Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 5 (1993) (série)


Žlutý iris (S05E03)

(epizoda)
TV spot

Obsahy(1)

Hercule Poirot má vzácnou příležitost vyřešit případ, jehož vyšetřování mu bylo v minulosti znemožněno. Při návštěvě Buenos Aires večeřel Poirot v luxusní restauraci. Iris Russellová, členka společnosti u jednoho z vedlejších stolů, náhle během večeře zemřela, poté co se napila vína vylepšeného kapkou cyankáli. Oficiální verze, že spáchala sebevraždu, slavného detektiva neuspokojila. Než ale mohl začít s vyšetřováním, došlo v Argentině k vojenskému převratu a Poirot byl ze země vyhoštěn. Dva roky nato otvírá majitel oné restaurace pobočku v Londýně. Při této příležitosti se v podniku scházejí všichni, kdo byli svědky smrti mladé ženy. A historie se opakuje s děsivou přesností. Po doušku vína se hroutí Irisina sestra. Klíčem k tomuto zločinu je nepochybně první vražda. Všichni přítomní z ní totiž mohli mít finanční prospěch. (Česká televize)

(více)

Recenze (44)

Dale 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už ma nebaví pozerať tieto detektívky, keď v polovici viem, kto je vrah aj ako to urobil. Aj tú Poirotovu záverečnú fintu som hneď prekukol. Neviem, či to je len tak zle natočené, že mi je vrah hneď jasný, alebo by som na to prišiel aj pri čítaní knihy. Ale tu aj vďaka kratšej stopáži sa ten príbeh veľmi nerozvinul, nemalo to tú správnu atmosféru, jedna z najslabších častí Poirota. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi výpravná epizoda. Příběh je ale komplikovaný takovým literárním způsobem, který mi nesedl, byl až příliš překombinovaný. Což je u Poirotových příběhů sice zcela běžné, Agatha Christie takhle prostě píše, ale tady už to prostě bylo až moc přehnané. Stejně jako třeba v "Hercule Poirot: Smrt v oblacích." ()

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V tejto časti sa Poirot vracia v spomienkach do svojej minulosti, aby si zaspomínal na jeden svoj nedoriešený prípad. Netuší však, že udalosti rozohrané v minulosti ešte stále trvajú a že čoskoro do nich padne po druhýkrát. Záverečné odhalenie vraha bolo perfektné. 80/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot nevyřešil případ! Svět se zřejmě zhroutí, ale nemusíme se bát, Hercule Poirot se s vervou pouští do luštění staré hádanky, jejíž řešení mu bylo znemožněno nalézti. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Volně inspirováno Cyankáli v šampaňském, což je má oblíbená detektivka od Agathy. Úvod příběhu situován do Argentiny za vojenského převratu, některé osoby vypuštěny, květinová jména sester (Rosemary a Iris) pozměněna, zavraždění i pachatel také a Anthonyho Browna (jenž zde není ani Browne ani detektiv) hraje poručík čekatel Simps z Hornblowera. Přesto nejlepší dosud viděné zpracování románu. Ale nedám mu plný počet hvězdiček, jelikož kvalit románu prostě nedosáhlo. I když ostatní zpracování byly mnohem horší... ()

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vražda to byla opravdu rafinovaná, ale zároveň to byla taková sázka do loterie. V jednom okamžiku jsem si říkala, že by to ten brilantní detektiv nechal zajít tak daleko. Jeho jednoduchý nápad jsem prostě neprokoukla a tak to má být, člověk si má počkat na objasnění až do konce. Pak se všechno krásně rozplete a všechno dostane skutečný rozměr, který bývá často velmi jednoduchý. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady se mi strašně líbila forma, jakou je příběh vyprávěn. Nejprve Hercule Poirot odhaluje minulou událost, která se mu stala a která očividně bude mít důsledky v jeho současnosti. Jeden detektivní případ z Poirotovi minulosti, který prostě musí vyřešit, i když se mu to zatím nepodařilo. A samozřejmě, že jej vyřeší. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lepší kratší Poirot. Zajímavé je zde, že navazujeme na nevyřešený případ z minulosti. Velmi pěkné zpracování a atmosféra. Vraha jsem včas neodhalil:). ... Žluté kvítko, francouzská restaurace, kyanid draselný, vojenský převrat, fish & chips. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nesmírně bohatý kratší díl Poirota. Zažijeme s ním události vojenského převratu v Argentině, falešné obvinění, vyhoštění ze země a nedořešený případ vraždy. O dva roky později však Poirot dostane šanci znovu přijít na zákeřného vraha a napravit tak svou reputaci. Vynikající díl, který šlape jako Poirotovy hodinky. Additional Music & Lyrics: Neil Richardson, Music: Christopher Gunning ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No tě prsk - Hercule Poirot má výpravu, jež přesáhne přes hranici toho Lamanče, Brity volaného Ingliš Čenl! Je evidentní, že léto se neúprosně blíží - Hercule nebaští, Hercule zobe jak kosák ptačí zob. Inu, nedivte se - tento obrýlený mrož chce zapůsobit na žemlbáby na koupáku! Ani povzbuzování očima nedotlačilo Hercula k intenzivnějšímu potlesku - takhle může tleskat jedině vetchá Alžběta ty jeden nádivo! (jen tak dál a můžeš zamířit do svatostánku příbramského fotbalu, kde je vskutku komorní atmosféra) Ale to nejlepší nakonec - Don Perignot z Misery s příměsí kyanidu draselného! Hercule tenhle francouzský ležák koštne a využije své znalosti nabyté studiem oboru Department of Chemical Engineering and Biotechnology na Princetonu, New Yersey. 81% ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hastings: „Je v anglickej kuchyni niečo, čo máte rád, Poirot?“ Hercule Poirot: „Angličania nemajú kuchyňu, priateľu, majú len jedlo.“ Hastings: „To je trochu kruté, ja...“ Hercule Poirot: „Mäso prepečené, zelenina príliš mäkká, syr nejedlý. A deň, keď Angličania vytvoria vlastné víno, je dňom, keď sa vrátim domov do Belgicka.“ Hm, tak Poirot nedokázal pred rokmi vyriešiť prípad! Je jasné, že to teraz napraví. Ako vždy, musí odhaliť, kto má zo smrti Iris Russellovej najväčší prospech. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších dílů vůbec. Poirotovi se v něm naskytne možnost vyšetřit případ, který v minulosti vyřešit nestihl. A jde na to skvěle. Atmosférické, působivé, napínavé. Vysvětlení celého případu také nebylo bez překvapení. Opravdu vydařená epizoda se spoustou zvratů. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Detektívka s argentínskou atmosférou, nechýba tango, podmanivý spev a vojenský prevrat. Skritizuje anglickú kuchyňu a pospomína, ako sa v Argentíne dostal do problémov, nevyriešil prípad a utrpel traumu z cestovania v tretej triede. Riešenie vraždy je zaujímavé a pritom jednoduché. –––– Angličané nemají kuchyni, mají jen jídlo. ()

Fox85 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot se snaží dokončit starý případ, který mu tehdy nebylo umožněno vyřešit. I když jsem tentokrát odhalil vraha i způsob jakým to provedl, tak jsem si to užil až do konce. ()

adamulefa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasický, jednoduchý a priamočiary Poirot. 75% Ako vraha som tipoval Luigiho, i keď som nemohol dôjsť na motív. Nakoniec to však nebol on... Veď prečo by aj. P.S. záverečná scéna bola veľmi zaujímavá. ()

Reklama

Reklama