimi evidentně smysl pro humor (a nebo puberta cloumá i se mnou), protože to v mnoha situacích zkrátka fungovalo. Vzhledem k těžké nedostupnosti snímku jsem se musel snížit ke zhlédnutí VHS ripu s otřesným obrazem a ještě otřesnějším zvukem. V dnešní době už většina lidí ani nevím, co to ten VHS vlastně je. Že by nějaký brouk? Celý film je vlastně jedna dlouhá šílenost připomínající grotesku, kde se všichni chovají jako dementi a neustále se někdo někoho pokouší zabít. I přes nedlouho stopáž jsem nepěkně ztrácel v závěru pozornost. Jako prvotina stvořená v 18 letech je snímek rozhodně dobrý. Ve srovnání s běžnými filmy ovšem nemohu hodnotit nijak vysoko. Lepší dva kousky. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Moje hodnotenie je trochu nadnesené, lebo na tento filmík treba pozerať ako na amatérsky. Sam Raimi, ktorý o pár rokov neskor šokoval filmový svet svojim kultovým horrorom The Evil Dead, sa rozhodol s partiou kamarátov natočiť na 8 mm formát bláznivú komédiu s prvkami detektívky a horroru. Je to ozaj šialený žánrový mix, hoci mu predovšetkým vládne komédia až groteska. Po ukecanom úvode sa všetko rozbehne ako má, slapstick obrázky fungujú dokonale hlavne pri automobilovej naháňačke. Film ťaží aj zo známych hudobných motívov agenta 007, ale predovšetkým Herrmannovho Psycha. Tretí komentár. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jde o směsici černé komedie, grotesky, hororu a krimi. V době natáčení ještě Raimi neměl dostatek peněz k zaplacení lepších herců a tak si pozval několik přátel. Okruh jeho nejbližších s nadšením souhlasil a směle se pustili do práce. V té době ještě netušili, že se z nich stane o pár let později celosvětově známá banda, která začne natáčet jeden film za druhým. Někteří zůstali dodnes nerozlučnými přáteli a po boku se objevili v několika dalších Raimiho filmech. Začátek filmu se nese v duchu trochu nudnější krimi, které sem tam oživí nějaká ta hláška. Teprve když se inspektor stane pro rodinu nepohodlným rozjede se pořádně šílená jízda, která vás nenechá ani chvíli v klidu. Černý humor na vás začne sršet ze všech stran a konečně zaznamenáme i nějaký ten pokus o další vraždu. Na rozjezd něco pro lidi trpící arachnofobii a milovníky tenisu. Zde se stává největším tahounem především sám režisér Sam Reimi, který si sám zahrál jednu z hlavních rolí. Ano je to ten na vozíčku. Zhruba uproste filmu se film změní v grotesku, kdy sledujeme hřbitovní bitku ala Laurel a Hardy. Konečně přijde na scénu i krev, kterou jsme tak dlouho postrádali. Zlatým hřebem večera se pak stává automobilová honička při které začnou létat vzduchem končetiny a my se konečně dostáváme i k hororové části. Zde se na scénu dostává i Bruce Campbell, který si zde střihne roli lehce ulítlého policisty na kole. Musím říct, že určitě nezklamal a své malé roličky se chopil z vervou. I takové začátky musí překonat budoucí hvězda. Jako přídavek si potom můžeme vychutnat scénku s výsuvnými schody a menším masakrem. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Partička od LESNÉHO DUCHA si pár rokov pred tým skúsila komediálnu polohu, aj keď keď nejaký ten splatter sa tu predsa len nájde ( podobne ako vyššie spomenutý snímok operoval v niektorých scénach s groteskným humorom ). Nemožno mu uprieť kvality. Na svoju dobu, vzhľadom k rozpočtu a prvotnému amaterizmu všetkých zúčastnených. Možno to mohlo byť lepšie, ale aj horšie. Nebudem rozmýšľať nad tým, či áno alebo nie, takto mi to úplne stačí a som a aj moja divácka dušička spokojní. ()

Alfréda 

všechny recenze uživatele

Takové Raimiho režisérské cvičení, které ve výsledku dává celkem chytrou detektivku a zároveň i pobaví. Ale ani Raimiho herecký výkon coby pološíleného vozíčkáře nelze opomenout. Svůj štěk tu má i Bruce Campbell, který nám ukáže jak výborně umí padat na kole (i v Evil Dead 2 byly některý jeho psí kusy a pády na zem hodny uznání, tohle je takové jeho zahřívací kolo) . Nejmilejším překvapením je třináctiletý zubatý Ted Raimi hrající na cello- vedlejší role a přece tak výrazná, na to měl Ted talent už jako malý kluk. Je patrná inspirace kultovními horory jako je například Psycho, a vůbec, celé to má rukopis takových filmových nadšenců a fanoušků hororového žánru, které proseděli celé dětství v kině. Krom toho je to vzorový příklad, že za extrémně nízký rozpočet lze natočit super film- s kamarády a doma v obýváku. ()

Reklama

Reklama