Reklama

Reklama

Hercule Poirot

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Poirot
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (povídka)

Hrají:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(více)

Recenze uživatele otík k tomuto seriálu (70)

Hercule Poirot (1989) 

Seriál, který má tak geniálního hlavníhu hrdinu, jak si jen dobrý detektivní seriál může přát. Ne sice každý díl je skvost, ale obecně lze říci, že to stojí za shlédnutí. Hlavní devízou celého seriálu je úžasný David Suchet a výtečný dabing pana Meduny. ()

Dobrodružství claphamské kuchařky (1989) (S01E01) 

První díl ze série Suchetovského Poirota byl vcelku průměrný rozjezd, ničím extra díl nevyniká. Poirot pátrá po kuchařce, která ale ve skutečnosti nezmizela, jen se přestěhovala. Jenže jedna záhada tu stále zbývá. Průměr. ()

Vražda v ulici Mews (1989) (S01E02) 

Poirot, jeho přítel Hastings a inspektor Japp šetří případ sebevraždy mladé ženy, která se od začátku zdá spíše vraždou, neb žena se zastřelila levou rukou, ačkoli všichni její známí tvrdí, že byla pravák. Pátrání vede hlavně inspektor Japp, aby závěr přeci jen v one man show opět svým tradičním způsobem změnil Poirot. Dobrý seriálový díl, který však kvalit celovečerních filmů nedosahuje. ()

Únos Johnnieho Waverlyho (1989) (S01E03) 

Jeden z těch průměrných, snad maličko zajímavějších příběhů, kde Poirot svým osobitým způsobem pátrá po zločinu, který se vlastně ještě nevykonal - po únosu malého chlapce. Jakmile je však zločin spáchán, ví si hned rady. Tentokrát však i přemýšlející divák musí hned vědět, kdo je pachatelem. ()

Dvacet čtyři černých kosů (1989) (S01E04) 

Konečně poirotovský díl, který je zcela parádní. Poirot v parádní formě vyšetřuje smrt postaršího pána, který spadl ze schodů a zlomil si vaz. Jenže pravda, jako obvykle, je zase jinde. ()

Byt ve třetím patře (1989) (S01E05) 

Poirot je na začátku tohoto dílu nemocný, trápí ho rýma a také už tři týdny neměl pořádný případ, čili jeho šedé mozkové buňky zakrňují. Ještě že se o dvě patra pod ním stane vražda a Hercule má možnost ukázat, že stále nepatří do starého železa. Tradičně skvělý díl, který nám Poirota ukazuje v jeho pravém světle. ()

Rhodský trojúhelník (1989) (S01E06) 

Poměrně nudný díl, kdy se Poirot vydává na dovolenou na ostrov Rodos a v poklidu pozoruje místní návštěvníky, kteří se tak nějak nemohou snést. Na konci jeho pobytu samozřejmě dojde k vraždě, kterou Poirot vypátrá téměř lusknutím prstu, navíc se nedočkáme klasického kolečka co kdo jak mohl udělat a kdo je vrahem. Především první polovina dílu zcela nudná. Slabší díl, ve kterém nevystupuje ani Hastings, ani inspektor Japp. ()

Dobrodružství na moři (1989) (S01E07) 

Poirot s plukovníkem Hastingsem tráví dovolenou na lodi, kde se odehraje vražda starší dámy. Poirot zapojí své šedé mozkové buňky a lehce to vypátrá. Ku pomoci mu tentokrát bude i panenka a bude vypadat jako šílený Belgičan. Vyvrcholení dílu je skvostné, bohužel první půlhodina je zcela o ničem. Průměrný díl série. ()

Podivná loupež (1989) (S01E08) 

Vcelku banální poirotovský případ o ztrátě či krádeži státně důležitých dokumentů. Už se dotýkáme nacistického Německa, atmosféra houstne, přesto Poirot občas neztrácí smysl pro humor. Zcela průměrný díl. ()

Křížový král (1989) (S01E09) 

Poirot pátrá po vrahovi filmového producenta, který štval všechny kolem sebe svým příšerným jednáním. Poirot se však nenechá zmást a zase zjistí, jak to doopravdy bylo. Podařený, místy i vtipný díl s hodně vtipným Poirotem. ()

Sen (1989) (S01E10) 

Velmi podařený malinko odlehčený díl. Ačkoli Poirot pátrá po příčinách sebevraždy bohatého továrníka, tento díl je prošpikován vtipnými výpady Poirota včetně báječného konce filmu, kdy slečně Lemonové předá dlouho očekávaný "dárek". Výtečný díl. ()

Smrt na mysu (1990) (S02E01) 

