Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Pět malých prasátek (S09E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Five Little Pigs (více)

Obsahy(1)

Lucy Craleová přišla ve svých sedmi letech o matku Carolinu, která byla odsouzena a popravena za vraždu svého manžela Amyase, Lucyina otce. Po čtrnácti letech dostává Lucy dědictví jehož součástí je i dopis, který jí matka napsala před svou smrtí a v němž tvrdí, že je nevinná. Čtrnáct let je hodně dlouhá doba. Za tu dobu se může svět posunout o hodný kus kupředu, může jej ale také hodně lidí opustit. Pět klíčových svědků, kteří byli tím či oním způsobem zainteresováni na případu vraždy malíře Amyase Cralea, však naštěstí ještě žije. Lucy se rozhodne očistit matčino jméno a požádá slavného detektiva Hercule Poirota o prošetření případu. Poirot případ přijímá a nejprve jde za advokátem, který před čtrnácti lety Carolinu obhajoval. Od něj se mimo jiné dozví, že Amyas míval pletky se ženami, což Caroline mlčky snášela. Až na tu poslední, Elsu Greerovou... Takže se Hercule Poirot může směle pustit do řešení téhle dávné záhady. Ostatně Lucy Craleová, která touží očistit jméno své matky, je mimořádně půvabná mladá dáma, které by byl hřích nepomoct. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (136)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot se tentokrát musel obejít bez inspektora Jappa a kapitána Hastingse - a bez režiséra A. Grieva. Tím také ztrácí jakési své zázemí a starosvětskou formu a šmrnc, na který jsme zvyklí. Změna ovšem nemusí být vždy na škodu, uvidíme, co na nás Unwin přichystá příště. Předloha Agathy Christie jako vždy jistí, že se nebudete nudit, a tentokrát vás možná i trochu dojme. Chválit Sucheta by bylo jen prázné tlachání. ()

ALchemik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mne je to pořád ten nejlepší Poirot. Celý děj se vlastně odehrává v minulosti v jakési virtualitě, kterou přeruší jen vsuvky ze současnosti, které celý děj usměrňují a uzemňují. K tomu opravdu nádherná a smutná hudba a exteriéry letní zahrady. Když jsem tento díl viděl poprvé v TV, seděl jsem jako zařezaný a nemohl odtrhnout pozornost až do úplného konce. Když jsem si po letech pustil tento díl z DVD stalo se úplně to samé...I když jsem si pamatoval, jak to dopadne, ta atmosféra mě úplně dostala a vím, že celý den bude dnes jakýsi jiný.... ()

Reklama

chlievik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z najlepších Poirotových príbehov, ak nie úplne ten najlepší. Sú asi 4, možno 5, ktoré sa mu vyrovnajú, inak je to špička. Vykreslenie príbehu je príjemne jemne nejasné, hoci som tušil, metódou eliminácie, že vrahom/-hyňou bude dotyčný/-á (zámerne nepoviem kto, aby tí, čo to nevideli... veď viete..), ale aj keď je odhalenie vraha inteligentne skryté za verzatilným chápaním situácií, videním príbehu každý okom inak, vysvetlením si situácie tej alebo onej inak, atď, stále to nie je tak nejasné ale ani jasné, a tým pádom je to zaujímavé. Pekne prekrútený príbeh, a zas mi vteká do mysle pomyslenie, ako debilne môže niekedy polícia postupovať aj v dnešnom živote, že trošku inteligentnejší vrah jej prejde cez prsty poľahky, a nevinný sa ani nebráni, lebo bráni niekoho, koho miluje. Celé Poirotovské zápletky sú krásne, a jemne rezané bylinkovým čajom, posedením na besiedke, vypočúvaním pri kozube v teplej izbietke, proste mám až pocity "motýlikov v brušku", keď mám možnosť prvýkrát vidieť nejakú časť, a vychutnať si tú sladkú nevedomosť, a túžbu uhádnuť, kde je pes zakopaný. Aj dnes ide jedna časť v telke, takže... ide sa na to. No a ešte k tomuto príbehu, zaujímaví herci, krásna Rachael Stirling, nežná, jemná, nadnesená, nie pyšná, ale každopádne vznešená, niektoré herecké výkony týchto svetove menej známych Britských hercov sú fakt znamenité. A láska? Láska nepozná hraníc, ale treba dávať pozor, chrániť ju, aby nebola zneužitá! Stlačte len PLAY na ovládači, a vychutnajte si to v najskromnejších detailoch. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný díl, který má i zajímavou formu vyprávění, čemuž je celkově přizpůsobena vizuální stránka filmu, a to jak v případě flashbacků, tak i v případě současnosti. Je to krásně zamotané a až do konce nebudete vědět, kdo je skutečně vrahem a proč. Skvěle natočené. Vůbec nevadí, že tu není ani špetka humoru. Není ho třeba. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vyvrátiť štrnásť rokov starý jasný prípad vraždy je veľká výzva a Poirot neodmietne. Vznikne tak skladačka zo spomínania piatich podozrivých, kde všetko do seba dokonale zapadá. Film je bez akýchkoľvek hluchých miest, nie je nutné žiadne zoznamovanie s osobami, všetky charaktery vyplynú hladko z ich rozprávania. Veľmi dobrá atmosféra a na konci ešte nečakaný dodatok. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • V celém filmu není zmíněno, proč titulu dala Agatha Christie jméno Pět malých prasátek. V knize Poirot připodobňuje pět hlavních postav k jedné dětské říkance a dle jeho názoru povahy zúčastněných přesně vystihují popis jednotlivých prasátek. (Robbi)
  • Ve scénách z dětství maluje mladý Amyas Crale levou rukou, ale ve scénách, kde je dospělý a hraje už ho Aidan Gillen, maluje pravou rukou. (Sebi236)
  • Hlavní hudební motiv filmu je z pera slavného francouzského skladatele Erika Satie, konkrétně se jedná o sérii klavírních kompozic "Gnossiennes". (PhillM.)

Reklama

Reklama