Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 1 (1989) (série)


Dobrodružství claphamské kuchařky (S01E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The Adventure of the Clapham Cook (více)

Obsahy(1)

Dobrá kuchařka je pravý poklad. Na Hercula Poirota se obrátí jistá paní Toddová s žádostí, aby našel její pohřešovanou kuchařku Elizu Dunnovou. Věhlasný detektiv se nejprve zdráhá případ přijmout, neboť se domnívá, že taková banální záležitost není hodna jeho pověsti. Nakonec se ale v doprovodu paní Toddové a svého věrného společníka kapitána Hastingse vydává do Claphamu v jižním Londýně a zahajuje vyšetřování. Podle služebné Annie za vším stojí bílí otrokáři, Poirota však spíše zajímá objemný kufr slečny Dunnové a také platící host v domě Toddových, bankovní úředník Arthur Simpson. Pátrání zavede Poirota i na venkov, který z duše nenávidí. A nakonec pomůže i vrchnímu inspektorovi Jappovi s jedním nevyřešeným případem. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

Lupes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zábavná úvodní hříčka bez ambicí zamotat hlavu či zmást, ale s úkolem pobavit. Jeden z nejhumornějších dílů. A navíc skvostně natočené interiéry klasického londýnského řadového domu - uspořádání spíše vertikální, všude koberce, spousta schodů, málo místa, hodně lidí na pár metrech čtverečních. Celý úvodní díl je jakousi esencí ostrovů. Poprvé se také objevuje dobová posedlost převleky a falešnými kníry. Tak tak, ani Agatha se tomu nevyhnula a setkáme se s tím ještě mnohokrát. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První případ "šedých buněk mozkových" v podání Davida Sucheta nabízí poněkud střízlivější představení s hlavním hrdinou - Belgičanem s charakteristickým knírkem, kterého má nejeden člověk za Francouze, a který dokáže hravě rozlousknout i ten nejtěžší případ, avšak se zatloukáním obyčejného hřebíku má bytostný problém. I když se v tomto příběhu odehrává zločin téměř mimo oči diváků, tak i přesto nepostrádá jistou dávku napětí a dobrou zápletku. Zkrátka počátek novodobého Poirota, který je sice následován i lepšími kousky, ale i tak potěší. ()

Reklama

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Všichni tady nadávají na paní Agathu Christie kvůli jejím chabým zápletkám. Osobně jsem pár knih s Poirotem četl a nezbývá mi než konstatovat, že tyto video filmy jsou vzhledem k předloze více než ucházející. V příběhu pláchnuvší kuchařky bylo tak málo postav, že snad každému s IQ nad 70 bodů muselo být jasné, že vrahem je ten retard z patra. Působivá taktéž byla hospodyně, jež byla chytrá jak sedlo od koně. Ergo jedinou svěží chvilkou bylo zacílení kamery na nebožáka v kufru. 76% ()

PavelZava 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejdříve jsem si myslel, že díl vidím už podruhé, ale nebylo tomu tak. Je to jeden z mála dílů, který jsem viděl i četl. Bylo to v podstatě stejné jako v knize s výjimkou rozhovoru, který se mi líbil , posuďte sami : Hercule Poirot klepe na dveře u paní a pana Toddových a otevře policista Kdo jste ? Já jsem Hercule Poirot Kdo jste vy ? Seržante, u dveří je nějaký Francouz. Non, non, non, non, non. Já nejsem nějaký Francouz, já jsem nějaký Belgičan (10.04.2013) ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak takhle to tedy začalo. Končila léta osmdesátá, u nás se připravovalo bezproblémové předání moci v rámci Plyšové revoluce, mně bylo 9 let a v Anglicku si Suchet poprvé napomádoval knír. A hned v díle, který je esencí Poirota, nabubřelého génia, metrosexuélního požírače belgických pralinek a muže s největší koncentrací šedých buněk na centimetr čtvereční na světě. Příběh claphamské kuchařky ukazuje herculovskou posedlost vyřešením problému, odhodlanost, odpor k tomu býti nazýván Francouzem, odpor k volné přírodě ("od toho máme umělce, aby přírodu namalovali a my si ji mohli užít v pohodlí našeho městského bytu" a "takový čerstvý vzduch je dobrý tak akorát pro ptáky, Hastingsi", věty pronášené v okouzlujícím prostředí britského národního parku Lake District!) a zároveň podařeně představuje jeho sidekicky, někdy přitroublého Hastingse a Jappa (i když ten zde až tak přitroublý ještě není) a samozřejmě slečnu Citrónovou. Už první díl má opulentní výpravu a předznamenává, že v případě tohoto seriálu půjde o vypiplanou laskominu. A tak že jo :-) P.S. Za povšimnutí stojí, že Detektiv zde ještě neměl své pověstné bříško. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie prebiehalo v Londýne, konkrétne na moste Albert Bridge a Surbiton Railway Station, 21 Victoria Road. (dyfur)

Reklama

Reklama