Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 1 (1989) (série)


Dobrodružství claphamské kuchařky (S01E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The Adventure of the Clapham Cook (více)

Obsahy(1)

Dobrá kuchařka je pravý poklad. Na Hercula Poirota se obrátí jistá paní Toddová s žádostí, aby našel její pohřešovanou kuchařku Elizu Dunnovou. Věhlasný detektiv se nejprve zdráhá případ přijmout, neboť se domnívá, že taková banální záležitost není hodna jeho pověsti. Nakonec se ale v doprovodu paní Toddové a svého věrného společníka kapitána Hastingse vydává do Claphamu v jižním Londýně a zahajuje vyšetřování. Podle služebné Annie za vším stojí bílí otrokáři, Poirota však spíše zajímá objemný kufr slečny Dunnové a také platící host v domě Toddových, bankovní úředník Arthur Simpson. Pátrání zavede Poirota i na venkov, který z duše nenávidí. A nakonec pomůže i vrchnímu inspektorovi Jappovi s jedním nevyřešeným případem. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obecně se mi u těch kratších dílů (zatím viděny první čtyři z první série) zdá, že těch 50 minut je prostě na pořádný poirotovský příběh málo. Ve srovnání s delšími (od šesté série - viděny všechny díly, z prvních pěti sérií jen ty delší, čili Smrt na mysu, Záhada na zámku Styles a celá čtvrtá serie) o dost horší, totiž pachatel se určuje dost jednoduše, vzhledem k tomu, že zjednodušený musí být, kvůli době trvání epizody, i děj a počet osob. Kdybych asi hodnotila ve správném pořadí (rozuměj od první série po poslední) bylo by možná hodnocení jiné (celkově seriál hodnotím jako velmi povedený), v pořadí, jak jsem díly zhlédla, hodnotím zjeména originalitu epizod a jen ty, co se nějak vymykají z průměru, mají šanci na víc jak tři. Znovu viděno 3.1.2015 a musím doplnit, že je velmi zajímavé tento díl vidět po tom úplně posledním, jaké změna nastala u pánů Poirota i Hastingse, stejně jako u slečny Lemonové... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zrejme najznámejšou adaptáciou noviel a románov anglickej spisovateľky Agathy Christie, v ktorých vystupuje svojrázny belgický súkromný detektív Hercule Poirot, je televízny seriál, v ktorom titulnú postavu stvárnil herec David Suchet. Počas štrnástich rokov (1989 až 2013) bolo natočených trinásť sérií. Celkovo bolo vyprodukovaných sedemdesiat dielov. Prvá časť z prvej série sa volá "Dobrodružstvo kuchárky z Claphamu" (The Adventure of the Clapham Cook). "Hercule Poirot" vyriešil svoj prvý prípad. Bol to taký nenápadný rozjazd veľkej série klasických detektívnych príbehov, ktorá sa stala televíznym fenoménom a našla si množstvo verných divákov. *** ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velká, převelká škoda, že v prvním díle seriálu, kterým tenhle filmek je, není dáno divákovi více nahlédnout na Poirota jako takového a není s ním divák více seznámen, i tak to ale ovšem nevadí, protože... Stejně každý ví, co je zač. Dobrá je i zvolená předloha, především proto, že se může začít vyšetřovat hned od začátku a nemusíme se v půlce filmu seznamovat s okolnostmi před činem, takže vyšetřování samé trvá vlastně skoro stejně dlouho, jako u některých pozdějších (čili novějších) filmů, kde se stopáž zdvihla na hodinu a půl. Rozuzlení sice divák může odhalit dříve, než sám detektiv, ale dle mě hlavně díky českému dabingu. " Existuje snad něco, s čím by si Poirot neporadil? ".. " Hřebík " ()

