Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bojuje s ním celý život. Tentokrát by se mu však rád pokusil zabránit. Ani Poirot není ze železa. Těžko si to sice připouští, nicméně omdlí-li člověk z ničeho nic po dobré večeři, zkonzumované v příjemné restauraci ve společnosti přátel, pak je to přinejmenším důvod k zamyšlení. Neřku-li přímo k nějaké radikální změně životosprávy, nebo alespoň k ozdravnému pobytu. Ostatně pobyt v přímořských lázních na devonském pobřeží nemůže, podle Poirotovy věrné slečny Lemonové, nikomu ublížit. Trocha cvičení, hodně odpočinku a promyšlená dieta – a za čtrnáct dní bude Poirot zase jako rybička. Ovšem společnost, která se sem za zdravím a odpočinkem sjela, rozhodně Poirotovi klidu nepřidá. Naopak. Jeho pronikavému vnímání nemůže uniknout latentní zlo, které jako mor otravuje ovzduší tohoto nádherného místa. Zlo, s nímž má celý život co do činění, jemuž by se ale tentokrát rád pokusil zabránit. Ani on však, bohužel, není všemocný. (Česká televize)

(více)

Recenze (78)

LencaN 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S08E01 - Poirot dostává od lékaře příkazem pobyt v lázních. Společnost mu dělá Hastings, který se musí na čas odtrhnout od své zrovna otevřené argentinské restaurace. Lázeňský hotýlek se nachází na ostrově, kam přes mělčinu hosty z pevniny přiváží správné udělátko. Takové vozítko jsem ještě nikdy neviděla a obávám se, že bych měla strach do něj nastoupit. Ale hotel byl kouzelný, všude kolem pláže, skály, moře, tráva, tenisové kurty, uvnitř parní lázně. Poirot má co dělat, aby se nezbláznil z naordinované dietní stravy kvůli jeho nadváze, ale zároveň cítí přítomnost zla a tuší, že se něco zlého přihodí. Ale těžko zjistit, kdo má nekalé úmysly, dokud se opravdu něco nestane. Jednoho dne je kolem poledne nalezena na pláži mrtvola dámy, která měla velmi kladný vztah k mužům a proto jsou motivy všech přítomných o to peprnější. Tady mě vysloveně dostalo provedení celého činu, toto jsme tu ještě neměli. Byla potřeba vysoká koordinace, promyšlenost a taky štěstí na ty spráné náhody. Ale překvapení to bylo pořádné. ()

gizi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasicky od začátku skoro všichni v podezření, a to ještě ani nevíme, z čeho. Klasicky na závěr se všichni sejdou v jídelně a Poirot jim to pěkně vysvětlí. Mezitím dobře proloženo malými vtípky. Závěr až moc vykonstruovaný (resp. zločin). Celkově jako obvykle v této řadě se Suchetem slušná podívaná, která nenudí, je zajímavá a také pobaví. 75%, 4.1.2014. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Vražda, která se tu udála, je dílem geniálního mozku. Ale s jednou věcí vrah nepočítal... Že má mozek i Hercule Poirot. Je na čase, aby se tyto mozky utkaly a pravda vyšla končeně najevo" ;o) Herecké výkony jako vždy velmi slušné. Protože jsem ovšem film viděl v televizi a jsem zvyklý sledovat ho z DVD v originále, byl pro mě dabing doslova kulturní šok. Ty hlasy jsou vybrány dost nepřesně a opět se mi potvrzuje, že originální zvuk člověk ničím nenahradí... (po shlédnutí z dvd potvrzuji ;o) Pokud jde o film samotný, opět se ukazuje, že Poirotovi svědčí 1) humor 2) změna prostředí... Celkový dojem: 85% ()

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Príbeh celkom netradične rozdelený na dve časti. Prvá funguje prevažne ako vtipné zoznamovanie sa s postavami, v ktorej sa dá tušiť akurát len tak budúca obeť. V tej druhej už divák sleduje zaujímavé pátranie, v ktorom aj samotný Poirot musel zapnúť mozgové závity na plné obrátky, aj keď mu v mnohom pomohla náhoda. A opäť raz jeden pôsobivý záver s prekvapivým rozuzlením. 85/100 ()

