Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 4 (1992) (série)


Vraždy podle abecedy (S04E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The ABC Murders (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 1992, 1 h 43 min

Obsahy(1)

Herculu Poirotovi kdosi v pravidelných intervalech posílá dopisy podepsané šifrou ABC, v nichž stojí, kdy a kde dojde k příští vraždě. Pachatel postupuje systematicky, jména obětí i místa činu následují po sobě v abecedním pořadí. Ačkoli jsou Poirot a inspektor Japp informováni předem, prohnaný vrah jim stále uniká. A ještě si s nimi zahrává, když oznamuje, že znovu udeří. S tak drzým zločincem se detektiv dosud nikdy nesetkal! Musí ochránit lidské životy - a čas pracuje proti němu. Mrtvé ale přece jen něco spojuje: všechny navštívil nenápadný podomní prodavač punčoch... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (86)

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně jeden z nejlepších dílů "Hercula Poirota", kde se ukazuje, že Agatha měla skutečně parádní dar pro psaní detektivních příběhů a zde prezentovala opravdu unikátního vraha. Ten stojí za to, stejně jako celá zápletka, která je parádně vygradována a neskutečně dobře vymyšlena. Tady opravdu dlouho nebudete vědět, kdo zabíjí a proč. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I když tenhle film není tak napínavý jako knížka, řadí se k těm lepším. Poirot, který lítá po celé Anglii, tentokrát čelí zdánlivě mnohem silnějšímu protivníkovi, který malé šedé buňky několikrát převeze. Suchet opět exceluje a jsou ti i Hastings a Japp. Výborný film, stejně jako většina z devadesátých let. ()

Reklama

Lupes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už jako kniha špičková záležitost, tentokrát se dokonce povedlo i převedení na filmové (byť stále trochu televizní) plátno. Pokud budete logicky uvažovat a nenecháte se rozhodit dramatizací v podobě masového vraha, není odhalení nijak těžké. Oceňuji ponejvíc právě to, že tentokrát nám autoři umožňují nahlédnout do všech souvislostí a přece se odhalení nestává banálně snadné. Mimochodem, americké zpracování vsadilo na své osvědčené kýče, jako tajemná minulost hlavního hrdiny a jeho pocity viny,zbytečné násilnické sklony vraha a samozřejmě sexualita. Výsledek je opravdu strašný a Agatha může být vděčná za Suchetův pěstovaný knírek a kulaťoučké bříško. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na jedné a jediné věci se s anglickou královnou shodneme: obě milujeme Davida Sucheta v roli Hercula Poirota. A zatímco ona mu dala řád, já ho můžu jen ze vzdáleného středu Evropy nekriticky zbožňovat a psát na jeho adresu oslavné komentáře. Viděla jsem většinu jeho krátkých i celovečerních dobrodružství, a Vraždy podle abecedy řadím v žebříčku The best of the best of Belgian detectives na přední pozici. Zatímco ostatní příběhy jsou víceméně odpočinkovou zábavou, tento má mnohem blíž k psychologickému thrilleru. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,,Ale Hastingsi, vy jste vždycky plný porozumění k pocitům mladých hezkých děvčat. To já jsem vždycky spíš plný pochopení ke starým, churavým dámám." Tento Poirot mě vůbec neoslovil. Příběh je šíleně překombinovaný, což by se ještě dalo snést, ale nejvíce mi vadilo, co je divákovi celou dobu předkládáno. Více méně je oblbován tím, které informace jsou mu podsouvány. Zpracování opět nestojí za řeč, je to celé takové mdlé a nijaké. Scény s rotujícími novinami či detailní záběry na první písmena abecedy za ohlušujícího randálu ,,napínavého" hudebního motivu jsou hrozně samoúčelné a levné. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama