Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 13 (2013) (série)


Sloni mají paměť (S13E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Elephants Can Remember (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ariadnu Oliverovou přepadne na předávání literárních cen jistá paní Burton-Coxová a vyptává se známé spisovatelky na jednu z mnoha jejích kmotřenek, Celii Ravenscroftovou, na niž si paní Oliverová jen sotva pamatuje. Paní Burton-Coxová však ještě více překvapí, když se zeptá: „Zabil její otec její matku, nebo zabila matka jejího otce?" a připomene tak Ariadně tragédii, při které byli oba rodiče Celie zastřeleni. Kdo však vystřelil první a následně spáchal sebevraždu, zůstalo záhadou. Paní Burton-Coxovou to zajímá, neboť její drahý syn Desmond se hodlá s Celií oženit. Paní Oliverové se podaří dotěrné ženy zbavit, samotnou ji ovšem začne zajímat, co se tehdy vlastně stalo. A tak jde příběh vyprávět svému dobrému příteli Herculu Poirotovi... (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Víc roztřeseného snímání a zvláštních úhlů, méně úhledně krásy... je cítit, že tvůrci chtějí Poirota přiblížit současnému publiku, pro který je navoněný Biedermeier starších řad už trochu de mode. Zápletka je na poměry Christie celkem odhadnutelná a nijak překypující emocemi. Spíš bych to označil za standardní položku kolekce. [75%] ()

akisha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Knížku jsem četla a považuju jí za to nejslabší, co jsem kdy od Agathy četla. Na Agathu dost přímočará zápletka, málo vedlejších linií, což nemusí bejt vždycky na škodu, ale hlavní příběh je podle mě příliš průhlednej a očividnej, aby to utáhl sám. Chybí zajímavější postavy, v ústředí je opět "mladý pár, kterému není přáno" a to už mě moc neba. Stejně jako v knížce je i tady od půlky po pár zmínkách jasný to hlavní a žádný překvapení, kdy by brilantní a předem neviděná pointa všechno postavila na hlavu, se nekoná. Tudíž se nekoná to, proč Agathu tak zbožňuju. Dobře si pamatuju, kdy jsem zůstala po šokujícím odhalení zklamaně čučet, protože jsem celou dobu věřila, že tohle od začátku se nabízející řešení zaručení nemůže bejt pravda. Ale co. Je to její poslední knížka a dokonce se tvrdí, že mohla trpět Alzheimerovou chorobou, což by zase vysvětlovalo jistý nesrovnalosti. Navíc je to pořád Poirot, pořád Suchet, navíc Zoe je skvělá a výborně se se Suchetem doplňujou. K tomu je tu Ser Jorah, takže za to palec nahoru. Víc se sice těším na další 4 díly poslední série (obzvlášť na The Curtain, uch...), ale i tohle je pořád nadprůměrná záležitost. 65% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vidět po letech nové díly Poirota, to je jako potkat starého známého, který vás nikdy neomrzí a nezklame. Předlohu tohoto snímku jsem nečetl, a tak mě příběh neustále příjemně překvapoval. Vše bylo na svém místě - milionová atmosféra, David Suchet (pochopitelně) vynikající, roztomilá Zoë Wanamaker jako jeho rovnocenná partnerka... Tuším, že tohle loučení s belgickým mistrem detektivem bude opravdu velké. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento způsob Poirota je poněkud... Poirotoprostý, nic proti madame Oliverové, je to dobrá vedlejší postava a dobrý protipól malého Belgičana, jenže tady často hraje první housle a to ji (i vzhledem ku genialitě ztvárnění titulní role) nesluší, i díky ní působí celý díl hrozně těžce. Navíc ve mě případ nedokázal vyvolat téměř žádný zájem a bylo mi upřímně jedno, kdo, proč a jak čin spáchal, což je rozhodně špatně, obzvlášť když je rozřešení poněkud laciné. Bohužel je to průměrný díl, v kterém neshledávám ničehož zajímavého, upřímně doufám, že další části série budou alespoň o stupeň lepší, navíc hodlám kout teorii o tom, že kvalita filmu je přímo úměrná úhlu zakroucení Poirotího kníru. ()

