Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Pět malých prasátek (S09E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Five Little Pigs (více)

Obsahy(1)

Lucy Craleová přišla ve svých sedmi letech o matku Carolinu, která byla odsouzena a popravena za vraždu svého manžela Amyase, Lucyina otce. Po čtrnácti letech dostává Lucy dědictví jehož součástí je i dopis, který jí matka napsala před svou smrtí a v němž tvrdí, že je nevinná. Čtrnáct let je hodně dlouhá doba. Za tu dobu se může svět posunout o hodný kus kupředu, může jej ale také hodně lidí opustit. Pět klíčových svědků, kteří byli tím či oním způsobem zainteresováni na případu vraždy malíře Amyase Cralea, však naštěstí ještě žije. Lucy se rozhodne očistit matčino jméno a požádá slavného detektiva Hercule Poirota o prošetření případu. Poirot případ přijímá a nejprve jde za advokátem, který před čtrnácti lety Carolinu obhajoval. Od něj se mimo jiné dozví, že Amyas míval pletky se ženami, což Caroline mlčky snášela. Až na tu poslední, Elsu Greerovou... Takže se Hercule Poirot může směle pustit do řešení téhle dávné záhady. Ostatně Lucy Craleová, která touží očistit jméno své matky, je mimořádně půvabná mladá dáma, které by byl hřích nepomoct. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (136)

hany83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když přivřu obě:) oči nad tím přimyšleným a zbytečně melodramatickým závěrem (tím myslím "akci" Lucy - ačkoli v knížce je to Karolína/Karla) a nad zbytečnou změnou vztahu Filip/Amyas/Karolína, nemůžu jinak, než dát pět... ()

rey17 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

New layout Poiorota se mi příliš nelíbil. Roztěkaná kamera a "živé barvy" pro Poirota absolutně netypické a řekl bych až ohavné a mimo to si režisér podstatně usnadňuje práci. Poirot má dokonce nepatrně jiný knírek a v tomto díle mu příliš nevěnuje pozornost, stejně tak není Poirot zobrazen např. jak se od někud "kutálí nebo šmatle". V tomto díle se mi líbilo několik málo věcí: když opominu roztěkanou kameru v některých scénách, tak celková poetičnost obrazového vyjádření v kombinaci s kvalitním hudebním doprovodem a dobrými herckými výkony. Samotný příběh je velmi smutný, avšak se mi zdá, že tato retrospektivní detektivka je možná jednou z nejslabších vůbec co do obsahu. (Co se však autorce nedá upřít je milé schéma - sestra se obětuje pro druhou na druhou stranu zločin z lásky). Přes všechny výhrady je to stále nadprůměrná detektivka, která si dle mého názoru zaslouží něco kolem 65%. ()

ALchemik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mne je to pořád ten nejlepší Poirot. Celý děj se vlastně odehrává v minulosti v jakési virtualitě, kterou přeruší jen vsuvky ze současnosti, které celý děj usměrňují a uzemňují. K tomu opravdu nádherná a smutná hudba a exteriéry letní zahrady. Když jsem tento díl viděl poprvé v TV, seděl jsem jako zařezaný a nemohl odtrhnout pozornost až do úplného konce. Když jsem si po letech pustil tento díl z DVD stalo se úplně to samé...I když jsem si pamatoval, jak to dopadne, ta atmosféra mě úplně dostala a vím, že celý den bude dnes jakýsi jiný.... ()

kuře.gril 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obávala jsem se, že odhalování 14 let starého zločinu, vyprávěného jen retrospektivně v příbězích 5ti různých lidí nebude dostatečně poutavé. Naopak. Pro mě to je jedna z nejlepších "poirotovek". Obsazení je skvělé, zvláště Aidan Gillen mě velice potěšil. Starý zločin se pomalu rozkrývá, pachatel není jasný, ale zároveň není zápletka tolik překombinovaná, aby nemohl divák řešit případ s Poirotem. Celý díl perfektně dokresluje romantické prostředí a především krásná hudba- velice melancholická, podtrhující tragický příběh. ()

