Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 4 (1992) (série)


Nástrahy zubařského křesla (S04E03)

(epizoda)
  • Česko Jedna, dva, má bota (více)

Obsahy(1)

Bankéř Allister Blunt a Hercule Poirot se potkali v čekárně u zubaře. Toho dne byli objednáni také pan Amberiotis a nervózní mladík Frank Carter. Mabelle Sealová, poslední pacientka, ovšem čekala už zbytečně: lékař byl nalezen v ordinaci mrtvý. Nabízí se verze, že spáchal sebevraždu, slavný detektiv tomu však odmítá uvěřit. Jeho podezření zakrátko potvrdí další tragická událost - pan Amberiotis podlehne předávkování novokainem. A ještě ke všemu záhadně zmizí Mabelle, která by zřejmě mohla poskytnout důležité svědectví. Co ty tři lidi spojovalo? Jaké tajemství odhalí Poirot v životech obětí a bankéře Blunta? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (62)

LencaN 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S04E03 - Jsem trochu na rozpacích. Počet postav mi nevadil. Základní dámskou šarádu jsem kupodivu odhalila, ale to je asi tak vše. Bylo potřeba pořádně poslouchat, kdo se jak jmenuje a jaké jsou mezi všemi vztahy. Totožnost mrtvoly v koši mi tak pasovala do mé představy "kdo je kdo" dobře. Ale jak byly provedeny ty vraždy v zubařské ordinaci a ta druhá v hotelu, to už šlo mimo mě. Ani závěrečné rozluštění Poirotem mi moc nepomohlo. Je to díl, u kterého jsem zatím nejvíce namáhala svoje šedé buňky mozkové. Bylo tu na můj vkus příliš náhod. Především dáma s přezkami na botách se v Londýně objevila náhodně a proto s její účastí přece vrah nemohl počítat. Vždyť na její přítomnosti stál celý plán. Pak někdo náhodně někomu doporučil svého doktora, někdo jiný zase náhodou viděl do objednací knihy a přitom na konci to vyzní jako promyšlené do jediného detailu i se záložním plánem. Jinak celkem nevýrazný díl. Jen mě tu doslova vytáčely ty dvě holky, co pořád poskakovaly po chodníku. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tato delší epizoda z roku 1992 je trochu slabší Poirotovka. Dlouho se vůbec nic neděje, a i když pak se stanou 3 vraždy, úplně chybí napětí a alespoň něco originálního. Navíc celá pointa je tentokrát hodně těžkotonážní a horko těžko drží dohromady. Přesto závěrečné Poirotovo rokování u kulatého stolu stojí zato. Mírný nadprůměr. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám naprosto přesně stejné pocity, když vcházím do zubařské ordinace jako tento slovutný detektiv. Takže i on je pouze člověk. Nicméně, zubaře považuji za nutné zlo, které musíme všichni chtě nechtě podstupovat. Tento příběh je velice zamotaný a komplikovaný, ovšem chyřte vymyšlený. Ale žádný zločin není dokonalý. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Nástrahy zubařského křesla" jsou herecky, režijně, filmařsky brilantním zpracováním spíše podprůměrné detektivky. Výsledkem je cosi, co spolehlivě zapadá do "šedého průměru" Poirotovských příběhů. Na jedné straně můžeme sledovat řadu výborných hereckých výkonů, na straně druhé skutečně neuvěřitelnou, zcela nepravděpodobnou zápletku. Přitom nelze říci, že by příběh byl špatně napsán. Problém je totiž právě v tom, že promyšlen až příliš. Děj tak připomíná spíše složitě vybudovanou konstrukci než reálně možný a uskutečnitelný zločin... Můžete namítnout (a právem), že tohle jednoduše patří k britské detektivkářské škole. Koneckonců Christie takové křížovku připomínající konstrukce vytvářela dosti často. Problém je spíše v tom, že "Nástrahy" jsou svým způsobem nedotažené, plné detektivkářských klišé obecně a těch poirotovských zvláště. Spíše než mimořádné dílo tak jde o značně šablonovitě utvářenou "chlebovku", jejíž podstatné rysy jsme už viděli mnohokrát zpracované jinde a jinak. Přes všechnu rafinovanost tu vlastně úplně chybí překvapivé vyústění. Kdo je vrah a proč svůj ohavný čin provedl je totiž v podstatě jasné od počátku. Spíše jde o to, jakým způsobem se tak konkrétně stalo, což je ovšem na slušnou detektivku samo o osobě dosti málo. 80% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"V životě jsem neslyšela, aby zubař spáchal sebevraždu !!" ;) Zubař ve většině z nás, mě rozhodně nevyjímaje, vzbuzuje úctu, zároveň v nás však blížící se návštěva jeho ordinace vyvolává přinejmenším velmi nepříjemné pocity či husí kůži, a tak jsem se právě na tuto epizodu, která by Poirota znovu předvedla v poněkud lidštějším světle, opravdu velmi těšil !! Musím říct, že mě geniální David Suchet rozhodně nezklamal, především ty jeho gesta a pohledy, vše co předvádí právě v legendární Harley Street u již zmiňovaného dentisty Henryho Morleyho, který se později stane obětí podlé vraždy, mě neskutečně bavilo !! Bohužel však tvůrci tentokrát Suchetovu Poirotovi nedávají tolik prostoru, jak bývá zvykem, a celá epizoda tak chvílemi prostě nudí !! Většinu zásadních hlášek si krade pro sebe inspektor Japp Phillipa Jacksona, který ta svá moudra a pitomé úsudky sype z rukávu jako o život, což situaci podpořenou i absencí Hastingse ještě poněkud zachraňuje.. Nástrahy zubařského křesla bohužel řadím k těm nejméně povedeným záležitostem v rámci série, už jen pro tu naprosto monstrózně překombinovanou, a tak vlastně i nevěrohodnou zápletku, i na Agathu Christie, ačkoli se zde k mé radosti v menší, byť podstatné, roli Franka Cartera objevuje výborný Christopher Eccleston !! ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Ve 22. minutě čte Poirot (David Suchet) knihu „Classic Myth And Legend“ od autora A. R. Hope Moncrieffa. (JenYu)

Reklama

Reklama