Reklama

Reklama

Hercule Poirot

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Poirot
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (povídka)

Hrají:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(více)

Recenze uživatele Tom_Lachtan k tomuto seriálu (43)

Dobrodružství claphamské kuchařky (1989) (S01E01) 

Velká, převelká škoda, že v prvním díle seriálu, kterým tenhle filmek je, není dáno divákovi více nahlédnout na Poirota jako takového a není s ním divák více seznámen, i tak to ale ovšem nevadí, protože... Stejně každý ví, co je zač. Dobrá je i zvolená předloha, především proto, že se může začít vyšetřovat hned od začátku a nemusíme se v půlce filmu seznamovat s okolnostmi před činem, takže vyšetřování samé trvá vlastně skoro stejně dlouho, jako u některých pozdějších (čili novějších) filmů, kde se stopáž zdvihla na hodinu a půl. Rozuzlení sice divák může odhalit dříve, než sám detektiv, ale dle mě hlavně díky českému dabingu. " Existuje snad něco, s čím by si Poirot neporadil? ".. " Hřebík " ()

Vražda v ulici Mews (1989) (S01E02) 

Tuhle část vyzdvihuje především jedna věc - případ samotný, který je docela odlišný, od většiny ostatních, originální, ale přitom není nijak z prstu vycucaný a vlastně i uvěřitelný. ()

Únos Johnnieho Waverlyho (1989) (S01E03) 

Výsledek velmi dobrý, především díky vzácně vyvážené kombinaci kombinaci humorů rozličných, spojených s Poirotem, Slečnou Lemonnovou a Hastingsem, s příběhem nepřeplácaným, pochopitelným, ale bohužel (nebo naštěstí?) až příliš odhadnutelným ve své pointě, na kterou lze přijít už na začátku příběhu. Z nějakého důvodu mi chyběl záběr na sysla, kdyby se tu vyskytoval syslel, možná dám i pět hvězdiček. Jenže... Žádný sysel.. ()

Dvacet čtyři černých kosů (1989) (S01E04) 

V tomto díle nevystupuje ani jeden černý kos. Dokonce ani jeden z Dvadsaťštyr drozdov. Záhadné, vskutku záhadné, bohužel jen natolik, že je pointa odhadnutelná po pár minutách, jenže, tady ani tak nevadí, kdo ví proč, ale dívá se na to dobře, přitom nemůžu přijít na jediný důvod, proč je tenhle díl natolik dobrý (rozuměj průměrné Poirotí kvality). ()

Byt ve třetím patře (1989) (S01E05) 

\psychosomatická rýma v praxi, aneb kterak je detektiv ovlivněn nedostatkem potravy pro šedé buňky mozkové. Klasický krátký, seriálový Poirot se vším, co k němu v první sérii patří, tedy všechny stálé vedleší postavy, jakož i větší dávka humoru. ()

Rhodský trojúhelník (1989) (S01E06) 

Pozorovat Poirota za zvuků tradiční hudební linky přetvořené do jakési tureckořecké podoby, kterak se nese s černými, kulatými, slunečními brýlemi nad, jak jinak, pečlivě navoskovaným knírem je vskutku impozantní. ()

Dobrodružství na moři (1989) (S01E07) 

Dobrodružství na moři, kde se to důležité odehrává v přístavu... Včetně toho, že si Poirot užíval svých pět minut slávy při odhalování vraha před všemi zúčastněnými ještě víc, než-li je u něj obvyklé, což u mě zajišťuje hvězdičku navrch, u jinak nudnějšího případu. ()

Podivná loupež (1989) (S01E08) 

Tady je zajímavé snad až ono vyvrcholení, jinak nic moc, přitom na delším úseku by mohla zajímavost případu a jeho odlišnost od jiných případů mnohem lépe vyniknout, škoda, že Jepp tu plní jen úlohu inspektora- hlupáka, která mu v mých očích ne zrovna náleží. Jeden z těch slabších dílů " Zpátky hoši! Má u sebe puding! " ()

Křížový král (1989) (S01E09) 

Jeden z těch příběhů, který nedokáže využít malou plochu a dopouští se tak přílišného množství karikatur, které nedokáže rozvést do životných postav, například extrémně tupé podání Jeppa, na které jsem poněkud alergický, je-li dohnáno do krajnosti. Krom dořešení případu samotného a zábavných scén filmařských nemá tenhle díl moc co nabídnout, slabší díl. " Pan Poirot ví všechno " ()

Sen (1989) (S01E10) 

Kvalitní díl, kterému ovšem jako mnohým dalším ubírá fakt, že jako mnohým dalším by příběhu svědčila ona pozdější delší stopáž, takhle je totiž všechno nacpáno do krátkého prostoru, který prostě nedá vyniknout nikomu a ničemu, krom slečny Lemmonové... Škoda, že atypické tápání uživatele šedých buněk mozkových trvá jen pár minut (vzhledem k délce opravdu jen několik), tady bych si klidně snesl deset, dvacet minut hluboké bezradnosti, které bych si užíval se zákeřně pobaveným výrazem ve tváři. ()

Dáma se závojem (1990) (S02E02) 

