Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 1 (1989) (série)


Křížový král (S01E09)

(epizoda)

Obsahy(1)

Kapitán Hastings navštíví svého dobrého přítele, začínajícího filmového režiséra Bunnyho Saunderse, a společně s ním se do atraktivního prostředí filmových ateliérů Parade podívá i Hercule Poirot. Stává se však bohužel svědkem nepříjemného výstupu mezi autoritářským majitelem studií, Henrym Reedburnem, a stárnoucí hereckou hvězdou Ralphem Waltonem. Reedburn herce na hodinu propustí, což se neobejde bez vzájemných slovních inzultací a výhrůžek. Tím ale aféra nekončí, večer je totiž filmový magnát nalezen ve své funkcionalistické vile zavražděn. V průběhu vyšetřování, v němž sehraje důležitou úlohu balíček karet, prokáže kapitán Hastings nevšední zájem o moderní umění. (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z těch příběhů, který nedokáže využít malou plochu a dopouští se tak přílišného množství karikatur, které nedokáže rozvést do životných postav, například extrémně tupé podání Jeppa, na které jsem poněkud alergický, je-li dohnáno do krajnosti. Krom dořešení případu samotného a zábavných scén filmařských nemá tenhle díl moc co nabídnout, slabší díl. " Pan Poirot ví všechno " ()

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslím, že za pánom producentom aj tak nebolo nikomu smutno. Príbeh ma síce nejako zvlášť neoslnil, ale bol aspoň dômyselne rozmotaný. Tiež sa tu našlo pár zábavnejších scénok, hlavne v spojitosti s nemohúcnosťou pána Jeppa, takže celkom spokojnosť. 70/100 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoilery! Naprosto žalostný díl, ale tak pospal jsem si pěkně. Celkem mě zaujalo, že zabití zřejmě není v očích Poirota zločinem, který by bylo třeba dále řešit. A co na tom, že se s mrtvolou dále manipuluje. Brutálně rozvleklý díl. Jeden z nejhorších dílů v rámci první série. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Brilantní filmové zpracování, které mimo jiného opět příjemně překvapuje precizností s jakou se tvůrci předlohy zmocnili. Třeba jenom ten zdánlivě moderně ale přesto nevkusně zpracovaný interiér vily, okouzlující zachycení filmového natáčení, Hastings, rádoby poučeně mudrujcící o moderním umění před podivným, naprosto duchaprázdným drátěným objektem, Japp zabavující srduté boty za účelem identifikace. Prostě nádhera. 85% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Křížový král mi osobně přišel dějově poněkud příliš překombinovaný, a co se rozlousknutí případu týká, tak mě překvapil závěrečný rozsudek "zločin-nezločin" (zasvěcení ví, o čem mluvím). V tomto případě je nejvíce na vině samotná předloha, jelikož natočeno to nebylo vůbec zle. Vždycky mě vážně pobaví, jak jsou všichni vyjma Poirota úplně mimo, až to někdy bije do očí. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příběhy ze zákulisí filmového průmyslu mě baví, navíc i proto, že jsou velmi často nápadité. Tohle se podařilo udržet i Agathě a jejímu Poirotovi v tomto příběhu, který je skvěle vypointovaný, i když sama pointa může být do jisté míry zklamáním. Ty scény ve studiu jsou sice místy celkem klišé, ale stejně pobaví. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám takový pocit, že minimálně vizuální stránka je poněkud jiná než u ostatních dílů, možná je to stářím, ale od stejného režiséra ostatní díly taky vypadají jinak. Není to špatné, ale jde vidět, že je to starý díl. Zápletka bohužel není příliš náročná, ne snadno odhalitelná, ale patří mezi ty obyčejné. Ke všemu ta ženská je fakt škaredá:D! Jinak souhlasím s Šandík. ... Moderní kruhovitá knihovna, zlatý lev, cigánské boty, filmové natáčení scény na poušti, bridge. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot pátrá po vrahovi filmového producenta, který štval všechny kolem sebe svým příšerným jednáním. Poirot se však nenechá zmást a zase zjistí, jak to doopravdy bylo. Podařený, místy i vtipný díl s hodně vtipným Poirotem. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Inspektor Jepp si půjčuje boty od členů "kubánského" velvyslanectví a Hercule neplní svou občanskou povinnost. Ani se mu nedivím, kdo by si to taky chtěl rozházet u prince britského impéria?! 67% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moderná bytová architektúra vyzerala v tridsiatych rokoch rovnako chladne a odporne ako tá dnešná. V takých priestoroch je veľa možností na vraždu, ktorá vyzerá ako nehoda, prípadne aj naopak. Nestáva sa to často, ale Poirot znovu nedal priestor spravodlivosti v záujme vyššieho princípu. Humorom ale srší dostatočne, nechá sa pokojne poučovať Jappom aj Hastingsom, len ten záver mohol byť nejako lepšie domyslený. –––– Najednou se objeví ďábel, naláká je do svých spárů a může si s nimi dělat, co chce. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serie a epizoda: S01E09. [Tady nemuzu jinak nez mluvit o zapletce, takze budou spoilery!] Trochu netradicni dil, kdy umre arogantni filmovy producent (resp. sef studia). Protoze motivem bylo vydirani filmove hvezdy, ktera si ma brat prince, je tato udalost schvalne aranzovana jako vrazda, aby odvedla pozornost od herecky a prenesla ji na mistni komunitu cikanu. O vrazdu jako takovou (pripravenou, promyslenou) se nakonec nejedna, coz by mi samo o sobe nevadilo. Ovsem zase s klidnym svedomim rict, ze to byla "jen" nehoda, no nevim. Nejsem sice pravnik, ale nazval bych to spis neumyslnym zabitim nebo tak nejak. Prece jen, kdyz se s nekym poperu a on pri tom zemre, tak stale nesu jistou zodpovednost. Ale je fakt, ze obet je vykreslena jako podly a bezcharakterni clovek, ktery si dela jen nepratele, takze ho neni proc litovat. Presto mi tento dil vadil tim, jak Poirot tutu "nehodu" moralne presel az prilis lehce. ()

Rssa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Průměrný díl, ve kterém opravdu Poirot přišel k rozuzlení deux ex machina. Zajímavé je, že poprvé zde Poirot zapomněl na morální spravedlnost na konci dílu. ()

Reklama

Reklama