Johanita 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak trochu jiný Poirot. A mě se moc líbil! Kráska v nesnázích a detektiv objasňuje případ z minulosti. Zápletka zdánlivě předvídatelná... Zdánlivě. Celý film působí až poeticky, i díky překrásné hudbě. David Suchet zraje jako víno. ()

LencaN 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S09E01 - Jiný režisér, jiná kamera, jiné pojetí ... není to zrovna špatné, je to jiné. Trochu mi vadila třepající se kamera ve vzpomínkách na minulost, nedělalo mi to dobře na oči a u detektivky to rozptylovalo zbytečně moji pozornost, kterou jsem mohla víc věnovat ději. Poirot je požádán o přezkoumání zločinu, který se stal před x lety a obchází postupně všechny osoby, které byly přítomny oné vraždě, za kterou byla již jedna žena popravena, ale její dcera potřebuje vědět pravdu. Často to bylo jako v mlze nebo přes nějaký šedý filtr, naopak vzpomínky zářily nažloutle. O herectví Sucheta nemá cenu se vůbec zmiňovat, jako by se Poirotem narodil. A jako ženská musím vysmeknout uznání dámám Aimee Mullins a Rachael Stirling. Strašně jim to slušelo, nádherně je namaskovali a načesali. Ale bohužel i když byla předloha od Christie úžasná a bylo poutavé sledovat, jak každý viděl onen den z jiného úhlu, tak bohužel zpracování bylo chladné a nedýchala na mě ta dobovost jako v dosavadních dílech. ()

CaptNemo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

U Hercula Poirota dávám přednost filmům z přelomu 70. a 80. let - Smrt na Nilu a Zlo pod sluncem jsou klasika. Taky mám asi o něco raději Petra Ustinova než Davida Sucheta. Britská série s ním je příjemná, ale je na ní znát omezený rozpočet, a to jak v lokacích, tak často v zapojení scénáristů. U většiny dílů se moc příjemně usíná... Tento film je však výjimkou. Dobrý výběr herců a jistý neklid od začátku udrží diváka v příjemném napětí a tipovačka vraha není vůbec snadná. Povedlo se! ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"...tak čestnou, tak ušlechtilou ženu pověsit jako dobytče v řeznictví..."  Pokaždé když vidím Pět malých prasátek tak se neubráním vlhkým očím. Překrásná Rachael Stirling! Nádherná hudba! Napínavý příběh, kdy každé z "prasátek" označuje stejnou osobu jako vražedkyni, aby to vše Poirot prostřednictvím svých šedých buněk mozkových vyvrátil... Je to dech beroucí podívaná která by jistojistě snesla plnohodnotné filmové plátno! Pokud je tento díl prvním který v rámci seriálu Agatha Christie's Poirot shlédnete, můžete být z dalších pokračování mírně zklamáni, ač jsou ostatní díly také napínavé, takových uměleckých hodnot jako recenzovaný snímek nedosahují... ()

Canniosh 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento detektivní díl s Herculem Poirotem je zcela odlišný od jiných, seriálových, epizod. Je takový ponurejší a více dramatický. Tím samozřejmě nechci říci, že je špatný, to v žádném případě, jedná se o kvalitní detektivní film se zajímavou zápletkou a ještě zajímavějším rozplétáním záhady 14 let staré vraždy. Škoda jen, že Poirot nemá k ruce svého potřeštěného "Watsona", čili kapitána Hastingse, který prostě k Poirotovi patří a bez něhož to prostě není ono. Právě Hastings a inspektor Japp dodávali vždy tu pravou šťávu, protože předkládali Poirotovi de facto ty otázky, které si kladl při sledování sám divák. V tomto díle je od začátku jasné, že byť si všichni aktéři filmu myslí, že za 14 let starou vraždu byla odsouzena ta pravá osoba, nebude tomu tak a Poirot tomu opět přijde na kloub. Všechny indicie si tentokrát Poirot nechává pro sebe a vše si nechává až na závěr (jako obvykle). Osobně mohu tento film vřele doporučit nejen pro ty, kdo mají rádi Poirota, ale i pro ty, kdo mají rádi dobré detektivky, kde nemusí téct krev a přesto je divák napjat od začátku do konce. ()

