Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Temný cypřiš (S09E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Sad Cypress (více)

Obsahy(1)

Elinor Carlisleová by si nikdy nepomyslela, že si na vlastní kůži ověří pravdivost rčení o staré lásce, která nerezaví. Jenomže pouto, pojící jejího snoubence Rodyho s jeho přítelkyní z dětství, která se po letech strávených v Evropě vrátila do Anglie, by neviděl leda slepý. Může se někdo Elinor divit, že k Mary Gerrardové nezahořela zrovna velkou láskou? Ale může se pak někdo divit policii, že po tragické Maryině smrti je Elinor hlavní a de facto jedinou podezřelou? Je ale opravdu pachatelkou obou těch zločinů, z nichž je obviněna? Předivo lží, které bude muset tentokrát na žádost svého přítele Hercule Poirot rozplést, je mimořádně složité a spletité. (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Temný cypřiš má opravdu velmi temnou atmosféru a velmi kvalitní zápletku. Nebojím se ho tedy označit jako jednoho z nejlepších Poirotů. Minimálně do 3/4 filmu jsem si poprvé myslel, že tento případ nestihne vyřešit a nebo, že opravdu nenajde jiné řešení. Nejsem si jistý, jestli to takhle dokázala schovat samotná Agáta, nebo vzniklo dokonalé dílo vymykající se těm předešlým z rukou pana režiséra. ... Nemocná teta, morfium, poprava za 5 dnů, krásná Mary, lososový sendvič. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborná „suchetovka“, jedna z nejlepších vůbec, především díky procítěnému výkonu Elisabeth Dermot-Walsh v roli nešťastné Elinor. Scéna Poirotova snu, ve kterém najde řešení hádanky, působí sice dost nepatřičně, protože spadá spíš do žánru horroru, než do elegantních detektivek madame Christie, plný počet si ale film stejně zaslouží. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slabší Poirotovský díl, ve kterém se přes půl filmu opravdu nic neděje, pak se Poirot pomalu dostává do formy, aby závěr byl z jeho strany opět geniální a vypátral téměř až nemožně záhadnou vraždu. Není moc, co by si člověk z tohoto dílu odnesl. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Divák je zvyklý na následující průběh: Hercule si vyjede na dovolenou (nejlépe na Kanáry) - zavětří nepřátelství - ohledá mrtvolu - a začne se chlubit svou dedukcí! Ale zde je v pozici zevlouna, jež baží po jakémkoliv vzrušení, jež mu průběh jeho prozatímní penze nemůže nabídnout. Ergo začne být nesnesitelný, jelikož v každé hádce zří potencionální motiv vraždy. V obklopení dvou krásných žen (ty se nám vyčerpali alespoň na pět dílů dopředu) se Hercule touží předvést, a proto nechává exhumovat těla, po večerech v putyce popíjí absinth a přitom pozoruje, kde se co šustne a v neposlední řadě posílá tweety svému psíkovi, jež naneštěstí není v krajích nabízející fixní internetové připojení. Zjevně by nebylo na škodu si k večeři koupit tu krabí paštiku, že Hercule?! 87% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě nejslabší Poirotův případ vůbec. Jako kniha i jako film. EDIT: Předchozí věta neplatí, je to jeden z nejsilnějších a nejdramatičtějších dílů a je to mnohem, mnohem lepší než předloha. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naozaj pochmúrny diel, ale s minimom deja, stále sa iba intriguje a obkecáva. Tak sa celý dej okrem rozuzlenia zmestil do obsahu a divákovi by po jeho prečítaní úplne stačilo pozrieť si koniec. Typický príklad, keď je jeden a pol hodiny kriminálky príliš veľa a pôvodné trvanie pod jednu hodinu by bolo vhodnejšie. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V předchozím díle Poirot neměl možnost údajného vraha zachránit před šibenicí, tentokrát příležitost dostal a jako vždy uspěl. A tentokrát jsem ani nebyl překvapen závěrečným odhalení, protože od půlky je jasné, že druhá možnost je jen jedna. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S09E02. Pomerne standardni, nijak vycnivajici dil se zapletkou sahajici opet do minulosti a spletitych pribuzenskych vztahu. Vse je trochu jine tim, ze jista slecna Carlisleova je hned na zacatku obvinena z vrazdy, jejiz okolnosti jsou pak divakovi postupne predkladany. Mystifikace divaka je tedy trochu usnadnena tim, ze mu pribeh totoznost vraha "nuti", i kdyz ne vse je takove, jak se muze zdat. Na venkovskem rodinnem sidle je opet nekolik podezrelych a Poirot, ktery tu je pobliz, protoze svedci u jineho pripadu, se rozhodne najit skutecnou pravdu. Zapletka je logicka, ale priznam se, ze jsem si to vysvetleni musel pustit znovu, protoze jsou tu shody jmen, utajovana pribuzenstvi...a muze to trochu zmast. Opet mi trochu vadi vagnost nazvu (podobne jako u predchoziho dilu "Pet malych prasatek"), ktery je z nejakeho verse Shakespearovy hry "Vecer trikralovy" (viz Zajimavosti) a pronese ho jedna z obeti. No budiz. Horsi je zalezitost s anonymnim dopisem, kterym vse zacina. Na konci Poirot rika, ze ho napsala vrazedkyne, a v dalsi minute tvrdi, ze ho napsal onen doktor. To jsem nejak nepochopil. V ruce navic nejaky dopis na konci drzel, tak nevim, jestli to melo byt to zprosteni viny, nebo dalsi dopis, prave od doktora... Skoda takovych malych failu, to mi vzdycky kazi celkovy dojem. ()

Rssa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jediným světlým bodem tohoto nudného zpracování je Kelly Reilly a její krása. Celkově se mi ale nelíbí, kam se nový Poirot ubírá, vše vypadá příliš moderně a ztrácí se kouzlo z prvních sérií. ()

laepus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poklidný díl z anglického venkova s odsouzenou k smrti, kterou musí Poirot vyrvat oprátce - samozřejmě že se mu to podaří. Tahle série je pro mě osobně tou relativně nejslabší - tady tu čtvrou hvězdu zachraňuje pouze má oblíbenkyně Kelly Reillyová, které to tady neskutečně sekne a taky jedna hororová scéna jak z Indiana Jonese... ()

LucyW. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Teda! Já nejsem jediný fanoušek Paula McGanna? (miluju kompletní sestavu z Hornblowera). Ale k věci. I když není zrzavý a pihovatý, jako v knize, zosobňuje přesně tu stejnou "zatracenou anglickou spolehlivost". Mezi Poirotovskými knihami je tahle dost výjimečná ("Jedna z mých nejlepších knih, kdyby v ní nebyl Poirot":-)). Je hodně postavená na atmosféře, kterou film vystihl, jen jsem trochu nechápala, co je za problém s tou pomazánkou. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Tak už pojď, jen pojď, smrti má / pod cypřišem temným ať spočinu." --- Temný díl, tápající Hercule se velmi dlouho nemůže rozehřát, nakonec však motor naskočí a konec je typicky mistrovský. Je to drámo, humor zde nehledejte (snad kromě Poirotovy zdrcující kritiky anglické gastronomie:-) ()

Reklama

Reklama