Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 10 (2005) (série)


Záhada modrého expresu (S10E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The Mystery of the Blue Train (více)

Obsahy(1)

Měla být obětí té vraždy skutečně ta mladá, bohatá dědička? Nemohl se vrah jen splést? Zdálo by se, že život Ruth Ketteringové nemůže být příjemnější. Je mladá, bohatá, obletovaná, po smrti jejího otce jí kyne nemalé dědictví, kromě toho vlastní jeden z nejvzácnějších rubínů na světě. Nebylo však právě něco z toho důvodem tragédie, která se odehrála ve vlaku, řítícím se z Calais do Nice? Jenomže měla být skutečně obětí té vraždy Ruth? Nechtěl spíš vrah sprovodit ze světa Kate Greyovou, s níž si Ruth vyměnila místo? Hercule Poirot má o čem přemýšlet. (Česká televize)

(více)

Recenze (62)

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento Poirot je trošku jiný, "odvážnější" nasnímání mu přidává na autentičnosti, na druhé straně se nezměnilo nic na logice, šedých buňkách či napětí :-) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Román The Mystery of the Blue Train (1928) sice Agatha považovala za svůj nejslabší, ale zřejmě byla jediná, kdo si to myslel. Pouze začala profesionálně rozvíjet sama sebe, v tomto případě rozvinula povídku The Plymouth Express (1923). V televizní verzi se Suchetovým Poirotem je to učiněná rozkoš a lahoda. Dědičku v nesnázích hraje sexy Jaime Murray, a všechny postavy kolem ní mají také řádný náboj. Zejména ta podařená rodinka, kde si člověk není jistý tím, kdo je matka a kdo dcera. Poirot sám se tetelí kolem takové miloučké dámičky a rozdává úsměvy na potkání. Hotový skandál. ()

akisha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle díl mi vždycky přišel skoro až mysteriózně pojatý, prostředí vlaků detektivkám zřejmě svědčí (obzvlášť těm Agathiným) a hraje tam mnoho mých oblíbených britských herců - James D'Arcy, Lindsay Duncan a Elliott Gould. Překvapivý závěr ani teď nechybí, trochu neobvyklá je brutálnost vraždy, což se přece jen tak často u Agathy nevyskytuje. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I přes závěr možná i lepší, nežli jinde, považuju Záhadu modrého expresu za jeden z nejslabších dílů seriálu/série. Po většinu času to totiž zábavný film není, pravda, chvíli se sice snaží alespoň hudba ozvláštnit scénu, ale i ta to brzy vzdá. Natočeno je to tak, že na mě v mnoha scénách působí barvy všeho vybledle a celé je to vlastně mnohem větší šeď, než-li jindy, dokonce i postavy, z nich velká část je přehnanou karikaturou a nikdy bych je za pachatele nemohl ni na pět minut podezřívat podezřívat. Podprůměrný Poirot = průměrný film. Na jednom místě navíc s asymetrickým knírem. ()

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úvod tejto časti mi prišiel trochu otravný a nie tak pútavý ako obyčajne, ale od vraždy je to už starý známy H. Poirot, pričom vôbec najlepšie bolo záverečné odhalenie páchateľa. 75/100 ()

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další ze série filmů o geniálním belgickém detektivovi Herculu Poirotovi. Téměř po roce úplně měním své hodnocení. A zjistil jsem, že jak člověk u sledování filmu nemá klid nebo ho pořád něco vyrušuje, tak se vynikající filmová adaptace může zdát nepovedená. Po premiérovém uvedení Záhady modrého expresu na ČT jsem nevěřil komentáři, který jsem napsal v době, kdy tento film vysílala TV Prima. Tu eleganci, božskou hudbu a povedenou zápletku jsem si užíval celou dobu. Knižní předlohu jsem nečetl, takže srovnávat děj nemůžu. Ale jestli se Agathě jevila Záhada modrého expresu jako její nejméně povedená detektivka, tak o filmu se to tedy rozhodně tvrdit nedá. ()

