Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 13 (2013) (série)


Velká čtyřka (S13E02)

(epizoda)
TV spot 2

Obsahy(1)

Svět je pouhé divadlo, smrt je ale skutečná. Setkání dávných přátel obvykle bývá důvodem k radosti, tentokrát je tomu ovšem jinak. Inspektor Japp, povýšený mezitím na zástupce komisaře, slečna Lemonová a kapitán Hastings se scházejí na pohřbu svého drahého přítele Hercula Poirota a rekapitulují události posledních čtyř týdnů, které vedly k jeho předčasné smrti. Vše nasvědčuje tomu, že se geniální detektiv ocitl jen krůček od odhalení Velké čtyřky – tajemné skupiny zákulisních hráčů, jež se pokouší vehnat svět do další válečné katastrofy – a proto musel být odstraněn. Zdání ovšem může klamat a zastírat skutečnou podstatu věcí. (Česká televize)

(více)

Recenze (75)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady není jedna Velká čtyřka, nýbrž rovnou dvě, jednak ta padoušská, jednak ta skoro až hrozivě moc sentimentální ve složení Poirot - Hasting - Lemonnová - Japp a to samo o sobě je prostě skvělé. Navíc i případ samý a jeho řešení je o řád lepší, než když se minule přemítalo nad tím, zda sloni mají, nebo nemají paměť, děj je sice lehce šestákově brakový, ale v té nejlepší možné podobě, která je poctou a nikoliv urážkou, čemuž dopomáhají i změny oproti předloze (uf, falešné dvojče bylo béčkovou proprietou už tenkrát, natož teď). Má to atmosféru, zábavnost, řemeslnou zdatnost a dobře navoskované kníry, víc pro velmi dobrou Poirotovku netřeba, byť na ty nejlepší pořád něco ztrácí. PS: A hele, on to dělal Sherlockán Gatiss, ha! ()

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak zpívá Jarek Nohavica, "mohlo to byt horši, nebylo to špatne" - ale žádná hitparáda to tedy rozhodně není. Byť se temnější atmosféru daří navodit poměrně slušně, mediální i jiné manipulace budí dojem aktuálnosti, a všichni si hrají to svoje tak jak se od nich očekává, konečné rozuzlení mi přišlo téměř k smíchu. Zdálo se mi trochu podivné stavět Poirota do cesty světové konspirace, ale jak jsem se díval, toto zpracování má s předlohou společnou plus mínus první třetinu, a pak už je to čistě dílo Sherlockovského srandisty Marka Gatisse. Toho tímto obviňuji ze snahy torpédovat televizní zpracování asociálního génia belgického původu ve jménu vlastní polívčičky. Ačkoliv jak jsem si četl synopsi románové Velké Čtyřky, kdo ví, jak by to vypadalo zfilmované - měl jsem z toho totiž intenzivní pocit cestopisného dobrodružství trochu v duchu Indiana Jonese:) Ale to je celkem vedlejší - nepřinutím se dát víc než lehce nadprůměrnou sedmdesátku, ale nebýt tak dobře zvládnutá ta cca první polovina filmu, bylo by to míň. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ne, Hercule by neměl běhat a unikat explozím, to působí vždycky tak směšně nevěrohodně. Snaha vnést do pedantického světa víc syrovosti není v téhle podobě zvlášť osvěžující. Překombinované jako severská detektivka, temnější tematizováním nacistické hrozby, pošilhávající po současných trendech "socio-politických manipulátorů"... nakonec je ale nejlepší to setkání starých přátel po letech. Ve 13. sérii to ztělesňuje "hledání", ale to, co se nakonec najde, není tak oslnivé, aby to člověka připravilo o náklonnost k prověřené poirotovské nostalgii. [70%] ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dejovo patetické a divadelne prehnané zdôraznenie známej pravdy: "Za všetkým hľadaj ženu.". Na staré kolená belgický komótne sa pohybujúci guľko - bombuľko zvláda aj akčné vysporiadanie sa s nastraženou výbušninou. Nechýba pri tom záber: "Svoju palicu odhadzujem v diaľ". Tvorcovia seriálu ku koncu stratili súdnosť. Dve hviezdy len zo zdvorilosti. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vražda za vraždou, tajemná zlodušská organizace a nostalgické setkání starých známých, z nichž nejvíce si (samozřejmě kromě Poirota) užijeme inspekt... totiž zástupce komisače Jappa. Příběh patří k těm o něco slabším (když jsem onehdy četl předlohu, zdála se mi spíše než pro Hercula Poirota vhodná pro Sherlocka Holmese) a místy mi trvalo než jsem se zorientoval v tom, o kom se právě mluví a kdo je vlastně kdo, nicméně méně než čtyři hvězdičky dát nemůžu. ()

