Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 7 (2000) (série)


Smrt lorda Edgwara (S07E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Lord Edgware Dies (více)

Obsahy(1)

Nikdo ho neměl rád. Byl samolibý, hrubý a bezohledný. Jenomže i takoví lidé mají právo na život a vražda je vražda, ať se její obětí stane kdokoliv. Ostatně lord Edgware jistě nezemřel proto, že by nějaký filantrop chtěl zbavit lidstvo jednoho hulváta. Motivem jeho vraždy je nepochybně něco daleko prostšího, přízemnějšího. Jenže Poirot se marně snaží přijít na to, co by to mohlo být. Touha jeho ženy po svobodě? Snaha chudého synovce a dědice titulu urychlit trochu přirozený běh věcí? Nenávist dcery z prvního manželství, která nedokázala otci odpustit, že nechal její matku zemřít v ponížení a bídě? Těch podezřelých je i na Poirotův vkus příliš mnoho a hlavně – většinou mají skálopevné, neotřesitelné alibi. Jeden z nich ovšem vrahem je, to je nade vší pochybnost. A je jen otázkou času, kdy se ty malé šedé buňky geniálního detektiva vydají správným směrem. (Česká televize)

(více)

Recenze (60)

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takový krásně zamotaný díl, který se rozvíjí pomalu, ale díky návratu Hastingse a opětovnému setkání všech postav (Poirot, Hastings, Japp a slečně Lemon) se to dá snadno skousnout, protože následuje zamotaná honba za vrahem, která je skutečně krásně propletená. Dá se odtušit, kdo je vrahem, ale když to pak Poirot objasňuje, je to paráda. ()

genetique 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stále platí, že som v podaní Sucheta za podpory britského televízneho spracovania ešte nevidel zlé spracovanie skvelých prípadov slávneho detektíva. Takže už sa mi premyslenosť, rozanalyzovanie, zvraty a všetko, čím je vyšetrovanie vždy zaujímavé, ani nechce vychvaľovať. Snáď to bude platiť aj naďalej. 80%. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle se Agathě Mary Clarisse lady Mallowanové příliš nepovedlo. Předlohu bych spíše připisovala A.B.Šťastnému, neslavnému autoru slavného Léona Cliftona. Tak ostudně hloupou pointu aby pohledal, po tomhle debaklu se měla Christie vrátit do zdravotnictví. Ale naštěstí to neudělala a napsala i dobré detektivky. Tohle dílko bychom měli spíše považovat za humoristický román. Je naprosto neuvěřitelné, co s předlohou tvůrčí televizní tým udělal. Až do smutně překombinovaného závěru se divák může bavit. A ani když Poirot ústy Sucheta (u nás Kostky) vysvětluje, jak byl proveden zločin, nepůsobí to trapně. Klobouk dolů. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět naprosto fenomenálně zfilmovaný díl, jemuž bych asi i dal pět hvězdiček... Problém je ovšem v předloze. Ne že by byla špatná... Jenom je zcela nepravděpodobná, plná náhod a příliš složitých konstrukcí... Zase jsme u charakteristik "anglické" detektivky. Při jejím čtení je zkrátka nutné přestat přemýšlet nad reálností a jenom se nechat unášet pátráním po vrahovi... Při převodu do "reálného" světa filmových postav ovšem umělé konstrukce, nelogičnosti a příliš okaté "náhody" ční jako ona příslovečná sláma z bot... Celkový dojem: 85% ()

bloom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vlastně můžeme být rádi, že vznikla nová adaptace knihy Lord Edgware dies, protože Třináct u stolu se fakt moc nepovedl. Tenkrát hrál Suchet Jappa a podal slušný výkon. Ale tady se po čtyřech letech vrátil v roli Poirota v plné parádě. A jak zahrál Poirotův vztah k Jane Wilkinsonové! Mimochodem, tenhle film se jako jeden z mála vysílá s dabingem pana Kostky. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Proplantaností se rozhodně řadí mezi top. Sice mi některé detaily docházely celkem předčasně, ale tahat za nos se jim tu fakt daří. Jen teda, že by se sebou nechal takhle vyj*bávat sám Poirot mi přijde méně pravděpodobné, možná je to jen ve filmu podané tak okatě. A vraždit kvůli takové hlouposti?! No, jiná doba, jiný mrav. Každopádně jsem spokojen :). ... Divadelní herci, převleky, jehla do krku, zlatá krabička na léky, zfalšovaný dopis. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Remake staršího filmu s Peterem Ustinovem Třináct u stolu (http://www.csfd.cz/film/22231-trinact-u-stolu). Vrací se stará dobrá garda v plné sestavě. Poirot je opět ve službě poté, co v minulém díle Vražda Rogera Ackroyda skončil s důchodem, proto se také vrací slečna Lemonová, aby dala jeho věci do pořádku. Dále je zde opět inspektor Japp a vrací se i po delší době kapitán Hastings, který se v díle Vražda na golfovém hřišti seznámil se svou budoucí manželkou a teď se (zatím sám) vrací z Argentiny, kde mu nevyšly jeho obchody. Díl je to nesmírně ukecaný, téměř 30 minut se opravdu vůbec nic neděje, pak se dlouho chodí kolem horké kaše a až posledních 30 minut, kdy Poirot vyšetřuje, má pořádné grády. Nutno ovšem přiznat, že vyřešení celkově tří vražd dalo Poirotovi pořádně zabrat a divák je až do konce držen v pořádném napětí. I proto dávám nadprůměrné hodnocení, ačkoli by si tento díl zasloužil max. 70%. Opět na ČT vysíláno se starým dabingem, což výrazně pokazilo dojem z filmu. Kromě Kostky (Poirot) mluví Hastingse naprosto nevýrazný hlas Miroslava Středy a inspektora Jappa Stanislav Fišer. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hastings se vrací z nacistické Argentiny, kde marně zkoušel investovat do železnice, slečna Lemonová je (jakož od prvního dílu) stará panna a Hercule se nám zamiloval do blonďaté americké šťabajzny od komediantů! Naštěstí vrchní inspektor Japp zůstává pořád stejný - lahváče v sítěnce a věčný apetit na hovězí na ledvinkách! Zapeklitý příběh nedá divákovi ani čuchnout, v klasickém závěrečném herculovském závěru se divák již po sté nestačí podivovat nad inteligencí a výkonností mozkových buněk toho Belgičana! 94% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento diel nie je žiadny skvost, ale dalo sa to pozerať, veci mali logiku aj vyvrcholenie. Klasicky príliš dlhý úvod so stretávaním celej starej partie, pár nevýrazných fórov, záverečné odhalenie trochu naťahované, ale aspoň zaujímavé. (6.12.2013) –––– Po čase musím na druhé pozretie radikálne zvýšiť hodnotenie. Divákovi je naservírovaných toľko podozrivých s motívom, že sa to stáva veľmi zaujímavým, a riešenie je, samozrejme, zhola nemožné nájsť. V tom je čaro Agathy Christie, že vymyslí absolútne nepredpokladateľné riešenie, tentoraz dosť pritiahnuté za vlasy, ale jedinečné. (22.9.2018) –––– A co když je to všechno naopak? ()

Reklama

Reklama