Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 11 (2008) (série)


Smrt staré posluhovačky (S11E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Mrs McGinty's Dead (více)

Obsahy(1)

Na tom, že James Bentley zabil svou domácí, se porota shodla jednomyslně. Bylo to jasné od samého začátku. Věděl, kam ukrývala peníze, nedávno ztratil zaměstnání, dům nejevil žádné známky násilného vniknutí. Měl motiv a měl příležitost. Nikdo o jeho vině nepochybuje. Jenom superintendant Spence, díky jehož skvělé práci teď Bentley čeká na šibenici, začíná mít čím dál nepříjemnější mrazení v kostech. Takhle přece úkladní vrazi nevypadají. A s vědomím, že možná poslal na smrt nevinného člověka, se mu bude moc těžko žít. Naštěstí je tady ještě jeho dávný známý, jehož vyšetřovací metody by mohly vnést do případu nové světlo, objevit dříve přehlédnuté důkazy. Kdyby ovšem byl ochoten se jej ujmout. Každý, kdo slavného belgického detektiva zná, ovšem ví, že nevyřešený zločin je pro něj výzva, které nedokáže odolat. A poklidné anglické městečko Broadhinny se tedy může brzy těšit na nezvyklého hosta. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (55)

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zdaleka jsem nečekal, že to bude až takhle dobré. Doslova mě to nadchlo. Hltal jsem každé slovo! Scénář je fantastický, takhle vměstnat tolik důležitých informací do 93 minut a přitom zachovat systematičnost a stále udržet diváka v napětí si zaslouží obdiv. Pravda, těch jmen a odboček je tam dost, ale myslím, že ten kdo pečlivě sleduje, pochopí. Na dívání a poslouchání je toho dost, výborná kamera, znamenitá hudba, výborní herci. Nemám co dodat, opravdu se nestačím divit jak stále perfektně umí v Británii natočit televizní film. Genialita Agathy Christie je z ohromující zápletky více než zřejmá. Tvůrci snímku se snaží předlohy držet co nejvíce a jak je vidět v tomto případě se to vyplatilo. Dobová atmosféra byla navozena přesně podle mých představ a už po čtvrt hodince mi bylo jasné, že to dopadne výborně. Důvodem tak vysokého hodnocení je také fakt, že jsem četl knižní předlohu a opravdu se mi málokdy stalo, že se mi filmová adaptace líbila tolik jako v tomto případě. Hluboce smekám! ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z nejlepších Poirotovek, za což může jednak případ samotný, který se znovu obrací do minulosti všech protagonistů et cetera, et cetera, ale narozdíl od většiny jiných případů se tu neignoruje lid prostý, chudý a nudný a místo aristokrata je tu středobodem mrtvola pouhé služky. A také někdo najal kameramana, který v nestřežených chvílích, kdy zůstal bez dozoru, páchal záběry skoro artové. A také paní Olivierová mě tu, kdo ví proč, bavila víc, než jinde, takže skoro dosáhla na fenomenálního Hastingse. ()

Stegr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

85% - Miluju příběhy Hercule Poirota. Od té doby, co jsem asi 3x viděl všechny díly seriálu, se snažím zhlédnout všechny nově vycházející filmy. Jen dobře, že jich je každý rok tolik! Co přinesl tento? Opět klasického Poirota, takového, jakého ho všichni fanoušci chtějí. Vyšetřuje, potkává kvantum lidí, aby jim nakonec mohl vysvětlit vše pěkně popořádku v závěrečném strhujícím proslovu, který mě vždycky tak baví. Suchet jako vždy dokonalý, jak už jsem někde psal, on se pro tuto roli prostě narodil... Přinesl tento film něco nového? Řeknu vám, že nad krouživými záběry kamery jsem se docela rozplýval, jak třeba Hercule stál na tom náměstí v městečku, kamera kroužila kolem, listí bylo rozfoukáváno větrem... no paráda, přidávalo to šťávu do, už tak dobré, atmosféry. Malé výtky bych však měl. Téměř jsem se nevyznal v postavách a děj byl na pouhých 90 minut hrozně nabitý, takže vše bylo moc rychlé. Ale celkově jsem byl velmi spokojený... ()

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikajúci diel, ktorý sa oproti ostatným vyznačuje takou zvláštnou melancholickou atmosférou. Možno k tomu prispela aj zvlášť výborne zvládnutá dobová výprava. Samozrejme, nemôžem zabudnúť ani na pani Oliverovú, ktorá tu bola ešte osobitejšia ako inokedy. Samotné vyšetrovanie bolo tiež zaujímavé, ale rozuzlenie na záver.... to bolo zo všetkého najlepšie. 85/100 ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hercule Poirot stále v plné síle. Vlastně mě nenapadá žádný jiný detektivní seriál, který je i po více než padesáti pokračováních stále excelentní a téměř bezchybný. Jestliže předchozí poirotovky poněkud trpěly slabými předlohami, tady to neplatí. Královna detektivek zde odvedla perfektní práci a totéž platí i o tvůrcích filmové adaptace. Herci hrají jak o život, kameraman se doslova mazlí s každým záběrem, hudba je naprosto bezchybně načasovaná. Veliký dík za to všechno jistě patří mj. režisérovi Ashleymu Pearcovi, kterému se podařilo nabídnout divákům přesně to, co od poirotovky se Suchetem v hlavní roli čekají a přitom zároveň dokázal mnoho věcí vyprávět jinak a nově, přičemž to všechno naservíroval s obrovskou porcí skvělé a poctivé filmařiny, jaká by se jistě neztratila ani na velkém plátně... Celkový dojem: 85% Zajímavé komentáře: Stegr, ladynka, Agatha, Cimr, Košoun ()

