Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Důvod nenávidět onu krásnou, bohatou a přiměřeně arogantní mladou dámu měl každý. Kdo ji ale zabil? ... I geniální detektivové si občas potřebují odpočinout. A pár dní, strávených v blahém nicnedělání na palubě luxusního nilského parníku, bude jistě tou pravou oázou pro duši, unavenou ruchem a shonem všedního života. Tak si to alespoň Poirot, když se na tu přepychovou kocábku naloďoval, představoval. To by ovšem na palubě nesměla trávit část svých líbánek s novým manželem, jehož odlákala své nejlepší přítelkyni Jackii, bohatá dědička Linnet Ridgewayová. A celá ta pestrá, zdánlivě nesourodá společnost, jejíž každý člen ovšem, při bližším pohledu, je tak či onak na osudu Linnet zainteresován. A - řekněme to bez obalu - má důvod onu krásnou, bohatou a přiměřeně arogantní mladou dámu nenávidět. (Česká televize)

(více)

Recenze (125)

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoiler. "Vy ste to vedel?" - "Možno som to vedel." Niečo ako Vražda v Orient exprese (dopravný prostriedok, z ktorého relatívne niet úniku, všade naokolo exotická krajina, ktorej mentalite nikto z cestujúcich nerozumie, do toho jedna brutálna vražda a uzavretý priestor plný podozrivých), ale predsa len slabšie, nudnejšie, menej hutné a rozvláčnejšie. Poirota tentokrát prípad zastihne na dovolenke, čiže sa bude musieť zaobísť bez Jappa a Hastingsa. Na televíziu ambiciózne obsadené (Emily Blunt, James Fox, Judy Parfitt, Frances de la Toure) a potešilo prekvapivé rozuzlenie, ku ktorému následne musíte pripočítať trpký, mrazivý dodatok s druhou pištoľou, o ktorej Poirot zrejme vedel (takže ďalšia podobnosť s Vraždou v Orient exprese, kde takisto relatívne odobril vraždu, tam dokonca rovno dve). Naopak, strašne ma iritovali blbosti. Stačil jeden jediný výstrel a v sekunde ste mŕtvi (to je strašne nereálne) a parodicky vyznievala scéna, v ktorej osoba disponovala dôležitou informáciou a tesne predtým, ako ju stihla povedať, bola zavraždená (a svedkovia nie aby sa okamžite rozbehli za vrahom, ale najskôr stáli nad obeťou, potom ju - dávno zjavne mŕtvu - kvázi oživovali a až následne sa spamätali a rozbehli sa po stopách vraha... ktorý medzitým "prekvapivo" unikol). ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Původní verze z roku 1978 s Ustinovem mi přišla výrazně lepší. Nezbývá, než dát ***. ... Detektivka, která nijak nepřevyšuje ostatní s D. Suchetem... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasika Agathy Christie s nejpopulárnějším Belgičanem všech dob, v podání mého oblíbence Davida Sucheta se vším co k tomu patří, od hudby po pořádnou výpravu. Protože jsem neviděl jak si tuto roli užil Peter Ustinov, s lehkým srdcem dávám ****. Miluju ten strhující závěr... ()

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ačkoli filmová verze s Ustinovem má za zády skvělou výpravu a větší herecké hvězdy, není sporu o tom, že díky ztvárnění hlavní role je anglický remake přesvědčivějí a věrnější. Nemůžu si pomoct, ale Ustinov je na Poirota až příliš hrubý, křupanský a chaotický. Charisma Davida Sucheta zastíní i některé slabší výkony ve vedlejších rolí, očividně nižší rozpočet a fakt, že jsem rozluštění zápletky znal. Ačkoli mi některé televizní filmy s Poirotem přišly povedenější, přesto si odvahy tvůrců vyzvat na souboj filmovou klasiku cením. Obzvlášť proto, že z mého pohledu je Smrt na Nilu verze 2004 lepší. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kvalitní televizní podívaná. Výborný David Suchet, díky jemuž se stává Poirot úžasným detektivem, který vás udrží vnímat celý film a snad i vyluštit zápletku. ()

Morien 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z mých oblíbených poirotovek. Film pro mě má úžasnou atmosféru, je zábavný i melancholický, obraz je velmi výtvarný a typově přesní herci do něj skvěle zapadají. Na rozdíl od jiných filmů je zde mnoho postav, které jsou zajímavé a strhávají na sebe pozornost, ne jenom ty ústřední, protože obvykle je to tak, že jen pár jich hraje prim a zbytek je do počtu. Jedna z věcí, na kterou se dívám, když šlapu na rotopedu, a baví mě to natolik, že vydržím celé dvě hodiny a ani mě potom netlačí zadek. ()