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden zo slabších dielov, navyše s rozuzlením, ktoré sa dalo čakať. To však neznamená, že by išlo o stratu času, práve naopak, len tu si dali zápletka a následné krimi pátranie mierneho šlofíka. 65/100 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden případ Agathy Christie mě přivedl až k tomuto stařičkému seriálu. Nebylo to vyloženě zlé setkání, ale přeci jen tento příběh až tolik zajímavosti nepobral. Kvůli kratičké stopáži není čas na nějaké odbočky. Díl kráčí ve vyšlapané cestičce od začátku až do konce. Líbilo se mi, že se z relativní banality vyklubal moc pěkný zločin. Ale kdo by to byl býval nečekal. Určitě dám šanci dalším dílům. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předloha skutečně není nijak světoborná, ovšem zpracování ano. Příběh obsahuje všechno, co činí Poirota Poirotem, výborné herectví, humor i skvělou atmosféru. To všechno je přitom zabaleno trochu jako malá přesnídávka, která dává tušit budoucí veliké "kulinářské" zážitky... Celkový dojem: 80% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První případ "šedých buněk mozkových" v podání Davida Sucheta nabízí poněkud střízlivější představení s hlavním hrdinou - Belgičanem s charakteristickým knírkem, kterého má nejeden člověk za Francouze, a který dokáže hravě rozlousknout i ten nejtěžší případ, avšak se zatloukáním obyčejného hřebíku má bytostný problém. I když se v tomto příběhu odehrává zločin téměř mimo oči diváků, tak i přesto nepostrádá jistou dávku napětí a dobrou zápletku. Zkrátka počátek novodobého Poirota, který je sice následován i lepšími kousky, ale i tak potěší. ()

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

Slabší příběh, když zápletku odhalíte dřív než Poirot. I tak mám dojem z prvního dílu první série dobrý, hlavně když má Hastings tak stylový svetřík. ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zápletka sice není ani extra napínavá ani plná překvapujícich zvratů, zato rozhodně jeden z nejvtipnějších dílů. A co je roztomilejšího než naprdnutý Poirot. „No, no, no, no... thirty-six times no!“ ()

Una111 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl seriálu. Všichni hlavní představitelé jsou mladí, však celý seriál se bude filmovat dobrých 25 let a to už je znát! Poirot je milý, svérázný jako bude vždy a kapitán v tomto díle dostává pořádně na frak: "Vaše malé šedé buňky, Hastingsi, dnes nepracují, dostaly malou dovolenou, že?" ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když už jsem viděl ten poslední díl, bylo na čase, abych se podíval také na ten první. Tenhle seriál nastolil vysokou úroveň už od začátku, což jen ukazuje, jak dobrý směr byl zvolen, ale také to, že předloha je prostě natolik dobrá, že z ní je možné vytřískat strašně moc. Tady vůbec nevadí televizní zpracování, nevadí doba, v které se děj odehrává, protože to dohromady funguje. Navíc je Poirot skutečně jedinečnou postavou. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První v pořadí natočený Poirot? Dobrý, nikoliv zázračný. Každopádně na rozjezd super, šlo vidět, že to ještě úplně není on, ale k tomu se brzo Suchet dopiloval. Zapeklitost minimální, rychlost řešení maximální, i kvůli tomu si to tu další hvězdu nezaslouží. ... Bedna s věcmi, dědictví domku, bankéř Australan, ukradené akcie, podřadný případ, (název lodi, Lemonová). ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl ze série Suchetovského Poirota byl vcelku průměrný rozjezd, ničím extra díl nevyniká. Poirot pátrá po kuchařce, která ale ve skutečnosti nezmizela, jen se přestěhovala. Jenže jedna záhada tu stále zbývá. Průměr. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Všichni tady nadávají na paní Agathu Christie kvůli jejím chabým zápletkám. Osobně jsem pár knih s Poirotem četl a nezbývá mi než konstatovat, že tyto video filmy jsou vzhledem k předloze více než ucházející. V příběhu pláchnuvší kuchařky bylo tak málo postav, že snad každému s IQ nad 70 bodů muselo být jasné, že vrahem je ten retard z patra. Působivá taktéž byla hospodyně, jež byla chytrá jak sedlo od koně. Ergo jedinou svěží chvilkou bylo zacílení kamery na nebožáka v kufru. 76% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z jednoduchého odchodu kuchárky sa dopracujeme k celkom zložitému prípadu. Nie je Bolívia ako Bolívia, to nemôže bežný kuriér vedieť, ale Poirot musí. Ten klasicky vyškolí aj Hastingsa na veciach, ktoré my, jeho pravidelní diváci, pochopíme celkom sami. Prípad je pomerne zaujímavý, aj keď sa to spočiatku nezdá. –––– Pre nás, obyčajných smrteľníkov, je potešujúci fakt, že aj banky majú problémy. –––– Neopovrhujme jednoduchosťou, je to nedôstojné! ()

Reklama

Reklama