Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 12 (2010) (série)


Viděla jsem vraždu (S12E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Hallowe'en Party (více)

Ariadne Oliverová se vypravila navštívit svou známou, aby jí pomohla s organizací dětského večírku. Během příprav je zasypána dotazy dětí ohledně svých knih. Dívka jménem Joyce začne tvrdit, že ona sama nedávno viděla vraždu, ale nikomu o tom neřekla, protože si až později uvědomila, že šlo o vraždu. Nikdo nebere Joyce vážně, ale zanedlouho je děvče nalezeno utopené v nádobě s vodou. Ariadne Oliverová se neztotožňuje se všeobecným názorem, že šlo o čin neznámého šílence, a žádá o pomoc Hercula Poirota. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z mých oblíbených epizod z pozdějších řad se skvělou strašidelnou atmosférou ponurého anglického venkova. Máme zde novou vraždu, která je spojená s údajnou vraždou z dřívějška, máme tu tři potenciální kandidáty na onen dřívější zločin, takže je tu docela solidní množství informací, máme v nich i slepou odbočku vyšetřování (utopená učitelka), která mi ale nevadí, spíš přispívá k dojmu komplexnosti vyšetřování (při detektivní práci se nutně některé stopy ukážou jako liché), vzhledem k faktu, že nevíme, která z těchto vražd byla důvodem nové vraždy, tak není nikdo, koho bychom mohli s určitostí vyloučit z okruhu podezřelých, každý teoreticky mohl mít motiv k vraždě alespoň jedné z těch tří osob. Jsou tady některé scény, které šustí papírem (oběť v závěru) nebo pochybných reakcí postav (vražedkyně se v momentě rozhodne zabít svědkyni údajné vraždy, i když oběť je známá jako vyhlášená lhářka, navíc malé dítě by sotvakdo bral vážně i bez toho lhaní - asi panická reakce provinilého člověka?). Je tu přítomná i jistá míra předvídatelnosti (zahradník je hned na začátku uvedený jako jediná osoba, která má alibi na dobu vraždy, což v detektivce vždycky zavání, takže jsem jeho podíl na vraždě trochu čekal), nicméně v celkovém součtu prima detektivní podívaná. A tentokrát i akční Poirot, který se učí od specialistů... ()

Klariska 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poprvé, co jsem viděla mého miláčka Poirota v původním znění...nic proti perfektnímu dabingu dříve Petra Kostky, nyní Jaroslava Meduny, ale až teďka jsem docenila celou genialitu Davida Sucheta...předtím to byl perfektní představitel, dokonalý herec, ale teď..od teďka je opravdovým Herculem Poirotem;o) všechna jeho gesta, pohyby, dokonalá sebekontrola, mimika obličeje..to vše dokreslil jeho opravdu skvěle vysledovaný přízvuk a "neaglicky" znějící angličtina..takže já opravdu před tímhle dokonalým a skvělým hercem smekám...všechna čest! A k filmu: skvěle vykreslená, mrazivá, halloweenská atmosféra.. ()

Reklama

LencaN 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S12E03 - Díl Viděla jsem vraždu se povedl. Poprvé je tady obětí dítě, což není zrovna dvakrát příjemné téma, ale když se to navíc odehrává všechno na Halloweena, děti mají masky, všude jsou rozsvícené strašidelné dýně a po okolí se potuluje třeba jedna bláznivá čarodějnice, pak to mělo svoje "kouzlo". Bylo to dost temné, hlavně ten začátek, ale i noční scénka na zahradě skoro v závěru vyvolávala dost škaredé pocity. Moc chválím, že nakonec do sebe všechno krásně zapadlo, někdy se to tak hezky nepovede, ale tady jsme viděli jeden ukázkový případ rozlousknutí jednoho velkého zločinu. Hudební motivy už jsem někde v Poirotovi slyšela, ale to nevadí, však je to seriál a ta hudba k ději dobře pasovala. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No jo, Ariadne Oliverová (v podání nesnesitelné Zoe Wannabeactress) je sice nejprotivnější postavou v dějinách detektivky, takže se člověk vždycky (samozřejmě marně) těší, že obětí zločinu se stane právě ona, ale zde aspoň onemocní a je odklizena na lůžko. Poirot tak má dost prostoru a času rozjet koncert svých šedých kamarádek. Je to takové zahradní drama, s chudinkou au-pair z Československa, ovšem s ruským jménem. Stručně, je to klasika, kde jde o dědictví, ne-falešné dokumenty, malé venkovské sídlo a dušičky. A zdrcující Poirotovu kritiku anglosaské tradice Halloweenu. "V Belgii lidé na Dušičky zapalují na uctění památky zemřelých svíčky, mon ami." ()

chlievik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skutočne vynikajúca atmoška, krásny a temný anglický vidiek, hudba v pozadí, doslova "cintorínová" scenéria, šialené prostredie, smutná, osamelá a uzavretá záhrada, strašidelný Halloweensky večierok nič netušiacich detí, jesenné lístie, súmrak dňa, a hororové prestrihy do noci, búrky a blesky, a medzi tým všetkým bylinkový čaj, uzdravujúca sa Ariadne, a ladne vraždené deti. Vymyslel som niekoľko možností, ale presnú verziu rozuzlenia som neuhádol. Detaily som si pozrel niektoré až na druhýkrát cez archív, niektoré mi ušli, a to je vždy ten pravý Poirot, keď ma "dostane" a neprídem im na uzol, v tom je to čaro, to krásno, tie kombinácie uhádnem len čiastočne a potom ma vždy niečim prekvapia, v tom je epizóda Poirota kvalitná, keď to ostáva zatemnené až do posledného momentu. Vizuálne je to tiež veľmi dobrá epizóda, najma žltá, zelená, hnedá, béžová, oranžové tekvice a mŕtve vrany zavesené na stromoch, plus akoby tu a tam sa prenesie kamera do ríše snov, do akejsi psychedélie, ako v obrazoch od Van Gogha, ktoré padajú do jednej strany, tu a tam obrazy snímané nakrivo.... Moja mama akurát hraje na PC nejakú hru, vo vedľajšej izbe, a cinká to vždy keď trafí trojkombináciu, nejaké guličky, Poirot už skončil, ale ja stále počujem v tých cinknutiach akoby spev detí: 'Chnip chňap dráčik, chnip chňap dráčik, neber veľa už máš dosť, veď chamtivosť nie je cnosť, chnip chňap dráčik...' :)) Jedna z najlepších epizód. A pozeral som ju akurát dnes na Halloween. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (5)

  • Mladá opatrovateľka Olga, jedna z postáv a zároveň podozrivých, prišla v rámci charity z Československa. (Autogram)
  • Děj, včetně závěrečného rozuzlení, prošel mnoha úpravami, které bychom v knize hledali marně. Jedno z nejdiskutovanějších témat pod tímto dílem je jméno Olgy Seminoffové, která v knize nepochází z Československa, ale z Hercegoviny. (alanwilder)
  • Literární předloha umisťuje děj do 60. let 20. století. Seriálová adaptace je však z období 30. let. (alanwilder)

Reklama

Reklama