Nadprůměrné množství vtípků, Číňan ze Švýcar, dokonce je přítomen i knír ve stavu nenavoskovaném! Jeden z nejlepších dílů, u kterého vůbec nevadí (možná i naopak), že zápletce se ve finále dostává jen mrzkého prostoru. " A po celém městě by na každém rohu vykřikovali kameloti: Čtěte uvnitř listu! Pan VELKÝ nyní odhaluje svá tajemství! " ()

Ztracený důl (1990) (S02E03) 

Hercule, ty zrádná, proradná buvolí placento z Belgie, kvůli tobě mám úpornou touhu zahrát si monopoly! Jinak se jedná o trochu nudnější klasickou Poirotovku se zábavně stereotypní postavou čínského obchodníka. Howgh. ()

Tajemství levného bytu (1990) (S02E07) 

Jeden z důvodů, proč mám Poirota tak rád je fakt, že je to takový malý egocentrický hajzlík, který neodolá možnosti ukázat pakoni, že je opravdu pakoněm (v tomhle případě dokonce americkému pakoni). Tenhle konkrétní díl má sice děj poněkud hovadivý, který se hrozně spoléhá na velké shody náhod a na lehce deus ex machinální hrátky, ale skvěle to zachraňuje přítomnost velké trojky vedlejších postav Hasting - Inspektor Japp - Slečna Lemonnová, jejichž přítomnost v seriálu zvedne zábavnost skoro vždycky, plus je taky zábavné parodování dobových kriminálek (teda, to si spíš jenom domýšlím, dobové kriminálky z let meziválečných mám nastudované asi tak jako výskyt trojhlavých dvojčat u afgánských chrtů v průběhu devatenáctého století). ()

Záhada Západní hvězdy (1990) (S02E09) 

Bohužel je tenhle Poirot hrozně, ale hrozně slabej, dopouští se hrozných klišé (vážně, Agáto? Je nutné tam procpávat linku s čínanem?!), které jsou ale v podstatě i lehce zábavné díky své retrózní dobovosti, jenom kdyby tvůrci nevykecali vyřešená "záhady" v první desetině (!) filmu, což je pro filmaře dost nehezká vizitka, dokonce ani ten Poirot není tak zábavný, jak by mohl a okolo Belgické hvězdičky neposkakuje tak zábavně a lehce stalkersky, jak by mohl. Pozitivem tak zůstává hlavně povedená hudba, která se úspěšně vyhýbá hlavnímu motivu a je originální a zábavná. ()

Milionová loupež (1991) (S03E03) 

Jedna ze slabších epizod, sice je tu Poirot i Hastings v nejlepší formě (Dokud si tedy Hastings nedá ústřice), ale při psaní předlohy ve vrcholové formě nebyla madame Christie, děj je z těch lacinějších, předvídatelný, než se stane zločin, trvá to příliš dlouho a rozuzlení patří spíš k šestákovým sešitům. ()

Smrt v oblacích (1992) (S04E02) 

Slabší díl, podle slabší předlohy, aneb spojení totálně béčkových propriet jako jsou otrávené šipky, tajemné foukačky s aristokratickou první třídou British airways. Funguje to, je to zábavné, ale jiné Poirotovky jsou lepší. Akorát se tam drahý Hercule tak rozkošně nebojí letu. ()

Dobrodružství egyptské hrobky (1993) (S05E01) 

Zpočátku slabší díl, neb příliš málo Poirota a příliš mnoho Hastingse, který je sice jako přicmrndávač postava vděčná, je-li ale na řadě sólo, tak je poněkud slabší (minimálně v tomhle díle), jenže pak se děj přesune do Egypta, což je prostředí, které Poirotovi neskutečně svědčí, jednak tam není banda šlechtických postaviček a neřeší se vztahy druhu kdo s kým, kdy a jak, druhak nesnáší písek, treťjak je to pro mě prostě guilty plesure prostředí. ()

Outsider (1993) (S05E02) 

Proč jsou Belgické miniatury ty nejlepší na světě? Protože jsou největší! Spíš jeden ze slabších dílů, kterému nijak zvlášť nepomáhají ani jinak zábavné scény jako je hypnotizování šedých buněk mozkových, navíc věčné připomínání germánského zlořádu je ke konci již poněkud otravné. ()

Vánoce Hercula Poirota (1994) (S06E01) 

Poirot, tentokráte zábavně poťouchlý více, než je zvykem krásně doplňuje jeden z těch zajímavější případů, kterému sice nechybí klasická konstelace dům / dědictví / rodina / Černé ovce / ti hodná atd. atd., zato však jest výsledek převelice zábavně natočen a pomůže i fakt, že na rozuzlení případu (technicky vzato jen na identitu viníka) se dá s trochou snahy přijít dříve, než-li je verdikt vyřčen. A to, pokud je detektivka dobře natočená jednoduše udělá radost. ()

Případ v ulici Hickory (1995) (S06E02) 

z iks ypsilon důvodů jeden z nejlep... Nejzábavnějších filmů s Poirotem, který si tak trošku (z mého pohledu) utahuje z klasické premisy šlechtický dům -> dědictví a místo ní naděluje vysokoškolskou kolej a magořivou, řeckou kolejmamá, k čemuž se připojují neskutečně skvělé scény mezi Jeppem a a Herculem jenž jsou nebetyčně skvostné. Výtečná je také absence nějaké vyloženě záporné postavy (která stejně nikdy není vrah) a i obsazení celkově. Navíc, lepší roli pro myš těžko pohledat (o= ()

Reklama

Reklama