Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 1 (1989) (série)


Dobrodružství claphamské kuchařky (S01E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The Adventure of the Clapham Cook (více)

Obsahy(1)

Dobrá kuchařka je pravý poklad. Na Hercula Poirota se obrátí jistá paní Toddová s žádostí, aby našel její pohřešovanou kuchařku Elizu Dunnovou. Věhlasný detektiv se nejprve zdráhá případ přijmout, neboť se domnívá, že taková banální záležitost není hodna jeho pověsti. Nakonec se ale v doprovodu paní Toddové a svého věrného společníka kapitána Hastingse vydává do Claphamu v jižním Londýně a zahajuje vyšetřování. Podle služebné Annie za vším stojí bílí otrokáři, Poirota však spíše zajímá objemný kufr slečny Dunnové a také platící host v domě Toddových, bankovní úředník Arthur Simpson. Pátrání zavede Poirota i na venkov, který z duše nenávidí. A nakonec pomůže i vrchnímu inspektorovi Jappovi s jedním nevyřešeným případem. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

chrispe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Právě čtu knihu Davida Sucheta o jeho životě s postavou Hercula Poirota a tak jsem měla chuť se podívat na úplně první ztvárnění tohoto detektiva jeho osobou. Musím říct, že už v tomto prvním díle se mu podařilo vystihnout podstatu Poirota (ať už fyzickou, tak osobnostní stránku) tak skvěle, že v dalších dílech nemusel nic doopravovat či dotahovat. Tento díl se od ostatních liší koncem, kdy závěrečné rozuzlení není předkládáno skupině podezřelých, ale pouze vysvětleno inspektoru Jappovi. Všímaví diváci jistě vytuší, jak to s claphamskou kuchařkou bylo, poměrně brzy. I tak se jedná a příjemnou podívanou a pro mě zůstává spíš fascinující ten fakt, jak Suchet do role Poirota lehce vklouzl a jak úžasně jej hraje. A za to hvězda navíc. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden případ Agathy Christie mě přivedl až k tomuto stařičkému seriálu. Nebylo to vyloženě zlé setkání, ale přeci jen tento příběh až tolik zajímavosti nepobral. Kvůli kratičké stopáži není čas na nějaké odbočky. Díl kráčí ve vyšlapané cestičce od začátku až do konce. Líbilo se mi, že se z relativní banality vyklubal moc pěkný zločin. Ale kdo by to byl býval nečekal. Určitě dám šanci dalším dílům. ()

Reklama

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serie a epizoda: S01E01. Uplne prvni dil s Poirotem, trochu prekvapive bez nejakeho uvodniho seznameni s hl. postavou nebo obdobim, ve kterem se pribehy odehravaji. Ale je fakt, ze ani u Columba ci Holmese nic takoveho nebylo, takze to nebudu brat jako minus. Pocatecni serie jsou kratke, 50ti minutove, takze ani zapletka neni prilis komplikovana. Nema jeste ten klasicky sedanek s "rozpletanim" mezi podezrelymi. Spis pripomina prave Holmese s J. Brettem z 80. let. Suchetuv Poirot ma uz ale od prvniho dilu svuj jemny typicky humor, eleganci a dobovou atmosku. [spoiler!! - fail je ovsem za mrtvolu v kufru, ten by s takto nezabalenym telem nehorazne - a dukazne - zapachal i zvenci] ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když už jsem viděl ten poslední díl, bylo na čase, abych se podíval také na ten první. Tenhle seriál nastolil vysokou úroveň už od začátku, což jen ukazuje, jak dobrý směr byl zvolen, ale také to, že předloha je prostě natolik dobrá, že z ní je možné vytřískat strašně moc. Tady vůbec nevadí televizní zpracování, nevadí doba, v které se děj odehrává, protože to dohromady funguje. Navíc je Poirot skutečně jedinečnou postavou. ()

Lupes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zábavná úvodní hříčka bez ambicí zamotat hlavu či zmást, ale s úkolem pobavit. Jeden z nejhumornějších dílů. A navíc skvostně natočené interiéry klasického londýnského řadového domu - uspořádání spíše vertikální, všude koberce, spousta schodů, málo místa, hodně lidí na pár metrech čtverečních. Celý úvodní díl je jakousi esencí ostrovů. Poprvé se také objevuje dobová posedlost převleky a falešnými kníry. Tak tak, ani Agatha se tomu nevyhnula a setkáme se s tím ještě mnohokrát. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie prebiehalo v Londýne, konkrétne na moste Albert Bridge a Surbiton Railway Station, 21 Victoria Road. (dyfur)

Reklama

Reklama