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z mých nejoblíbenějších dílů s hodně originálním modusem operandi "vražda spáchaná až poté, co bylo nalezeno tělo" Ze začátku tady máme dost humornou zápletku s obézním Poirotem a jeho pobyt na ostrově se k tomu ještě párkrát vrátí (parní lázeň, dieta), jenže hned od začátku se nad daným místem začnou stahovat mraky, protože mezi hosty je tu i jedna osoba, kterou chce zabít úplně každý (klasika). Poirot tuší zlo, ale jak někdo uvedl, co může dělat (ten jeho pokus s jedním ze zúčastněných dopadl neslavně, ještě aby to zkoušel s tím zbytkem), dokud vražda skutečně neproběhne. Podezřelých je tady spousta, hodně nejasných vodítek, vedlejší zločin, který s tím hlavním nakonec nesouvisí, inspektor Japp, který má rád věci jasné a jednoduché ("váš problém je, že všechno komplikujete"), zločin z minulosti - prostě povedená směs všeho, co mám na Poirotovi rád. Ten se pak po pořádném jídle do toho obuje a má vraha, jako bonus ještě přispěje k zatčení pašeráků drog.  Jsou tady samozřejmě i nelogičnosti (jak asi byla jeskyně daleko od místa nálezu "mrtvoly", možná tam nebylo vidět, ale že by tam nebylo ani slyšet?) a chtělo by to pořádný důkaz, ale v Poirotovi to nějak dokážu přehlédnout. Nakonec ještě rozluštíme otázku "jak je to vlastně s tou Poirotovou obezitou?" ()

Galerie (6)

Zajímavosti (5)

  • Pokud by Lionel (Russell Tovey) už nešel do vody, ale vracel se hned do hotelu, šel by logicky s Redfernovou (Tamzin Malleson), která spěchala také do hotelu na tenis. Proto by se nemohla oddělit a běžet na místo vraždy. Jak by Lionelovi zdůvodnila zběsilý běh na jinou pláž, když spěchala na tenis do hotelu, tedy stejným směrem jako Lionel... Pro Lionela nebyl sebemenší důvod, aby šli do hotelu  odděleně. Kde tedy zůstal Lionel, když spěchal do hotelu a už neměl čas jít znovu plavat? Celý vražedný plán je postaven na zcela nepravděpodobných předpokladech, přičemž i sebemenší odchylka od plánu by jej zcela zhatila. Kdyby např. Redfernová nemohla hodinky přenastavit dopředu, např. proto, že by Lionel, pro teplotu vody, vůbec do vody nešel, celý plán by nevyšel. Totéž platí i pro zpětné nastavení hodinek. Jak mohla Redfernová vědět, že bude mít příležitost k jejich zpětnému přestavení? Plán byl sice geniální, ale reálně by se velmi těžko podařil, protože počítal s velkým množstvím neovlivnitelných okolností. (pjotri)
  • Burgh Island Hotel, v ktorom sa natáčala táto epizóda, patrí k najvzácnejším európskym architektonickým príkladom štýlu Art Deco. Zaujímavosťou je, že Agathu Christie inšpiroval pobyt v tomto luxusnom hoteli hneď k dvom knihám: okrem knihy "Zlo pod slnkom" tu vzniklo aj jedno z jej najdramatickejších diel "A neostal ani jeden". (lemonova)
  • Když v závěru filmu Poirot (David Suchet) shrnuje události a usvědčí vrahy, dochází k jedné nelogické a nesmyslné situaci: Poirot vysvětluje, jak madam Redfernová (Tamzin Malleson) přenastavila hodinky Lionela (Russell Tovey) na pláži o cca 15 minut dopředu, tedy z 11:30 na 11:45. Poté, až Lionel vylezl z vody, se ho zeptala, kolik je hodin a on správně odpověděl, že 11:45. Následně měla Redfernová vrátit čas na hodinkách zpět na původních 11:30. Toto ale není možné. Lionel spěchal, aby stihnul rozhlasový pořad, a čas, posunutý dopředu na 11:45, by logicky způsobil u Lionela ještě větší spěch – vždyť by se mu tím čas na doběhnutí do hotelu k rádiu hodně zkrátil a hrozilo by, že vysílání nestihne. Proto by nemohla „Redfernová vrátit čas na hodinkách zpět“, neměla by k tomu už příležitost. Logika věci říká, že Lionel by se lekl, že vysílání nestihne a už by nešel znovu do vody, jak bylo natočeno, a Redfernová by tak už neměla sebemenší šanci na přenastavení hodinek zpět. Navíc by Redfernová zanechala otisky na Lionelových náhradních brýlích, které by neuměla nijak vysvětlit, protože s nimi nikdy nemohla přijít do styku. (pjotri)

Reklama

Reklama