Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 5 (1993) (série)


Zrcadlo mrtvého muže (S05E07)

(epizoda)
  • Velká Británie Dead Man's Mirror (více)

Obsahy(1)

Na dražbě uměleckých předmětů se Hercule Poirot seznámí s významným sběratelem obrazů, arogantním panem Chevenixem. Ten využije tohoto setkání a požádá detektiva o prošetření finančních podvodů, z nichž podezřívá jednoho ze svých zaměstnanců. Poirot s kapitánem Hastingsem tedy odjíždějí do Chevenixova sídla, aby prověřili jeho podezření. Hosté jsou poučeni o puntičkářsky přesném dodržování denního režimu v domě, přesto dojde hned první večer k neslýchané události: pan Chevenix se nedostaví včas ke společné večeři. Poté, co přítomní vylomí dveře jeho pracovny, najdou pána domu s prostřelenou hlavou. Pistole v ruce a krátký vzkaz na rozloučenou svědčí o sebevraždě, Poirot si ale všimne několika nesrovnalostí, které verzi o sebevraždě odporují. (Česká televize)

(více)

Recenze (36)

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zrkadlo mŕtveho muža patrí z pohľadu rafinovanosti vraždy a samotného krimi vyšetrovania k lepším dielom. Páčilo sa mi aj prostredie zámku a celková atmosféra tajomnosti okolo záhadného vraha, ktorá sprevádza diváka po celý čas. Rozuzlenie nadmieru prekvapivé. 85/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot sice tradičně hýřil svými bonmoty, ale tentokrát mu zdatně sekundoval kapitán Hastings. Moc zdařilá je i skeč inspektora Jeppa zcela nepolíbeného klasickým vzděláním. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasická Poirotovská zápletka. Rozuzlenie pomerne prekvapivé, prichádza až potom, čo sa zdá, že je všetko uzavreté. Pripomenulo mi to jednu časť Perryho Masona. Z atmosféry sa však dalo vyťažiť viac, je škoda, že je to proste iba ďalší nevyčnievajúci kúsok do televíznej seriálovej skladačky. Potešila ma ale zase stopáž, keď nič nie je príliš naťahované, akoby tomu bolo u potenciálneho celovečerného filmu. Škoda, že trik so šampanským je dnes už tak otrepaný, potom nemôže správne fungovať ani pri adaptácii z roku 1993. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V téhle detektivce opět defiluje pestrý výběr detektivkářských klišé nejen Agathy Christie. Nechybí záhada zamčeného pokoje, utajená svatba, nová nepodepsaná závěť, falešný výstřel, falešné obvinění, falešná sekretářka, fingovaná sebevražda a fingovaný dopis na rozloučenou. Ta fingovaná sebevražda je pochopitelně Poirotem okamžitě odhalena neboť zavražděný podle všech dobrých pravidel žánru třímá vražednou zbraň v nesprávné ruce. Kupodivu se v příběhu nevyskytují žádné falešné vousy, tedy zdá se... Celkově je ovšem zápletka (přes všechna ta klišata a obvyklé mlžení, jehož smyslem je pochopitelně vrhnout stín podezření na každého s výjimkou skutečného vraha) poměrně mazaná, i když její filmové zpracování v celé nahotě odhaluje značnou krkolomnost dosti překvapivého rozuzlení. Taky ta scéna s obrazem matky právě ztrácející své dítě jakožto jeden z klíčů k případu je pravděpodobná asi jako povodeň na Sahaře. Filmové zpracování je ovšem standardně dobré, takže pod čtyři hvězdičky jíti nelze... Celkový dojem: 75% ()

Una111 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hercule Poirot tentokrát řeší skutečně otřesný případ! Jen zvrhlá mateřská láska se může uchýlit k zločinu a dokonce k vraždě! Jaký propastný rozdíl mezi takovou zločinnou matkou a francouzskou královnou Blankou, která svému synovi sv. Ludvíkovi říkávala: „Můj synu, raději bych tě viděla mrtvého ve svém náručí nežli ve stavu hříchu!“ Jaká veliká láska z ní mluvila! K synovi i k Bohu! ()

