Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Temný cypřiš (S09E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Sad Cypress (více)

Obsahy(1)

Elinor Carlisleová by si nikdy nepomyslela, že si na vlastní kůži ověří pravdivost rčení o staré lásce, která nerezaví. Jenomže pouto, pojící jejího snoubence Rodyho s jeho přítelkyní z dětství, která se po letech strávených v Evropě vrátila do Anglie, by neviděl leda slepý. Může se někdo Elinor divit, že k Mary Gerrardové nezahořela zrovna velkou láskou? Ale může se pak někdo divit policii, že po tragické Maryině smrti je Elinor hlavní a de facto jedinou podezřelou? Je ale opravdu pachatelkou obou těch zločinů, z nichž je obviněna? Předivo lží, které bude muset tentokrát na žádost svého přítele Hercule Poirot rozplést, je mimořádně složité a spletité. (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Suchet je opravdový mistr a po jeho poirotovské kreaci jsem měl s předlohou Agathy Christie nemalé problémy. Televizní podoba je krásně "starobritsky" ponurá a šaramantní a neobyčejně sebevědomý i domýšlivý mistr šedé kůry mozkové proplouvá celým dějem s nebývalou zainteresovaností a časti i zmateností, do které ho velice komplikovaná zápletka s křivým obviněním jedné krásné dámy přivádí. Režisér David Moore nechává po anglicku vyznívat kouzlo ponurých interiérů anglického sídla v kontrastu se zelenými interiréry a dovedně (věrně předloze, dle možností) vede film snesitelným tempem k závěru. Tahle série je však především dílem skvělého Sucheta, jinak se jedná pouze io slušně natočený televizák... ()

Zíza 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem zrovna ve fázi, kdy Agathu načítám. Mám za sebou již tolik jejích knih, že nebylo zase tolik těžké odhadnout, jak to vše bylo. Přesto velmi poutavě natočené, herecké výkony v Poirotově sáze již klasické. Takže pokud je chuť na toho směšného belgického mužíčka, proč se nepodívat na Temný cypřiš. Lepší 3*. ()

genetique 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Filmy s Herculom postupne temnejú a strácajú atmosféru, na ktorú som bol dlhšie zvyknutý, čo spôsobil najmä odchod postáv kapitána Hastingsa a inšpektora Jappa. V tomto prípade to ale za zlé neberiem, pretože atmosféra hustla každou minútou a asi najviac (doteraz) sa priblížila thrillerovej skladačke. 80%. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tuhle část Poirotí série bych nebetyčně zbožňoval, nebýt jedné věci . syndromu anglických detektivek - naprosto nudná (pro mě) půl hodina (minimálně), ve které se vysvětlují vzájemné vztahy, ukazují povahy postav, naznačují motivace... To mě ovšem nebaví, obzvlášť, když je k dispozici brilantní velmistr šedé kůry mozkové, u kteréhož je zábavné pozorovat ono rozplétání. Nadstandardní detektivka (čili standardní Poirot) v starndartním střihu Anglické panství & dědictví & dávné tajemství, zručně zhotveno, Suchettózně zahráno. ()

