Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 2 (1990) (série)


Smrt na mysu (S02E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Peril at End House (více)

Obsahy(1)

1. část: Hercule Poirot si s kapitánem Hastingsem konečně dopřáli dovolenou, ale již první den pobytu v přívětivém přímořském letovisku naznačí, že prosluněná idyla je pouze zdánlivá. Půvabná mladá žena Nick Buckleyová se při posezení na terase s oběma detektivy stane terčem neznámého střelce. Tentokrát to naštěstí odnesl jen její klobouk, ale při pozdějším rozhovoru se Poirot dozvídá, že to byl v krátké době již čtvrtý incident, při kterém mohla přijít o život. Před časem na ni doma málem spadl těžký obraz, potom selhaly brzdy jejího auta a nedávno se nad ní sám od sebe uvolnil balvan z útesu na pláži. Ona sama sice nepřikládá těmto událostem velkou váhu, ale Poirot je ve střehu. Zdá se to jen kapitánu Hastingsovi, nebo geniální detektiv skutečně nalezl v okouzlující slečně Buckleyové zalíbení?
2. část: Po Poirotově a Hastingsově neúspěšném hledání závěti Nick Buckleyové si její autorka, která je stále na detektivovo přání pod ochranou v místním sanatoriu, vzpomene, že svou poslední vůli poslala bratranci, advokátovi Charlesi Vyseovi. Ten ovšem popírá, že by takový dokument obdržel. Z Londýna přijíždí slečna Lemonová se zajímavými informacemi. Přes Poirotovu úzkostlivou snahu o bezpečnost Nick je dívka v sanatoriu otrávena. Jed se nacházel v bonboniéře, jejíž odesilatel se podepsal jako Hercule Poirot. A to je výzva, kterou geniální detektiv nemůže nepřijmout, i kdyby měl pravdu najít až v samotném záhrobí. (Česká televize)

(více)

Recenze (52)

chrispe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série začíná téměř dvouhodinovým filmem a musím říct, že je velmi dobře, že se zrovna tento díl nepokoušeli nacpat do padesáti minut. Musím se přiznat, že ač jsem knihu četla a matně si pamatovala, kdo je vrah, tak jsem během sledování několikrát váhala, zda si to pamatuji dobře. Velmi dobrá zápletka, kterou rozlousknou jen opravdu chytré hlavičky. A moc fajn je to, že ve filmu doopravdy stopy k rozluštění jsou. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Řadil bych top10, protože z těch starších patří určitě mezi ty lépe zpracované, se zajímavou zápletkou a výrazně vtipné. Tentokrát a myslím, že jenom tentokrát je dokonce díl rozpůlen na dva kousky a jsem donucen na odhalení čekat, což přidává na efektu a samotné kvalitní vyvrcholení celého případu jenom podtrhuje. ... Dům na útesu, bonboniéra, kokain, hodinky, závěť, pokusy o vraždu. ()

Reklama

Lupes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fenomenální díl předjímající jakým směrem se poirotovská série má vydat. Jen se nebát, před televizí může sedět i náročnější publikum. Tento díl převyšuje všechny ostatní z druhé poirotovské série a je ochutnávkou věcí pozdějších. Pravda, divák je trochu nefér ošálen, když je mu jedna z postav vydávána za mrtvou. Navzdory délce je navíc závěrečné kolečko zmatečné, odhalení uspěchané a vše je zbytečně opět opatřeno teatrální duchařskou seancí! Ale i tak jde o famózně vystavěnou detektivku. A ten herecký koncert, který předvedla Polly Walker (Nick Buckleyová)! Tolik křehkosti, krásy... tolik překvapení. ()

strom-z 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedinej díl, kterej jsem četl před zhlédnutim v originále a tudíž musim konstatovat, že je to sice jeden z nejlepších dílů... ale přes výborný zpracování, na knížku to prostě nemá. Tam mi ta pointa vyrazila dech ještě o dost víc, klíčový detaily se tam mnohem krásnějc schovaj mezi falešnejma stopama, tady pár hintů (podle kterejch by na to člověk teoreticky mohl přijít, byť mě se to nepovedlo) z knížky Poirot zmiňuje až v samotnym závěru. "Peril at the End's House" je často zmiňovaná mezi top 10 Agátinejma počinama - pokud jste tenhle díl neviděli a chcete skvělej knižní detektivní zážitek, sáhněte nejdřív po originálu :) Ano, ten detail s kulkou je poněkud pitomej, ale jinak se tady Agatha těžce vytáhla. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Delší díl rozdělený do dvou dílů o klasické stopáži. Zcela typický delší Poirot - celkem dlouho budována pozice pro vraždu a zamotaný příběh, pak zmatený Poirot, aby si pak všiml jediného drobného detailu a vše zapadne do sebe. Vynikající díl plný všech typických poirotovských atributů. Hudba: theme Christopher Gunning, incidental music Richard Hewson ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Hercule Poirot (David Suchet) a spol. letí v úvodu filmu v dvoumotorovém letadle vyrobeném společností De Havilland pod označením "Dragon Rapide DH.89A" nebo též "G-acze", který absolvoval první let 17. dubna 1934. (rey17)
  • Tato epizoda se dnes již nevysílá v plné verzi. Pár krátkých scének bylo vystřiženo. Kupříkladu hned poté, co se Poirot (David Suchet) dozvídá, že byla slečna Nicky otrávena, je střih a vidíme záběr na bonbony a vysvětlení, čím tedy byla otrávena. V celé verzi však po tomto střihu následovala scéna, kde Poirot sleduje operaci a rozčiluje se nad tím, jak mohla slečna Nicky bonbony sníst. Celá verze je dostupná pouze na starých DVD nosičích. (mnaucz)

Reklama

Reklama