Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Temný cypřiš (S09E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Sad Cypress (více)

Obsahy(1)

Elinor Carlisleová by si nikdy nepomyslela, že si na vlastní kůži ověří pravdivost rčení o staré lásce, která nerezaví. Jenomže pouto, pojící jejího snoubence Rodyho s jeho přítelkyní z dětství, která se po letech strávených v Evropě vrátila do Anglie, by neviděl leda slepý. Může se někdo Elinor divit, že k Mary Gerrardové nezahořela zrovna velkou láskou? Ale může se pak někdo divit policii, že po tragické Maryině smrti je Elinor hlavní a de facto jedinou podezřelou? Je ale opravdu pachatelkou obou těch zločinů, z nichž je obviněna? Předivo lží, které bude muset tentokrát na žádost svého přítele Hercule Poirot rozplést, je mimořádně složité a spletité. (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

Empire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další velice ponurý Poirot, kde se nesetkáme ani s kapitánem Haistingsem ani se slečnou Lemonovou ani s inspektorem Jappem. Tento Poirot, podobně jako Five Little Pigs je hodně mysteriozní a, hodně ponurý a dost se drží knižní předlohy (více než jindy). ()

Colour 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Môj najobľúbenejší Poirot - krásne ponurý, dokonale zapletený, nepríjemne príjemný, s vynikajúcou atmosférou starého britského vidieka. Poirot s eleganciou a umom rieši prípad, ktorého rozlúsknutie mu určite spravilo šedinu. Nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá a naoko nesympatickú Elinor určite začneme časom ľutovať. Scenár znova raz výborný. Tomuto filmu nechýba nič, čo potrebuje kvalitný tv film. 4,5* ()

Lupes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mistrovské dílo, jehož závěr si musíte pustit ještě jednou, protože na vysvětlování a klasické poirotovské kolečko nějak není čas. I za to je třeba zatleskat, past je tentokrát připravena dobře a uvěřitelně. Někteří se o Poirota mohou dokonce bát! Vlastně to mohlo být i delší, takhle se dávkovala odhalení příliš rychle. Mistrovské utajení pachatele si tentokrát nezadá s knihou, a motiv je uvěřitelný, byť je opět ve hře i autorčina záliba v upírání mateřské lásky malým dětem. Á propós, k hereckému obsazení: Kelly Reilly mi hrozně připomíná Haley Bennett. ?? Ále... to nic. ***** ()

rivah 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příbuzenský propletenec a zainteresovanost některých musí Poirot vyluštit, aby přišel na viníka a zachránil nevinně odsouzenou. (Ale proč se epizoda jmenuje Temný cypřiš, na to jsem nepřišel). ()

maoc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších dílů, alespoň mně velmi sedl. Stará dobrá dedukce opět slaví úspěch. Mrazivá scéna otrávení Mary je geniální. Herecky zvládnuté na 1*. EDIT: Po dalším shlédnutí musím z nadšení ubrat. Díl je to fajn a postavy i případ zajímavý, ale od této série probíhá změna v detektivním pojetí, která každému nemusí vonět. Dřívější díly byly koncipovány tak, že divák téměř vždy věděl všechny indície, co Poirot, a mohl tedy případ řešit s ním. V novějších dílech jsou některé důkazy skryty a ví je pouze detektiv. Ohromení na závěr tedy bývá silnější, ale dospělo se k němu ne úplně čistou metodou. V Temném cypřiši to bylo naprosto okaté. V usvědčovacích scénách Poirot odhalí hned několik informací, o kterých divák nemá ponětí. To se mu to potom pátrá... Na druhou stranu atmosféra dílu je slušně mrazivá a i pachatele lze odhalit dopředu, jen prostě není jasné, jak a proč čin spáchal. :) ()

gidzitka 

všechny recenze uživatele

Temně staroanglická atmosféra. Arogance Belgičana si opět zaslouží uznalý pokyv hlavou... Je fakt, že mi hlavní podezřelá alias Elinor byla od začátku velmi sympatická a za travičku bych ji nepovažovala:). Jo, zaškrtit vlastnoručně rukama, to možná:). Válka růží a zamilovaný doktůrek (sympaťák od pohledu, hrál v Hornblowerovi) jsou třešničkou na dortu. Jinak aby nebylo mejlky, mi tento díl připadal na herculovské poměry velmi přímočarý, ale možná právě proto ve mně zanechal velmi příznivý dojem. ()

mosem 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další příběh s poirotovsky půvabným humorem a jemu vlastní "skromností". Věty typu "jednou jste mně dal málem šach" jsou stejně rozkošné jako jeho gurmánské zhnusení nad standardní paštikou. Fantastickou atmosféru má rodové sídlo, kde se převážná část děje odehrává. Je typické pro poirotovské příběhy a nádherně dokresluje atmosféru staré dobré Anglie 30 tých let v okruhu lepší společnosti. Myslím, že naprostá většina diváků si u tohoto prostředí jen povzdechne a zatouží po něčem podobném - bez závisti, ale s notnou dávkou obdivu. Film rozhodně patří k tomu nejlepšímu z natočených příběhů, a jeho sledování zcela určitě není ztrátou času. ()

xxlch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Suchet nehraje Poirota,David Suchet Je Poirot a to naprosto excelentní.A.Christie by se jistě dmula pýchou,při pohledu na tohoto skvostného představitele jejího Hercula a na perfektní atmosféru Anglie té doby.Tedy, né že bych se jakkoliv chtěla dotknout pana Ustinova,ale na D.Sucheta coby Poirota nemá.Hudba je skvělá a od samého počátku naprosto úchvatně přechází do děje ,no a herecké obsazení zbylých protagonistů je naprosto dokonalé, (Japp je úplně k sežrání).Neznám žádný jiný detektivní seriál,ke kterému se vždy ráda vrátím a totéž platí i o filmech s tímto elegantním pánem. ()

lobo87 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ďalší z filmov zo série Poirot. Suchet opäť presný, príbeh temný a zamotaný, zápletka zaujímavá, poteší obsadenie Kelly Reilly. Ukážka kvalitnej televíznej produkcie... 75% ()

ALchemik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pořídil jsem si celou kolekci Poirotů na DVD a čím se dostávám dále v této sérii, tak mi jednotlivé díly připadají lepší a lepší. Možná se Suchet stal už víc Poirotem, než Suchetem...Ale i atmosféra a hudba je v těchto pozdnějších dílech jaksi víc zralá, víc anglická. Nádhera! ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takový trošku zvláštní poirot, jen si říkám kde ty herečky berou? říká se že jsou Brité nevzhlední..jsou to všichni Brité? :) Zase jsem na to nepřišal ale věděla jsem že to nebyla Elinor. Bylo mi jí líto. Myslím že Eleonor může být ráda že zjistila jak její nastávající " je pevný v jejich lásce." ()

hany83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z mých oblíbených knížek, i adaptace se nadmíru vydařila, herecké obsazení podle mého gusta, hlavně Elinor se se "povedla", doktor Lord taky, ačkoli oproti knize je až moc hezký:) ()

BlackMesa 

všechny recenze uživatele

Temný cypřiš je už jako knížka jeden z nejlepších Poirotů, které jsem četla. David Suchet je jako vždy naprosto fenomenální a osobně mě potěšilo obsazení postavy doktora, kterého hraje můj oblíbený Doctor Paul McGann. ()

Reklama

Reklama