Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Pět malých prasátek (S09E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Five Little Pigs (více)

Obsahy(1)

Lucy Craleová přišla ve svých sedmi letech o matku Carolinu, která byla odsouzena a popravena za vraždu svého manžela Amyase, Lucyina otce. Po čtrnácti letech dostává Lucy dědictví jehož součástí je i dopis, který jí matka napsala před svou smrtí a v němž tvrdí, že je nevinná. Čtrnáct let je hodně dlouhá doba. Za tu dobu se může svět posunout o hodný kus kupředu, může jej ale také hodně lidí opustit. Pět klíčových svědků, kteří byli tím či oním způsobem zainteresováni na případu vraždy malíře Amyase Cralea, však naštěstí ještě žije. Lucy se rozhodne očistit matčino jméno a požádá slavného detektiva Hercule Poirota o prošetření případu. Poirot případ přijímá a nejprve jde za advokátem, který před čtrnácti lety Carolinu obhajoval. Od něj se mimo jiné dozví, že Amyas míval pletky se ženami, což Caroline mlčky snášela. Až na tu poslední, Elsu Greerovou... Takže se Hercule Poirot může směle pustit do řešení téhle dávné záhady. Ostatně Lucy Craleová, která touží očistit jméno své matky, je mimořádně půvabná mladá dáma, které by byl hřích nepomoct. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (136)

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Suchet v roli Hercule Poirota je v tomto díle obzvláště skvělý. Příběh o dávné vraždě a dědičce, která se rozhodla očistit matčino jméno, je jedním z nejlépe zfilmovaných krimi románů Agathy Christie. Na příběhu zainteresovaných, a tedy podezřelých, je celkem pět. Poirot si tedy vyslechne pět verzí téhož příběhu. Všechny jsou více méně stejné, liší se jen v detailech. Jeden z nich je však lživý a jen Hercule Poirot je schopen rozluštit, který. ()

consuela1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pravdivé jádro případu se skrývá někde v bludišti pěti subjektivních výkladů událostí, které se odehrály v několika kouzelných letních dnech před čtrnácti lety. Pravdy a lži, láska a nevěra, podivná forma lásky a podivná forma nevěry, kdy nic není tak, jak se zdá být. Najít správný konec nitky a rozplést natolik zamotané klubíčko je herculovským úkolem pro nejlepšího detektiva všech dob, který kromě šedých buněk mozkových umí použít také srdce, které ho neomylně přivede k rozuzlení. ()

PKD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Squellá a démonická Julča Coxovic z Duny 2000 s kukadlama jako zrcadlama, jejíž bělostně porcelánový obličej dlouho nezapomenu. Venuše Illská? Hadr. V těch očích by se fakt dalo utopiti. Potěšil Toby Stephens z viktoriánských BBC adaptací. A vůbec mi tady nechyběl (naopak) věrný pejsek/sidekick, Herkulese Hruštičky. I když...já mám raději Tři malá Prasátka.:))) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný díl, který má i zajímavou formu vyprávění, čemuž je celkově přizpůsobena vizuální stránka filmu, a to jak v případě flashbacků, tak i v případě současnosti. Je to krásně zamotané a až do konce nebudete vědět, kdo je skutečně vrahem a proč. Skvěle natočené. Vůbec nevadí, že tu není ani špetka humoru. Není ho třeba. ()

vanadium 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po asi již pátém zhlédnutí zvyšuju hodnocení ze čtyř na pět hvězdiček, bude to ostatně ladit s názvem i počtem zhlédnutí;) Tento díl je zároveň s dílem Vražda Rogera Ackroyda poněkud odlišný od ostatních poirotovských filmů. Oba se totiž věnují zločinům, které se odehrály již v minulosti. Zatímco Vražda Rogera Ackroyda je pojata jako retrospektivní vyprávění, Pět malých prasátek je založeno na flashbackových výpovědích svědků, kdy každý z nich popisuje (sebe)vraždu Amylase Cralea ze svého pohledu. V tomto ohledu režisér odvedl bravurní práci - příběh se krásně rozvíjí a díky tomu, že každý viděl události osudného dne svým pohledem, dostáváme velmi plastický obraz celé události jako celku. Pět malých prasátek má značný emocionální náboj, je to příběh silně nostalgicky a melancholicky podbarvený, což je umocněno vynikající hudbou. Herecké výkony jsou klasicky excelentní a nanejvýš citlivé. Brilantní kameru a působivý, dozlatova sluncem zalitý a vytónovaný obraz snad ani nemusím zmiňovat. Nevím, jestli to bylo mou momentální náladou, ale včera při tom asi již pátém zhlédnutí na mě tento film velmi dojemně zapůsobil, tak jako nikdy předtím. Navíc jsem si z něj odnesl opět mnoho nového. Netřeba dále rozepisovat, prostě volím nejvyšší hodnocení! ()