genetique 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po prelome tisícročí sa novodobé poirotovky u mňa stretli s rozpačitými reakciami, táto časť však dokonale zachraňuje ich renomé. Jedna z najsvižnejších častí so skvelou, vymazlenou zápletkou, takmer od začiatku sa má divák na čo pozerať, napínavá a odvážna krimi ruleta a záverečné odhalenie s tragickými následkami. Skvelé Suchetove stvárnenie Poirota neskazí ani príšerný (tentokrát) slovenský dabing. 85%. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Televizní přepis Smrti na Nilu se Suchetem sice patří mezi oblíbené verze, ale pořád je to jen laciná televizní podívaná, která bledne ve srovnání s filmovými verzemi. Ano, Suchet je výborný, ale jeho spoluhráči pokulhávají a krásy Egypta tolik nevyzní. Jediný, kdo se později prosadil, byla zdejší Linnet Ridgeway - Emily Blunt. Tuto roli původně dostala v 70. letech tehdejší tmavovlasá krasavice Lois Chiles z Velkého Gatsbyho, která se později stala Bond Girl. O 30 let později zkusili změnu a Linnet se stala blondýnkou v podání začátečnice, která se prosadila až po té, co se vrátila k tmavému přelivu. A dnes je hrdou Linnet opět tmavovlasá akční hrdinka Gal Gadot z Izraele. Čili v tomto trendu tedy slovutný Suchetův seriál nehrál určující prim. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Anglická spisovateľka Agatha Christie je autorkou detektívneho románu "Smrť na Níle". Vyšiel prvého novembra roku 1937. Prvýkrát bol sfilmovaný v roku 1978, kde hlavnú úlohu súkromného detektíva Hercule Poirota stvárnil Peter Ustinov. V roku 2004 bola vyprodukovaná seriálová epizóda, kde Poirota stvárnil David Suchet. Zatiaľ posledná filmová verzia je z roku 2022, ktorá vznikla pod režisérskou taktovkou Kennetha Branaghana, ktorý si zahral aj úlohu vyšetrovateľa. Ja som si povedal, že si to najskôr prečítam, a potom začnem tieto filmové spracovania pozerať pekne porade. Takže ako prvý som si pustil titul "Smrť na Níle", ktorý v roku 1978 natočil režisér John Guillermin. Dal som mu štyri hviezdičky. O pár dní potom som si pozrel "Smrť na Níle" z roku 2004. Jedná sa o tretiu epizódu z deviatej série, ktorá je súčasťou televízneho seriálu "Agatha Christie´s Poirot". Film sa verne pridržiava literárnej predlohy a David Suchet v úlohe detektíva Poirota exceluje. Takže i tomuto titulu prideľujem štyri hviezdičky. **** ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vdík jedné z předchozích adaptací jeden z nejméně vděčných Poirotů, jelikož jsem však Ustinova Poirota neviděl (respektive jen kousek a jako malý ploutev a tehdy se mi to nelíbilo), beru toho Suchetova tak jak je, tudíž jako další z řady povedených adaptací, kde mě nejvíc bavila zábavnost postav, od Rakouského lékaře (obzvlášť ve scéně se zarudlou dívčinou), přes komunistického kohosi, až po vilnou spisovatelku (Aghato, podle kohopak si tu postavu psala?), kteří pro mne byli zajímavější, nežli děj samotný. Ovšem snad jen psoun stepní ví, jestli je to plus, nebo mínus ()

burina 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokonalé....páčilo sa mi rovnako ako staršie spracovanie s Ustinovom.(až na to samozrejme,že Suchet je v roli Poirota tak výborny,až máte pocit, že sa na tú rolu narodil).Obidve verzie si rada pozrem vždy,ked ich v telke dávaju. Tá zápletka a rozuzlenie ma snáď nikdy neomrzia. Agatha Christie bola genialna... ()

Disk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Verze Kennetha Branagha je sice výpravnější a mám ji opravdu rád, ale verze s Davidem Suchetem si zase zakládá na perfektních dialozích, které vyzní krásně až do konce. Tady hraje Emily Blunt (u Branagha Gal Gadot) a představitel Simona Doylea JJ Feild je hezčí než Armie Hammer. Každý z obou filmů má něco do sebe, takže za mě nerozhodné hodnocení. ()

klerik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľmi slušná detektívka so škriatkovsky charizmatickým Davidom Suchetom. Dokonca občas prekvapí aj svojou drsnosťou. Príbeh je vystavaný na Poirotovej dedukci a divák má len malú šancu držať s ním krok a asi sotva odhalí zločin skvôr ako slávny detektív, čo je síce fajn, ale pocit, že máte primálo vstupných informácií na spoluprácu zamrzí... ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přiznávám bez mučení, verzi s Ustinovem jsem neviděl (update: viděl, hodnocení ovšem neměním a komentář ponechávám jinak beze změn), takže nemohu srovnávat. Mimochodem, mluvit v tomto případě o remaku je asi nonsens. Zkrátka je to nové zpracování téže literární předlohy, nikoli nové natočení staršího filmu... Ovšem zpět k filmu: Zpracování je standardní, to jest, obecně velmi slušné a v rámci televizní tvorby rozhodně nadprůměrné, ovšem v rámci "poirotovské" série představuje spíše jen průměr... Opět jsem si při sledování ale uvědomil, že mě detektivní zápletky "božské Agáty" v něčem i poněkud štvou. Nejde přitom o jejich literárnost či nepravděpodobnost, to k anglické detektivce prostě patří třeba takový Chesterton je na štíru s reálností ještě výrazně více, spíše mi vadí konvenčnost některých motivů. S trochu nadsázky je najdeme v každé druhé anglické detektivce. V podstatě od počátku jsem tušil rozuzlení (předlohu neznaje)... Celkový dojem: 70% Zajímavé komentáře: Marigold, Djkoma ()

Nancy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můj oblíbený Hercule Poirot, který se mi ale mnohem víc líbil v původním filmovém zpracování. Už jsem si tam zvykla na všechny ty osoby (a stejně vždycky zapomenu, kdo spáchal tu vraždu), ale tady mi to přišlo, jako by se už nevědělo, co točit, tak se natočil remake již udělaného filmu s jiným hercem a méně povedený. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Universem legendárního Poirota dosud nepolíben (tím universem, ne Poirotem :-), sáhl jsem po jednom z jeho (údajně) nejznámějších případů a i díky tomu vedru za oknem jsem si jeho pouť po řece Nil vyloženě vychutnával. Krimoška ze staré školy a taková, jakou uměla stvořit jen jedinečná Agatha Christie. A k Suchetovi není třeba cokoliv dodávat, snad jen, že ten knírek bych chtěl taky :-) ()

Reklama

Reklama