Agatha Christie's Poirot - Season 4 (1992) (série)
Andrew GrieveScénář:
Clive ExtonKamera:
Chris O'DellHudba:
Christopher GunningObsahy(1)
Herculu Poirotovi kdosi v pravidelných intervalech posílá dopisy podepsané šifrou ABC, v nichž stojí, kdy a kde dojde k příští vraždě. Pachatel postupuje systematicky, jména obětí i místa činu následují po sobě v abecedním pořadí. Ačkoli jsou Poirot a inspektor Japp informováni předem, prohnaný vrah jim stále uniká. A ještě si s nimi zahrává, když oznamuje, že znovu udeří. S tak drzým zločincem se detektiv dosud nikdy nesetkal! Musí ochránit lidské životy - a čas pracuje proti němu. Mrtvé ale přece jen něco spojuje: všechny navštívil nenápadný podomní prodavač punčoch... (oficiální text distributora)
(více)Recenze (84)
Nejlepší kniha Agrathy Christie.Dokazuje, že ji šli jak"normální" vrazi tak i geniální fikce (Vražda v Orinet Expresu) nebo šílení maniaci, jako zde.Moje milovaná detektivka, kde se slavný žabožrout snaží vypátrat šílence který vraždí lidi, jejichž jméno a příjmení začíná na písmeno v abecedě.A co víc vraždí je i v londýnských čtvrtí a periferií stejného písmena jako jméno.Všechny spojuje jen jedna indicie.Těm co nedejbože neznají děj nebo více prozrazovat.No a nyní k filmovému zpracování.Mno, mno.Některé by mohlo urazit, že nejlepší předloha si zaslouží jen chudinké televizní zpracování a ne bombastické ala finneyovka Orint Expres.Ale musím říct, že se s tím poprali velice zdatně.O Davidu Suchetovi se už toho mnoho říci nedá.Navíc se mi líbilo, že zjev hlavního podezřelého trochu upomínal na slavného britského vraha J.R.H. Christieho(pouze shoda jmen s královnou zločinu).Nevím zda šlo o zamýšlenou shodu. Když pominete omezenou výpravu ale jako fakt přijmete dusivou atmosféru dalšího hrozícího zločinu chladnokrevného vraha, budete mít o perfektní večer postaráno.A jestli ne, máte tu stále knihu! [PS: Thanks for Ripo!] ()
Výborně promyšlená detektivka a hlavně první film s Herculem Poirotem, co jsem kdy viděl. Vždycky jsem dával spíše přednost Sherlocku Holmesovi, Poirot mě zkrátka ničím nepřitahoval. A to se ostatně nezměnilo ani po tomto filmu. Zápletka je poněkud překombinovaná (takový ten příběh, který se v reálném světě nikdy nestane), ale všechno to do sebe zapadá, je to prostě dobře vymyšlené. Něco mi v tom ale chybělo, něco, čím by příběh výrazněji vybočil z řady. Možná chci moc, ale tohle byla jen "obyčejná" dobře zvládnutá detektivka. 80%. ()
Excelentne premyslená a vykonštruovaná konšpirácia a takmer bez úbytku napätia natočená klasická poirotovská kriminálka so zatiaľ jednou z najlepších zápletiek, v ktorej je Poirot, zdá sa, zatlačený do kúta, no znova zapracuje v ten pravý čas, tá správna časť šedej mozgovej kôry a vrah už nemá šancu. 90%. ()
Keď vedľa seba postavíte túto verziu a tú s Johnom Malkovichom, tak ide prekvapivo o dosť iné poňatia. Zápletka samozrejme zostala a i scenáre sú si dosť podobné, ale rozdiely sú nemalé. Verzia s Malkovichom mala „rúhaciu“ (ale skvelú!) flashbackovskú pasáž a temnú, drsnú a depresívnu atmosféru. Malkovichovo vyšetrovanie ABC vrážd pôsobilo (nielen po vizuálnej stránke) filmovejšie. A bolo dlhé. Miestami až príliš. Verzia so Suchetom je povedzme klasickejšia, vizuálne predsa len o dosť chudobnejšia, samozrejme podstatne kratšia a tak nejako, ehm, veselšia? To je asi silné slovo, ale kým u Malkovicha by ste sa humoru ledva-ledva dorezali max. v pár scénkach s Rupertom Grintom, Suchetovo poňatie je, ako skoro každý diel, v ktorom David účinkoval, tak akosi feel good paradoxne napriek všetkým tým drsným vraždám a chladnokrvným, psychopatickým vrahom (za čo séria môže vďačiť predovšetkým postavám suchý Japp a jemne pomalší Hastings). Ako pri Malkovichovom spracovaní, i tu musím zopakovať, že identita vraha je perfektne premyslená. Krokodíl! ()
Předloha je jedním slovem geniální. Zpracování je jedním slovem parádní. Vždycky mě mrzelo, že Hastings a spol. později vymizel, tady je aspoň vidět, jak moc dodával Poirotovi vtip (scénky se smrdutým krokodýlem) a jak se oba skvěle doplňovali. Ale vrah ABC patří k nejlepším Agathiným nápadům, o tom žádná... ()