Una111 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Poirot je nesmrtelný! A navíc všechno ví..." V tomhle dílu musel můj nejmilejší Hercule Poirot opravdu hodně vytrpět a to jako "péháčko", tj. platící host. Ale stálo to za to! Pro zúčastněné i pro diváka! ()

Cimr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle pro mě bylo naprosto fantastické! Pokud se bude série filmů se Suchetem pořád takhle zlepšovat, tak Opona: Poirotův poslední případ bude nejlepší film na světě. Opravdu jsem nadšený - úžasná atmosféra plná mlhy, tmy, depresí a melancholie. Velice černý díl, jestli mi rozumíte. Úplně všechno tu na mě zafungovalo - herecké výkony, hudba, scénář, celkový příběh a hlavně kamera! Za tu bych dal snad kameramanovi Oscara, protože ony zmiňované krouživé pohyby, melancholická příroda nebo jen obyčejný dialog dvou lidí, to vše je nasnímáno totálně úžasně. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ten nápad s tím, že Poirot může zachránit člověka, který byl pravděpodobně neprávem obviněn z vraždy a má být oběšen, není nijak zásadně originální, ale stejně tomu dodává prvek navíc a vy chcete vědět, jak to celé skončí. Odhalení výborné a já jsem se skutečně bavil od začátku do konce. Skvělý díl, jeden z těch nejlepších. ()

Parlay 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hercuile Poirot byl, je a zcela určitě i bude zárukou kvalitní detektivní podívané. Jeho nejnovější příběhy ovšem daleko více sázejí na vizuální působivost než na konstruktivní a srozumitelné budování zápletky. Zajisté nejsem jediný, kdo měl relativně brzy pěkný zmatek v postavách a na konci si nebyl 100% jistý, zda vše do puntíku pochopil... ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neobyčejná režie a kamera. Hezký příběh se starou zápletkou na pozadí. Jen mi trošku vadil velký počet ženských, které v temných scénách nešly rozeznat jedna od druhé. Jsem tak rád, že dnes nemusí mít všechny stejné účesy:). Krásná hudba. ... Sekáček na maso, dvě fotografie žen, adopce, nádherná žena politika tančící ve vile. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot tentokrát svým geniálním způsobem odhalí skrytého vraha a tak zachrání nevinného, který byl "usvědčen" a odsouzen k smrti. Odjíždí do anglického městečka Broadhinny, kde odkrývá tajemství dvou starých fotografií, ztracených dcer a především svým typickým způsobem odhaluje dávno zapomenutou pravdu. Divák musí dávat bedlivý pozor, aby se neztratil ve změti jmen a motivací jednotlivých postav, Poirot však vždy jasně vysvětlí co, kdo a proč. Napínavé pátrání, ve kterém dokonce půjde v jednu chvíli Poirotovi o život. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stará lidová moudrost, která praví, že kdo chce víc, nemá nic, očividně neplatí úplně všude. V Broadhinny totiž takový člověk dostane přesně o jednu ránu ostrým předmětem víc, než je zdrávo. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hercule, četl si Annu Kareninu? Stejně jako ona jsi mohl skončit pod kolesy žlutého vláčku miliardáře Jančury! Žel slabosti žen sis pouze odřel koleno a vítr ti odcizil formální šál koupený v módním domě Gucci. 93% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V zámenách postáv, pohlaví a adopciách detí som sa prestal orientovať veľmi skoro a to som ani nesledoval film v nočnej hodine, ale normálne cez deň. V novších dieloch akoby sa nesústreďovalo na príbeh a jeho zrozumiteľné podanie, ale David Suchet si vytvára one-man-show s veľkými detailami jeho mimiky, ktoré majú vystihnúť jeho prežívanie. Aspoňže 20-minútová záverečná reč na odhalenie vraha v uzavretej spoločnosti bola pútavá a určite nenudila. –––– Mám výbornú správu! Niekto ma chcel zavraždiť. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Anglický jesenný vidiek. Poirot vyšetruje vraždu slúžky. Svojou prítomnosťou, pichol do osieho hniezda. Jedna pani spozná fotografiu v novinách a je zavraždená. Opäť výborná atmosféra, napätie, famózna výprava filmu a samozrejme aj David Suchet ako Poirot. Filmu dávam 75%. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S11E01. Podobny ramec jako "Temny cypris" (S09E02), tedy ze pribeh zacina odsouzenim vraha a na Poirotovi je, aby jeho vinu potvrdil nebo ho osvobodil, protoze komisari Spencovi (ktery se objevil uz v minulem dile "Cas prilivu" S10E04) se pripad nezda. Bentley je ale celkem jednoduchy mladik a smrt jeho domaci mu je pomerne ukradena, coz Poirotovi praci neulehcuje. Je tedy nutno zkoumat primo na miste. Vse opet saha do minulosti, o cemz pise nedelni bulvar a kdy se odehraly jine vrazdy, a jejichz pachatelky jsou mozna nyni mezi obyvateli mestecka. Opet je tu pestra skala podezrelych. Obligatni doktor, major, politik a jejich manzelky, z nichz by vsechny mohly byt vrazedkynemi, o kterych psaly noviny. Pak take pribuzni zesnule a take zamozna starsi pani a jeji syn dramatik, ke kteremu prijizdi pani Oliverova (Poirotova znama, autorka detektivek), aby dohledla na prepsani sveho romanu do divadelni podoby. Je to trochu slozitejsi dil, protoze je tu hodne postav, dokonce adoptovani, coz usti v hodne jmen. Ale smysl to dava, jen to muze byt tezsi pri prvnim sledovani. ()

Reklama

Reklama