Disk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Minulost nikdy nezapomíná. Opět výborná poirotovka s propletenými vztahy, které zákonitě nemůžou skončit šťastně. Vlastně mě udivuje, že čím blíže se Hercule Poirot blíží ke své Oponě, tím jsou jeho případy lepší a lepší. Není to obvyklé, ale tady to rozhodně platí. ()

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľmi zaujímavá zápletka, ešte zaujímavejšie pátranie a čo je úplne najlepšie, tak tu máme dva na prvý pohľad nezávislé krimi príbehy, ktoré však spolu súvisia. Ako a kde sa obidva príbehy nakoniec pretnú je práca ako stvorená pre Poirota a madam Oliverovú, teda hlavne pre Poirota. Na záver sa divák dočká zaujímavého rozuzlenia na pozadí smutnej drámy jednej lásky. Super diel. 85/100 ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sloni vůbec nebyli tak špatní, jak jsem čekala, přestože došlo k velkým změnám oproti knize, kde na mě příběh působil velmi pomalu, vzpomínavě, byla to prostě trochu jiná Poirotovka. Dovolím si tvrdit, že tyto změny byly více přínosné než škodlivé a i když vedla prim Ariadna a Poirot až na konci přišel s tím svým "Jak jsem mohl být tak hloupý?", pro mě spokojenost na 80%. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pořád nevím (na své Tour de Poirot), jestli se mi víc líbí první, v dnešní době už naivní, ale o to vtipnější díly, anebo tyto, kdy se s námi belgický detektiv už pomalu loučí, kdy se tvůrci snažili, logicky, přiblížit současnému divákovi a děj je tak temnější, ale zároveň propracovanější, včetně charakterů postav (o humor samozřejmě nepřijdeme, bez něho by Poirot nebyl Poirot, že Mr. Branaghu). Každopádně Sloni mají paměť je pro mě, jakožto pro někoho, komu chybí dokoukat cca deset dílů, zatím vrchol celé série. Suchet pořád ve skvělé formě, Wanamaker výborná jako vždy a Kirby okouzlující jak málokterá současná herečka. Moc moc dobré. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Něvěřil bych, že se Sloni povedou, kdyby se tvůrci striktně drželi předlohy. Ta je vážně slabá, Agatha byla už dost stařičká a zápletku se jí už nepodařilo rozvinout tak jak jsme u ní zvyklí. Ale příběh sám je velmi silný a fungoval jak na papíře tak ve filmu. Čtenáři přece nečtou paní Christie jen kvůli jejím fenomenálním vyústěním, ale taky kvůli vší té omáčce kolem. Naštěstí nápadití tvůrci jednodušší předlohu rozšířili a nám nezbývá než smeknout nad tím, jak to do sebe všechno zapadá. ()

consuela1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moje touha nikdy se nerozloučit s milovaným Herculem ve ztvárnění Davida Sucheta byla naplněna novou sérií, kterou si po večerech odměřuji jemněji než nejvzácnější lék. Staré hříchy vrhají dlouhé stíny a když osudu pomáhá míchat karty Agatha Christie je zřejmé že se rozehraje nezapomenutelná partie, ze které jako velmistr vyjde jedině a pouze Poirot. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady je krásně vidět, jak je možné se soustředit na dva různé případy a nakonec zjistit, že Poirot i Oliver řeší nakonec jeden a ten samý případ, který je akorát hodně zamotaný, i když ono je řešení vlastně celkem jednoduché a divákovi se podaří jej docela brzy odhalit. Tedy relativně brzy v rámci série. Nijak to ale neubírá na kvalitě. ()