Beagle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborný, smutně laděný Poirot - a opět mu ta nostalgie a dávné hříchy velmi sedí. No a hudební motiv od Erika Satieho doprovázející vzpomínkové pasáže, to už byla jen třešnička na dortu... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Znala jsem mou sestru dobre. Ta by proste nikoho nedokazala zabit. Lidska podstata ma nekonecnou moznost prekvapit". Klasicka Poirotovska detektivka, kde najsilnejsou strankou Sucheta ako Poirota je psychologia. Tentokrat sa mu prislubili aj vyborni herci ako dve krasne samice, teda vlastne 3 krasne samice konkretne Rachael Stirling a Aimee Mullins + Sophie Winkleman. Toby Stephens /Bondovka Dnes Neumirej/ sa tu tiez zjavil, a mal dost priestoru - teda mne Stephens nikdy nevadil, a celkom ho zacinam mat aj rad. Detektivka se vsim vsudy a k tomu nadherne prostredie : 95 % ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Objasnit případ po takové době je obtížné i dnes, natož před téměř sto lety. Přesto se to Poirotovi daří, i když by většina lidí nad tím zlomila dávno hůl. Celkově dobrá detektivka, akorát mi to přijde trochu přitažené za vlasy, že by si všichni pamatovali takové detaily a díky se to celé vyřešilo. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kvalitní příběh, který až moc nápadně ukazuje na nesprávnou osobu a přitom krutý vrah je do poslední chvíle schováván. Zajímavé je vykládání 14 let starých informací pěti různými lidmi. Bohužel zde Poirot musí domyslet až příliš mnoho skutečností, o kterých ani samotní aktéři nevěděli a museli si je vyložit jinak, a to je i pro takového génia takřka nemožné. ... Malíř, molo, pivo, jed. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejnovějších dílů o genialitě Hercula Poirota patří k těm nejsmutnějším. Poirot pátrá po pravdě o 14 let staré vraždě a rozkrývání smutné pravdy jen opět odkrývá bolest v srdci. Celková nálada filmu je hodně ponurá a neradostná a také vizuální styl je hodně odlišný od dřívějších dílů. Podle mého názoru to na kvalitě spíš ubralo. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ty jeden proradný intelektuále! Dejte Herculovi patnáct let starou vraždu, obstarejte mu sezení s účastníky inkriminovaného pohodového víkendu a tra dá - vrah je odhalen a hurá na šibenici! Věru sympatická popravená je ještě za života svého donucena trpět osmnáctku, jež rejdí s jejím chotěm a (což je s podivem) veškeré příbuzenstvo tuto skutečnost bere jako samozřejmý fakt. Proto jsou na konci prodlouženého víkendu všichni šokování zabitím jejich miláčka, jež byl v mimomanželském sexu stejný odborník jako Hercule v problematice belgických pralinek. Hastings opět nikde, tak snad příště! 86% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborná adaptace jedné z mé nejoblíbenějších knih. I když jsou tyhle novější díly už poněkud slabší, tenhle k nim rozhodně nepatří. A jedna věc se mi na těchle nových epizodách líbí. Ty barevné retrospektivy. Suchet opět jako vždy podává skvělý výkon. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Detektivky s Herculem Poirotem mě baví povětšinou všechny stejně a nedá se jim upřít vysoká úroveň (a to u valné většiny dílů, což je u detektivek docela vzácný jev..), ale tady...tady ten je ještě lepší než všechny ostatní. Fakt bomba, vyšetřování 14 let starého případu a brilantní dedukce a vyšetřování starýho Herkula je tady prostě výjimečně dokonalé. Finále, kde jsou sezváni všichni podezřelí je v tomto díle jasný zlatý hřeb programu :-) ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vyvrátiť štrnásť rokov starý jasný prípad vraždy je veľká výzva a Poirot neodmietne. Vznikne tak skladačka zo spomínania piatich podozrivých, kde všetko do seba dokonale zapadá. Film je bez akýchkoľvek hluchých miest, nie je nutné žiadne zoznamovanie s osobami, všetky charaktery vyplynú hladko z ich rozprávania. Veľmi dobrá atmosféra a na konci ešte nečakaný dodatok. ()

mandlova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi jeden z mých nejoblíbenějších dílů, léty a počtem shlédnutí mne vtahuje víc a víc. Herci, atmosféra, hudba, způsob snímání a mírně roztřesená kamera v okamžicích vzpomínek... ()

Pecival 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající díl, Poirot vyšetřuje starou vraždu a dozvídá se tak postupně průběh události z pěti různých pohledů, kde jednotlivé střípky postupně zapadají do sebe. Postav je málo, takže se divák perfektně orientuje, ale přesto děj umí překvapit. Velká spokojenost. ()

Reklama

Reklama