teryk 

všechny recenze uživatele

Dle mého... se tady povedlo navodit správnou atmosféru "letního uvolněného napětí". Škoda, že vynechali poměrně závažnou "stopu", která tu atmosféru doplňuje - OBRAZ. Opravdu škoda, neb jak hezky by s obrazem a s odhalováním pachatele zločinu dalo pracovat... ()

lele 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nádherně zpracované, a ten závěrečný zasluněný obraz mi vždycky vžene slzy do očí - krásná (vizuálně) rodinka, naproti tomu Elsa byla ale strašná vobluda :) ()

gostly 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpovedenějších případů Hercula Poirota. Nechybí velmi překvapivý závěr, jako vždy, pro tentokrát je ale zápletka a následný zvrat doslova dechberoucí. 5* ()

embee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Miluji knihy Agathy Christie, miluji Poirota Davida Sucheta. Skvělá adaptace tohoto románu. Mimo hlavní postavy mne zde velice zaujal herecký projev Tobyho Stephense jako Philipa Blakea - velmi emotivní. ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nebyl fanouškem Hercula a ani po shlédnutí tohoto dílu nemám potřebu vidět další epizody. Ale na druhou stranu rozhodně koukání na P(p)ět malých prasátek nepovažuji za ztracený čas. Navíc vyprávění jednoho příběhu pořád dokola, ale vždy z jiného úhlu pohledu mám rád. A v průběhu filmu jsem podezíral snad všechny kromě skutečného pachatele. Takže shrnuto: příjemné vyplnění volného času, ale nic víc. ()

chlievik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z najlepších Poirotových príbehov, ak nie úplne ten najlepší. Sú asi 4, možno 5, ktoré sa mu vyrovnajú, inak je to špička. Vykreslenie príbehu je príjemne jemne nejasné, hoci som tušil, metódou eliminácie, že vrahom/-hyňou bude dotyčný/-á (zámerne nepoviem kto, aby tí, čo to nevideli... veď viete..), ale aj keď je odhalenie vraha inteligentne skryté za verzatilným chápaním situácií, videním príbehu každý okom inak, vysvetlením si situácie tej alebo onej inak, atď, stále to nie je tak nejasné ale ani jasné, a tým pádom je to zaujímavé. Pekne prekrútený príbeh, a zas mi vteká do mysle pomyslenie, ako debilne môže niekedy polícia postupovať aj v dnešnom živote, že trošku inteligentnejší vrah jej prejde cez prsty poľahky, a nevinný sa ani nebráni, lebo bráni niekoho, koho miluje. Celé Poirotovské zápletky sú krásne, a jemne rezané bylinkovým čajom, posedením na besiedke, vypočúvaním pri kozube v teplej izbietke, proste mám až pocity "motýlikov v brušku", keď mám možnosť prvýkrát vidieť nejakú časť, a vychutnať si tú sladkú nevedomosť, a túžbu uhádnuť, kde je pes zakopaný. Aj dnes ide jedna časť v telke, takže... ide sa na to. No a ešte k tomuto príbehu, zaujímaví herci, krásna Rachael Stirling, nežná, jemná, nadnesená, nie pyšná, ale každopádne vznešená, niektoré herecké výkony týchto svetove menej známych Britských hercov sú fakt znamenité. A láska? Láska nepozná hraníc, ale treba dávať pozor, chrániť ju, aby nebola zneužitá! Stlačte len PLAY na ovládači, a vychutnajte si to v najskromnejších detailoch. ()

Venus7 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem snad všechny "Poiroty" s Davidem Suchetem, většinu z nich víc než jednou, ale tento díl mi utkvěl v paměti nejvíc... Skvělý film. ()

kojot.name 

všechny recenze uživatele

Mám rád všechny "poirotovky" s Davidem Suchetem, všechny hodnotím v rámci žánru jako nadprůměrné, nicméně tato je první, která mě doslova usadila do křesla a zcela vtáhla. Rozhodně si tento film zaslouží nejvyšší hodnocení a to nejen v kontextu žánru. Skvělé herecké výkony, psychologie postav, tempo vyprávění... Skvostný snímek. ()

Reklama

Reklama