togaf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Suchet jako Poirot je prostě nepřekonatelný, výprava a kostýmy a celková atmosféra je taky úžasná - jako vždy. Zápletka byla trochu jednodušší, než jsem zvyklá, obvykle nedokážu prokouknout motivace a odhalit vraha, tady se mi to (alespoň částečně) podařilo. Buď měla Agatha Christie slabší den, nebo se moje šedé buňky mozkové zlepšují. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Řekl bych po dlouhém čekání slušný rozjezd pro finální pětici. Příběh je poutavý, atmosféra na vrcholu a herci jakbysmet. Spoiler: Od začátku bylo jasné, že se ty dvě pátrání nakonec spojí, ale bylo zajímavé pozorovat jak se v tom nejdřív oba šťourají po svém:). Tady možná trochu škodí, že ke konci už sám vím, co se vlastně stalo a to se mi normálně u Poirota nestává... Jindy bych si asi stěžoval, že jsem neměl šanci na to přijít. A nebo jsem se při tak dlouhém čekání a pouštění starých dílů už natolik naučil přemýšlet jako Poirot:)? Nechám se překvapit a opravdu se těším na to vyústění, Snad dosáhne alespoň úrovně Orient-expresu. ... Nevyřešená "sebevražda", revolver, pes, sestry, Francouzka, paruky, útes. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi jsem sloní konzerva, protože v nových dílech mi prostě chybí stará garda: lokýnky slečny Lemonové, vykulené oči kapitána Hastingse a knír inspektora Jappa. Poirot zůstává pořád stejně geniální, ale stejně jako sloni, na některé věci nějak nemohu zapomenout. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Setkání se starým známým Poirotem opět potěšilo, i když příběhově to tentokrát tak úžasné nebylo. Pátrání paní Oliverové po pravdě třináct let staré sebevraždy a druhého případu tentokrát v režii Poirota (podivně provedená vražda staršího muže ve vaně ve staré psychiatrické léčebně) brzy splynou dohromady a Poirot se bude muset aspoň trochu snažit, aby oba případy vyřešil. Nedočkáme se tentokrát žádného Poirotova zásadního "divadélka" pro podezřelé, jen vysvětlení a odhalení. Ale i tak je film především v druhé polovině slušně napínavý a určitě zajímavý. Přesto jeden ze slabších a ne moc zajímavých Poirotových filmů. Hudba: Christian Henson, Poirot Theme: Christopher Gunning ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No konečně pořádná zápletka! Dvě mrtvoly hodily vozemnoucha na skále, kde VOLDEMORT byl na pikniku s kolegy z děcáku, což stačí na vzbuzení zájmu samotného Hercula, jež oželí pohodlí Londýna a vyjede na venkov. Skvělé! 95% ()

VaHo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochu jiné než předloha. Je tu přítomna nadstavba, která se případ snaží roztáhnout více do široka. Trochu křečovité, ale celkem chápu, proč k tomu rozšíření došlo. Překvapilo mě, jak dobře a napínavě je vyprávění vedeno, vzhledem k porovnání s knihou, o které se pamatuju jen to, že mi na Agathu přišla poměrně slabá. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ano, s touhle epizodou jsem spokojený. David Suchet je v originále opravdu fantastický a Zoe Wanamaker mu opravdu skvěle přihrává. Rozuzlení už není co bývalo, celé je to efektivně natočené a nepostrádá to atmosféru, ale ten konec je opravdu velmi jednoduchý, až úsměvný, ale to není chyba tvůrců a filmu to v podstatě vůbec neuškodí. Jak říkám, film je v podstatě bez chyby, má tempo, dobrou hudbu, tradičně skvělé obsazení a jako vždy je vše propracováno do nejmenších detailů. A ani to odhalení pachatele mi nezabrání dát plný počet, ale celkově to bude asi jenom 95%. Mě se to opravdu moc líbilo, paráda. ()

Reklama

Reklama