Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 1 (1989) (série)


Sen (S01E10)

(epizoda)

Obsahy(1)

Majitel mocného pekařského koncernu Benedict Farley je nepříjemný, arogantní stařec, který nenávidí všechno kolem sebe. Na jeho pozvání jej navštíví Hercule Poirot a pan Farley se mu svěří s noční můrou, která jej pronásleduje noc co noc. Pravidelně se mu zdá o vlastní sebevraždě, sen popisuje přesně její čas i průběh. Stařec chce od Poirota vědět, zda ho pomocí hypnózy nemůže někdo k tomuto činu dohnat. Druhý den po jejich rozhovoru je pan Farley nalezen mrtev ve své pracovně. Poirot se přesvědčí, že vše, včetně doby smrti, odpovídá popsanému snu. Je tu však jeden podstatný rozdíl, nešlo o sebevraždu. Během vyšetřování se geniální detektiv ve slabší chvilce svěří kapitánu Hastingsovi, že v mládí vedl poněkud bouřlivější život, aby pak v závěru projevil velké pochopení pro potřeby své věrné zaměstnankyně slečny Lemonové. (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kvalitní díl, kterému ovšem jako mnohým dalším ubírá fakt, že jako mnohým dalším by příběhu svědčila ona pozdější delší stopáž, takhle je totiž všechno nacpáno do krátkého prostoru, který prostě nedá vyniknout nikomu a ničemu, krom slečny Lemmonové... Škoda, že atypické tápání uživatele šedých buněk mozkových trvá jen pár minut (vzhledem k délce opravdu jen několik), tady bych si klidně snesl deset, dvacet minut hluboké bezradnosti, které bych si užíval se zákeřně pobaveným výrazem ve tváři. ()

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Niekto tvrdí, že zápletka bola pomerne skoro prekuknuteľná, ale ja si to nemyslím. Opäť sme sa raz dočkali prekvapujúceho rozuzlenia s príslovečnou nonšalantnosťou Hercula Poirota. 80/100 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Panu Hercule Poirotovi zřejmě část šedých mozkových buněk spáchalo sebevraždu. Paní spisovatelka by při psaní podobné epizody mohla a měla být obeznámena s tím, že během snu nelze zřetelně vidět čas na hodinách. Panu detektivovi by to následně usnadnilo práci a nemusel by konzumovat hektolitry bylinkového té. Na každý pád, příběh byl dosti zajímavý a nebyl na první pohled prokouknutelný. Velmi příjemně mě potěšil obrovský příval humoru i vydatná lekce francouzštiny. Zřejmě jeden z nejlepších dílů série. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tradičně kvalitní, řemeslně bezchybné provedení, koření použití dobového filmového týdeníku, a taky ten roztomilý vtípek s hodinami a psacím stojem... Celkový dojem: 75% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z první série je Sen rozhodně tím nejpovedenějším, nejhravějším a nejlépe vykonstruovaným případem, který těží zejména z dobře promyšlené zápletky, a je opravdu škoda, že je to jeden z těch padesátiminutových dílů, jelikož tento díl by dokázal únest i dlouhometrážní stopáž. Vedle toho mě navíc pobavila dějová linie s psacím strojem. ()