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příběh doprovází velice atmosferická hudba, která místy působila jako by byla z nějakého hororu. Také jsem si všimla jednoho detailu jako Poirot, ale myslela jsem si, že bude mít větší význam. Nakonec bylo všechno ještě mnohem zamotanější. Uzavřený počet osob mi v tomto případě naprosto vyhovoval, protože podezřelými můžou být totiž všichni. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přišlo mi to jako malinko slabší díl, i když ono je to celkem vynahrazeno tím, kdo je vlastně vrahem. V podstatě kdokoli jím mohl být, což se nakonec potvrdilo. Vrah mě snad nenapadl. Je to hlavně proto, že díl je plný stop, které ukazují na všechny možné postavy. Tím se tu celkem dobře udržuje napětí. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díl, který nabírá na dramatičnosti, když Poirot uniká před plameny, a tím také končí:). Ale zajímavá zápletka, nic se nepokazilo, 5 bodů si to zaslouží:). ... Manžeta, pomatená manželka. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tentokrát opravdová, vážná detektivka, bez náznaku vtipu a zábavy. Zločin je dokonalý až na jednu maličkost - Poirot je ještě dokonalejší a nikdy se neplete. I když humor chybí, film jako Poirotovská detektivka nemá chybu. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Agáto, Agáto! Implementace určitých tvých myšlenek je rázu neúprosně cyklického! Dražba zrkadla v Christie's se vyšplhala do téměř stejných výšin jako Výkřik by Munch za pěkných 119,922,000 dolarů! Hercule si může vyškrábat další zářez do své sukové hole - existuje nějaké hrabství, kde by náš mrož neulehl v honosném paláci?! P. S. Hermafrodit L.e.e.n.e.e. pije neúprosně krev každému poarotovci! 75% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můj nejoblíbenější díl, který vznikl podle povídky. Předloha má skoro sto stran, ale tvůrci si s ní poradili naprosto dokonale. Způsob vraždy sice Agatha v Poirotovi zopakovala ještě několikrát, ale to je zkrátka ten nejmenší problém. Epizoda se odehrává v rodinném sídle s uzavřeným počtem podezřelých, což Agathě vždy šlo. Navíc tu jsou skvělé herecké výkony, působivá atmosféra a ke konci také trochu toho napěti. Takže vznikl úžasný výsledek. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slabší diel, ktorý núti zaspať pri opakovaní všetkých možných situácií z iných prípadov. Zápletka zvláštna, spôsob rozuzlenia pritiahnutý za vlasy, už na začiatku sa mi nepáčila duchárska vložka. (22.8.2013) Na druhýkrát som ochotný zvýšiť z dvoch na tri hviezdy, pretože pri čiastočnom poznaní riešenia viac vynikne detektívne pátranie a nejako viac mi všetko do seba zapadlo. Len ten bubák tam byť nemusel. (26.9.2015) ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serie a epizoda: S05E07. Sikovna zapletka klasickeho strihu. Poirot je "najat" neprijemnym obchodnikem s umenim Chevenixem, aby zjistil, kam dal architekt Lake jeho investovane penize. Za odmenu ma Poirot dostat zrcadlo, ktere mu na aukci Chevenix vyfoukl. Zbytek se odehrava na uzasnem sidle vypadajicim jak moderni hrad s chodbami jako z nejake filmove duchariny. A autori toho schvalne vyuzili a pridali sikovne tajemnou esoterickou atmosferu. Dve divky a jejich dva partneri, manzelka a asistentka, sluzebnictvo... Pomerne hodne podezrelych, z kterych si muze divak vybirat, protoze Chevenix je pred veceri nalezen mrtvy ve sve pracovne a zdanliva sebevrazda je zahy vyvracena. Bohuzel zrcadlo, ktere melo byt Poirotovou odmenou, bylo pri zlocinu zniceno. To ovsem detektivovi nezabrani najit vraha. ()

Petr.Kocfeld 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hercule Poirot v tajemnem prostredi zamku.Zrcadlo mrtveho muze je vyborna epizoda serialu Herculea Poirota.Davam 80 procent.Mne se to libilo...Zapletka a dej dobre.Rozuzleni take dobre.Hodnotim 4 hvezdami.Sekundujici herci take dobri. ()

Reklama

Reklama