MáŠa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

celý díl je asi standardní, ale ta jeho zápletka je směšná, až kazí celý výsledný dojem. Je tu clověk dělající neskutečné intriky kvůli malichernému důvodu. A pak je tu předstírání určité zásadní skutečnosti a ohrožení několika životů, rovněž celé s pochybnou motivací. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jasně že Velká čtyřka je "jiná", ale předloha je to samé. Musí se to tak brát. Agatha už měla Poirota plné zuby a tak si pohrávala s myšlenkou jeho předčasné smrti. Sice nejsme zvyklí na Poirota prchajícího před výbuchem, ale zjištění, že i on umí při přímém ohrožení svého života vzít nohy na ramena, z něj dělá přeci jen lidštější postavu:-) Inu šedé buňky mozkové nejsou všemocné. Agatha totiž přesně znala tu správnou míru, jednou to u čtenářů prošlo a mnohé i pobavilo, ale podruhé už by ji to nezbaštili. Knížka se vůbec přečte jedním dechem, je napínavá od začátku do konce. To se sice ve filmu až tak nepovedlo, ale díky nyní už legendárnímu začátku (ti "čtyři" už se nikdy takhle pohromadě nesejdou) si film tu patou * zaslouží. Závěrečné rozuzlení je pojato zbytečně teatrálně ačkoliv v divadle se to i odehrává. Nicméně ubrat trochu plynu by zde neškodilo. Jinak atmosféru to mělo výbornou a když člověk vidí jak všichni zestárli a uvědomí si, že je to konec, tak se derou slzy do očí samy:-( ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ne, už jen proto, že se zde skutečně objevuje Velká čtyřka, tady Poirot, Hastings, Japp a Lemon, si tenhle díl zaslouží co možná nejvyšší hodnocení. Tohle setkání prostě stojí za to, navíc když máte seriál nakoukaný a víte, že tohle je skutečně poslední setkání této čtveřice. Příběh mě maličko ve svém finále zklamal, ale Poirot tady rozehrál skutečně velkou hru, stejně jako jeho protivník. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přiznám se, že pohřeb geniálního detektiva se mnou velmi otřásl. Pořád jsem si říkala, že to přece nemůže být pravda, že za tím samozřejmě musí něco být. Proto jsem seděla u obrazovky jako přikovaná a hltala každičké slovo všech zúčastněných postav. Bála jsem se Hastingse, aby neudělal nějakou volovinu a nedostal se do maléru. Člověka v takovém stavu je lepší hlídat. Byl to slabší kriminální příběh, ale Hercule Poirot byl jako vždy geniální. Jen to vystoupení v divadle bylo až příliš teatrální, i když velkolepé. ()

togaf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot utíkajcí před výbuchem bomby, no tak to opravdu ne. Celá ta akce s bombou byla nevěrohodná, ale měla jeden pozitivní dopad - sešla se celá poirotovská parta. Ale že nám zestrárli, co? David Suchet byl jako Poirot na očích, ale Pauline Moran a Hugh Fraser...čas je vážně krutý. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Perfektní načasování řekl bych. Čtyři poslední díly, 4 týdny před... a pak ta spoušť. Opravdu jsem tentokrát nevěděl čemu mám věřit, co když se opravdu domluvili a budou nám pomalu odkrývat co se v těch posledních týdnech stalo? A když už jsme teda u konce, co ta divadelní záclona. Jestli tohle byla jen náhoda, tak si teda dokonale nahráli na smeč a neuvědomili si to. Tedy pokud to byl záměr, tak to úplně neukočírovali, zkusil bych do toho nasypat zbylé finance a udělat to trochu velkolepě... a nebo se ještě můžu těšit? Každopádně ty první minuty mě strašně nabudili:). ... Divadlo, výbuch, čtyři postavy, rakev, čínské sošky. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirotovské příběhy se pomalu chýlí ke konci, a i proto se našel důvod, aby se opět sešla silná čtyřka (Poirot, kapitán Hastings, slečna Lemonová a šéf inspektor Japp), aby pátrala po tajemství Velké čtyřky. Příběh však začíná Poirotovým pohřbem, což je pro diváka neobvyklé, když ví, že série i dále pokračuje – proto tuší nějakou čertovinu. Ale hlavní hrdinové to netuší, a tak je pro ně setkání u příležitosti Poirotova pohřbu opravdu smutnou záležitostí. Poirot tentokrát překvapí asi snad všechny, a i když příběh nepatří k těm nejlepším, je rozhodně zajímavý. Hudba: Christian Henson, Poirot´s Theme: Christopher Gunning ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Definitivně nejhorší počin za dvacet let, co se Hercule natáčí. Otřesná zápletka, jež měla být zachráněna domnělou smrtí ctihodného francouzského mrože. Nejuspokojivějším momentem je pohled na vychytralého Hastingse, kterak merčí na pampu ze svého kůrovcem prolezlého houpacího křesla. 30% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako vždycky to má výbornou kameru a parádní hudbu, ale příběh byl slabší. Předloha je asi nejslabší Poirotův příběh, film se mi líbil o něco víc, i když to nebylo úplně dokonalé. Čas je neúprosný a originální hlas Davida Sucheta nezapomenutelný. Návrat Hastingse, Jappa a slečny Lemonové mě nesmírně potěšil, jen slečna Lemonová tam mohla být déle, Hastingse si užiju v Oponě, alespoň Japp tam byl pořád. Natočeno je to skvěle, scénář je fajn, ale i rozluštění je slabší. A ze scény, jak Poirot prchá před bombou mám humorný životní zážitek... Suchet je fakt excelentní a oproti svým starým společníkům zestárl jen o pár dní. Jsem rád že Poirotova kvalita neklesá a ITV natočila další vynikající epizodu. 85%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Všetci značne zostarli, len Poirot je bezo zmeny. Zvláda tak zvláštny, trochu komický útek hore schodmi a nemôžem pri takomto obrate pochváliť, ako sa tvorcovia nezvládnutým spôsobom inšpirovali Sherlockom. Príbeh vyznieva v záverečnom objasnení dosť pritiahnutý za vlasy vrátane motívu aj vykonania. Pochváliť sa dá atmosféra, ktorá je na túto sériu nezvykle čínsky temná. –––– Copak vy nehrajete šachy? – Ne, mně je mnohem bližší domino. ()

Reklama

Reklama