Delší díl rozdělený do dvou dílů o klasické stopáži. Zcela typický delší Poirot - celkem dlouho budována pozice pro vraždu a zamotaný příběh, pak zmatený Poirot, aby si pak všiml jediného drobného detailu a vše zapadne do sebe. Vynikající díl plný všech typických poirotovských atributů. Hudba: theme Christopher Gunning, incidental music Richard Hewson ()

Dáma se závojem (1990) (S02E02) 

Jeden z těch výjimečných dílů, kdy Poirot uvažuje, jakým zločincem by mohl být, kdyby nebyl detektivem. Zřejmě geniálním. A v tomto díle mu je zločinná kariéra umožněna. Nejdříve si obhlédne terén jako zámečník (v montérkách a přijel na kole!!!) a poté se vloupe do domu aby se zmocnil inkriminovaného dopisu, o což ho prosila jedna dáma. Vše se nakonec vyvíjí samozřejmě jinak, než by neznalec Poirota mohl čekat. Poirot ale ví moc dobře, co dělá. Díl je to plný humoru a netradičních scén, jako např. že Poirot běhá, jezdí na kole a nemá navoskovaný knír. Výtečné. Hudba: theme Christopher Gunning, incidental music Fiachra Trench ()

Ztracený důl (1990) (S02E03) 

V tomto díle není prostor pro jakoukoli odlehčenost - vražda váženého čínského obchodníka si žádá naprosté soustředění. Klasický, tentokrát spíše na vážnou notu hrající vskutku detektivní díl. Hudba: theme Christopher Gunning, incidental music Fiachra Trench ()

Cornwallská záhada (1990) (S02E04) 

Poirotovi se svěří dáma z městečka Cornwall, že ji její manžel chce otrávit. Brzy je opravdu mrtvá a Poirot si to vyčítá. Proto také vydá veškeré úsilí, aby vypátral zločince. A tentokrát ho to bude stát opravdu hodně sil a šedé buňky mozkové dostanou skutečně zabrat. Theme Music: Christopher Gunning, Incidental Music: Fiachra Trench ()

Tajemné zmizení pana Davenheima (1990) (S02E05) 

Poirot se učí čarovat a mezitím uzavírá s inspektorem Jappem sázku, že sedm dní nevytáhne paty z domu a zároveň vyřeší případ zmizelého bankéře Davenheima. A jak známe Poirota, i tohle nebude neřešitelný případ. Příjemný a hodně dobrý díl. Theme music: Christopher Gunning, Incidental music: Fiachra Trench ()

Dvojnásobný zločin (1990) (S02E06) 

Poirot má podivnou náladu - říká o sobě, že je soukromým detektivem v důchodu, že jeho kariéra už skončila a rozhodne se vzít Hastingse na dovolenou k moři. "Náhodou" tam má inspektor Japp přednášku, kde se má zmínit o soukromých detektivech. Poirot dokonce nereaguje na záhadu zmizení a následného prodeje vzácných medailonků. Ale samozřejmě ne vše je tak, jak se z počátku zdá a Poirot určitě nenechá svého přítele Hastingse samotného řešit zajímavý případ. Jde o díl, ve kterém vlastně žádný velký případ není, Poirot je navíc hodně umenšen a ústřední postavou je Hastings. Finále si však Poirot nechá jak jinak než pro sebe. Příjemný, poklidný a trochu tak jednoduchý díl. ()

Tajemství levného bytu (1990) (S02E07) 

Poirot v plné formě. Nejdříve navštíví gangsterku v kině a pak rozehraje nebezpečně dramatické pátrání po záhadě velmi levného bytu a zároveň pátrá po zmizelých dokumentech o ponorce. Zapojení agenta FBI, který nejdříve jen povrchně reaguje na Poirotovu geniálnost, nakonec sám musí uznale pokývat hlavou nad Poirotovými způsoby pátrání. Velmi povedený díl. Hudba: theme Christopher Gunning, incidental music Richard Hewson ()

Únos ministerského předsedy (1990) (S02E08) 

Spíše průměrný díl o únosu britského ministerského předsedy, což samozřejmě nemůže Poirota nechat klidným a především jeho šedé buňky mozkové. Nikterak zajímavý, ani vtipný, ani dramatický díl, který ale aspoň končí úsměvnou scénou u krejčího. Hudba: theme Christopher Gunning, incidental music Fiachra Trench ()

Záhada Západní hvězdy (1990) (S02E09) 

Především v první polovině geniální díl, ve kterém perlí jak Poirot (se svými kotletami), tak i Hastings se svými logickými úvahami. Ke konci však vyvrcholení příběhu o ukradených a falešných diamantech vyjde hodně do ztracena, proto mírně nadprůměrný díl. Theme Music: Christopher Gunning, Incidental Music: Richard Hewson ()

Reklama

Reklama