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatiaľ môj najlepší Hercule Poirot. Tmavý cyprus je zosobnením všetkého toho najlepšieho čo môže Agatha Christie ponúknuť - páchateľove rafinované finty na zahladenie zločinov a ešte rafinovanejšie Poirotove odhalenie. Niekedy nezostáva nič iné iba žasnúť nad tým, čo všetko vo svojich dielach dokázala A. Christie vymyslieť a ako všetko krásne zamotať. V tejto časti ponúkne hneď niekoľko alternatív na možného vraha, raz je podozrivý jeden potom hneď druhý, finále však ako obyčajne prinesie rozuzlenie, ktoré by vás nenapadlo ani vo sne. To všetko s príslovečným humorom šarmantného Poirota. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozuzlení této detektivky je klasicky "Christieovské", tedy napsané v duchu anglických "křížovkářských" detektivek, v nichž ani tak nejde o pravděpodobnost či uvěřitelnost, ale o skládání tajenky na základě drobných nápovědí, které autorka dovedně vložila do jinak zdánlivě jasného a přehledného příběhu. Motiv i způsob vraždy jsou tudíž i zde patřičně překombinovány a ve své složitosti naprosto nepravděpodobné. Vymyšleno je to celé ovšem božsky a natočeno tak, že se složitost a překombinovanost daří skrýt za skvělé herectví a výborně vybudovanou atmosféru. David Suchet je i zde bezchybný už tradičně, kromě něj je ovšem nutné zmínit i výborný herecký výkon Elisabeth Dermot Walshové v roli Elinor Carlisle. Její, velmi plasticky a životně ztvárněné postavě, plné emocí, strachu, bolesti, ale také noblesy a velkorysosti, takřka nebylo co vytknout. Rozhodně by se takový herecký výkon neztratil ani na velkém plátně. Celkový dojem: 80% ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Toto je prozatím moje nejoblíbenější poirotovka (počkám, jak dopadne Vražda v Orient Expressu 2010), trochu se od ostatních odlišuje zřetelnou pochmurností, oprátka visí ve vzduchu... Výběr herců byl jako vždy znamenitý, myslím, že hrát v adaptaci Agathy Christie je čest pro každého. Jedná se asi o ojedinělý film, kdy mě na jedné straně baví číst předlohy a přitom se pak nebojím dívat na ztvárnění, protože se jim to pokaždé povede. Hercule prostě umí. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Jen pojď, Smrti má, a ustel mi navždy v temném cypřiši !!" Špetka Shakespeara, rozkošná Kelly Reilly a tradičně skvostný David Suchet ve výborně vystavěné epizodce s trpělivě budovaným napětím, jejíž rozuzlení, s Poirotovou ostro(vtipno)u gastroshow a rozsudkem britské kuchyně na čele, se skrývá v tom stejně neprostupném agáthí královny detektivních křížovek jako téměř vždy.. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělá detektivka o úmrtí staré tety, velkém dědictví a je toho víc, co pro nás Agatha Christie připravila.. V tomto dílu je úchvatná Elisabeth Dermot-Walsh, působila tak přirozeně, krásně, ani na okamžik mě nenapadlo, že by to byla ona.. Nicméně na skutečného pachatele dvou vražd jsem si musela počkat do konce, nepřišla jsem na to, kdo to udělal, no a David Suchet mi vraha naservíroval na stříbrném podnosu i s červenou květinou.. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poměrně velkou dobu ani nemáte pocit, že vlastně k nějakému zločinu došlo. Poirot vám ale ukáže, že se zločin skutečně stal a poměrně zajímavou formou konfrontuje vraha, kdy nedochází ke klasickému sezení skupiny, kde Poirot mluví, ale je zde variace, která je docela zajímavá a také inovativní. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Filmovýho Hercule Poirota v podání Monsieur Suchet mám rád a čas od času na něj koukám, ale tohle byl asi nejnudnější díl ever! A přitom předchozí díl s archeologem, co zabil ženskou kusem skály na provaze, byl úplně super... ()

mrksik 

všechny recenze uživatele

Od začiatku som vedel, že jej intelekt sa nemôže porovnávať s mojim. Novšie diely  Hercula Poirota pôsobia oproti predchádzajúcim kolegom omnoho vyzretejším dojmom svojou (v rámci možností) temnou a tiesnivou atmosférou. ()

Andre3000 

všechny recenze uživatele

Celkově se mi filmy s Poirotem líbí, jen si na ně málokdy udělám čas. Tentokrát sem udělal velice dobře, když sem si vytipoval tento díl. Půvabné dámy a pekelně dramatický konec, to jsou jen jedny z hlavních plusů. ()

Reklama

Reklama