Dale 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tu sa Poirotovi skoro vypomstilo to jeho tradičné teatrálne vystúpenie v miestnosti plnej podozrivých za účelom odhalenia vraha. Akoby ho nemohol dať najskôr zatknúť a až potom spustiť to svoje divadlo. Tentoraz som na vraha neprišiel, no príbeh nebol príliš zaujímavý. ()

bloom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hercule je opět ve formě! Po sérii mdlých dílů mě tento dokázal opět zaujmout. Ale spíše než Suchetovy příběhy mi spíš připomněla Vraždu v Orinet Expresu či Smrt na Nilu, nejen kvůli podobnosti prostředí. Všichni herci byli skvělí a ačkoliv jsem znal kromě Sucheta pouze dva (Elliotta Goulda a Nicholase Farrella), sehráli to všichni možná líp než nějaké hvězdy. Hudba byla místy geniální, ale místy zase zbytečná a nesnesitelná. Uvažuju o tom, že si ale přečtu předlohu. Je to na 4, ale protože tak dobrý díl jsem dlouho neviděl, dávám 5. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další skvělé zpracování detektivky Agathy Christie, dobrá atmosféra, vtip, napětí a jako vždy překvapivé odhalení. Suchet je nejlepší Poirot. Knihu jsem četl a musím říct, že byl trochu změněn děj, ale to vůbec nevadí, hlavní je výsledek a ten se povedl. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle díl mi prostě nějak nesednul. Je to i v tom, jak moc je zde zaměřeno na detaily obličejů. Prostě mi to místy docela vadilo, stejně jako celý příběh, který pro mě začínal být zajímavý v podstatě až u samotného rozuzlení, kdy si Poirot zase pozval všechny k sobě. Tady už to má i pořádné grády. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Záhada Modrého vlaku je jedna z mých nejoblíbenějších knih od Agathy Christie a její zpracování je pro mě docela velké zklamání. POZOR, MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY!!! Nejprve obsazení Jamese D'Arcyho do role Dereka Ketteringa. Nejprve jsem byla velmi znepokojená, ale právě James byl nakonec tím nejmenším zlem. Katherin Grey se celkem vyvedla a jinak jsem byla celkem spokojená až na La Roche (tohle je uhrančivý hrabě?). Co mi nejvíce vadilo, bylo zprznění naprosto celé knihy. Přidaná matka Ruth van Aldenové, milenka Van Aldena (zato milenka Ketteringa zde vůbec nebyla = Derek byl vyveden jako zamilovaný manžílek), pokus o vraždu Katherine - to všechno si vymyslel nějaký úžasný scénárista, kterého bych nejraději zaškrtila. Naopak naprosto vyhodili vztah Dereka Ketteringa a Katherine Greyové. A nakonec za vlasy přitažené finále, které si scénárista opět vycucal z prstu. Zapomenutou vraždu jsem přežila. Filmu nijak neublížilo, že se od knihy také dost lišil. Ale toto? Moje nejoblíbenější Poirotovka a skončila naprosto trapně. Ach jo. Tohle se nevyvedlo. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Dalsia „agathochristieovka“, v ktorej sa vrazda opat stane v relativne uzavretej komunite ludi a opat vtedy, ked tam nahodou je prespekulovany Poirot, podozrivych je opat vela, motivov este viac. Kniha moze byt zaujimava, avsak toto podpriemerne televizne spracovanie ma len otravilo (pricom som skoro dobru polovicu prespal). ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle díl mi přišel poněkud slabší. Postavy byly velmi dobře vykresleny, některé mě hodně bavili, ale zklamal mě především horší a nic neříkající konec. Naopak bych vychválil časté zvraty, které měli tahat myšlenky diváka daleko od vraha. ()

stOKYi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Petkon: len tak mimochodom sa to odohrávalo vo vlaku.. priestory veľmi nedovoľujú natáčať celé postavy. No a pre mňa osobne bol toto jeden z najlepších Poirotov. Typoval som asi 4 krát vraha.. no aj tak sa mi to nepodarilo a popri tom výsledok je taký jasný :) ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot je svědkem vraždy ve vlaku Modrý expres. Zavražděna je dcera bohatého muže. Poirotovi pak jen stačí pozorovat, klást správné otázky a přede všemi podezřelými odtajnit vraha. Díl, který mne příliš nezaujal, snad až jeho pointou. Hodně moderní kamera je spíše ke škodě. Hudba: Stephen McKeon ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A jéje! Tak se ten náš Herkules opět zamiloval do dívky o dvě generace mladší! Nejenže by ji byl býval s ochotou zahříval lože, ale ani se neodvážil tu křehotinku obvinit z podlé vraždy! Slabší variace na Vraždu v Orient Expresu byla naozaj bez servítek vůči ženám - jedna dostala po držce tak, že by ji milenec nepoznal, druhá téměř okusila teplo sálající z vlastní horké krve tryskající z hrdla a třetí by pro koitus interuptus zabila. A zabila. Krása! 91% ()

Reklama

Reklama