Una111 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedno bylo jasné a zřetelné od samého začátku a to dokonce i mně, která nikdy (!) v detektivkách na nic nepřijdu a jsem vždycky v prostoduchém úžasu, jak jen na to mohl ten či onen detektiv, v tomto případě Hercule Poirot, přijít! Jenže na otázku KDO? jsem stejně jako on odpovědět neuměla, ale na rozdíl od něj jsem se tím netrápila a nad svými šedými buňkami jsem nezoufala a z ničeho jsem je neobviňovala A nakonec se ukázalo... No nic neprozradím, nebojte se! A nakonec se ukázalo, že šedé buňky svého malého, elegantního, roztomilého a neuvěřitelně bystrého majitele ani tentokrát nezklamaly! ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak by mě zajímalo kolikrát vlastně Agatha ve svých detektivkách použila podobné zápletky. Ale vždycky ji buď ona nebo tvůrci seriálu dokáží něčím „ozvláštnit“, takže vlastně nikdy není přesně tatáž. :-)) Z těch 50 minutových, které jsem zatím viděla, tedy z první série, je to podle mě (a jak vidím, tak nejen podle mě) ten nejpovednější Poirot. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Někteří lidé si možná zaslouží nějaký trest za to, jak se chovají, ale přece jen, smrt je trestem, kteří ne všichni považují za přijatelný. Hercule Poirot vraždu nikdy nepřijme, což jasně dává najevo, a tak vyšetřuje vraždu továrníka, který se ke svým zaměstnancům choval jako hovado. Skvělé variování se záměnou a tím, jak je zločin skvěle rekonstruován. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně patří mezi ty lepší kratší Poiroty, ať už kvůli psacímu stroji, nebo té finální neobvyklé honičce, to však ubírá už z tak krátkých 50ti minut čas pro podstatnější části příběhu a tak divák nezvládá řešit případ sám a pouze čeká, až Poirot prohlásí, že už na to přišel. Je tu také nevšední zápletka a musím pochválit výběr herců, protože jsem si je snad poprvé vzájemně nepletl, ale to také může být tím, že tam prostě bylo málo postav. Myslím, že kdyby to mělo aspoň hodinu a půl a dali šanci divákovi, tak bych tomu 5 dal. ... Psací stroj, zvací dopis, silné brýle, sen o sebevraždě, pirohy. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi podařený malinko odlehčený díl. Ačkoli Poirot pátrá po příčinách sebevraždy bohatého továrníka, tento díl je prošpikován vtipnými výpady Poirota včetně báječného konce filmu, kdy slečně Lemonové předá dlouho očekávaný "dárek". Výtečný díl. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľmi dobrý diel síce s prehľadnou zápletkou, ale veľmi príjemne natočený a s neočakávaným rozuzlením. Keď Poirota sklamú šedé bunky, je to vždy zábava, ale slečna Lemonová nevedomky príde na pomoc. Za to sa jej dostane odmeny v podobe darčeka, len trochu odlišného, ako očakávala. –––– P.S. Prosím vemte tento dopis sebou. –––– Příliš respektuji potřeby svých zaměstnanců. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serie a epizoda: S01E10. Posledni dil prvni serie, kde Poirot resi zahadnou sebevrazdu podnikatele, o ktere se obeti zda predem ve snu. Do toho mu slecna Lemmonova vycita, ze neni schopen ji poridit novy psaci stroj, a Poirotovy sede bunky dlouho stagnuji, nez mu nahoda osvetli reseni pripadu. Sympaticka zapletka, minimalne na prvni koukani. Protoze uz tento dil ale znam, napadlo me pri dalsim zhlednuti spousta formalnich chyb, diky kterym by takovyto zlocin vlastne ani nebylo mozne zakamuflovat. [spoilery!] Nejsem odbornik, ale predpokladam, ze by kulka proletla skrz, a tudiz pri uhlu strelby by bylo poskozene bud okno, nebo omitka, pripadne by byla krev nekde na oknu. Navic dat obeti zbran do ruky pro dojem sebevrazdy nestaci. Uz v Poirotove dobe, tedy 30. letech (balistika je starsi veda), by myslim museli technici poznat, ze kulka letela z vetsi vzdalenosti nez pri sebevrazde, protoze pri ni je vstrel a okoli rany odlisne, nemluve o strelnem prachu, ktery by mela mit obet tusim na ruce. Chapu ze v Poirotovi jde o logicke dedukce, ale v tomhle pripade bylo opomenuto (nebo spise zjednoduseno) tolik veci, ze ceske "Dobdrodruzstvi kriminalistiky" je proti tomu primo univerzita policejni prace.] ()

Reklama

Reklama