Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 5 (1993) (série)


Bonboniéra (S05E06)

(epizoda)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 1993, 51 min

Obsahy(1)

Po letech zavítá slavný detektiv Hercule Poirot do své rodné Belgie. Doprovází tam totiž inspektora Jappa, který zde má být dekorován vysokým vyznamenáním od belgické policie. Setkání s dávným přítelem, dnes belgickým policejním inspektorem, vyvolá vzpomínky na jeden z prvních Poirotových případů, který ovšem zůstal před lety nedořešen. Šlo o tragický případ několika úmrtí. Nejprve přišla o život manželka významného politika Paula Deroularda, Marianne, když po jedné jejich hádce spadla ze schodů. Brzy na to došlo k další tragédii, Paul zemřel na srdeční selhání. Půvabné Mariannině sestřenici Virginii byl nečekaný Paulův konec podezřelý, a tak požádala o pomoc tehdy mladého nadějného policistu Hercula Poirota. Ten zjistil, že Paul zemřel po požití otrávených čokoládových bonbónů. Dnes by se tedy zbývající aktéři tehdejšího případu měli dozvědět překvapivé rozuzlení. Pravda musí zkrátka někdy počkat. (Česká televize)

(více)

Recenze (40)

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skutečně lahodná bonboniéra s mladým Poirotem v uniformě belgické policie a také v tmavém převleku nočního lupiče, starým dobrým Bruselem a romantickým rámem, který ze zdi netečnosti vyrve i starého cynika. Stará láska holt nerezaví... Vzlyk. --- Je tu ale přece jen jedna podivnost. Christie tento příběh napsala roku 1923, v rámci své první Poirotovské vlny, která se datuje 1919 - 1923. Srovnáme-li jeho konec s notoricky známým koncem Vraždy v Orient expressu (napsán o 11 let později), vidíme dva naprosto odlišné Poiroty. Ve vlaku z Istanbulu detektiv zuří a div nepukne, že by měl tu partičku vrahů (jakkoli hnaných pomstou navýsost spravedlivou) nechat běžet. Kdežto zde? ... Je to trochu zvláštní postoj, v rámci Poirotovských příběhů téměř nevídaný... ()

P. J. D. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hercule Poirot je můj oblíbený knižní detektivní hrdina od Agathy Christie a na plátně tomu je zrovna tak. Taky proč ne, když jej ztvárnil Suchett, kterému role belgického detektiva přímo sedla jako dobře ušité tvídové sako. Atmosféra dobové tématiky přímo prýští jako čerstvě objevený zázračný pramen, který vyluzuje úžasné zvuky v podání bravurní hudby. Některé díly pravda nejsou tak podařené, ty zaslouží za čtyři hvězdičky, ale zbytek je za pět. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak to bylo poprvé, co jsem viděla, jak se Poirotovi zaleskly v očích slzy. On se ale zachoval jako dokonalý gentleman, i když ho to muselo stát zřejmě spoustu úsilí. Protože ani ten slovutný detektiv není přece z kamene a mašina bez srdce. Stejný nápad s bonboniérou už jsem viděla i v jiném filmu, který se beze sporu nechal tímto detektivním kouskem inspirovat. Vidět mladého a hubeného Poirota bylo zajímavé. ()

jaki96 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další z detektivních příběhů podle slavné britské autorky Agathy Christie nabídl velmi dobrou podívanou. Nutno říct, že o tomto příběhl jsem nikdy před zhlédnutím neslyšel, takže nemohu srovnat s knižní předlohou. Hercule Poirot se ve vyprávění vrací do minulosti a popisuje inspektoru Jappovi případ za jeho mladších let, kdy ještě nosil policejní uniformu a sloužil v Belgii. Po několika letech se pak opět setkává s lidmi, kteří byli hlavními aktéry v tomto případu. Skvělý nápad, dobrá režie a nepřekonatelný David Suchet tvoří tento film velmi kvalitním... ()

PavelZava 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jde o první případ Hercula Poirota, ještě intendanta policie, kdy je podle všech indicíí zamilován do Virginie Mesnard (Anna Chancellor), ani se mu normální smrtelník nediví. Zaujala mě věta : Všichni spali, kromě Paula, otroka nespavosti. Japp je jmenován rytířem zlaté ratolesti a je ještě legračnější. Příběh byl moc dobrý, moc hezký, i přesto že byl i smutný ! ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Exteriéry se skoro všechny natáčely skutečně v Bruselu, ale ve scéně na začátku příběhu, kdy Poirot (David Suchet) s Jappem (Philip Jackson) přijíždí na bruselské nádraží, herci ve skutečnosti vystupují na nádraží v Antwerpách. Původní nádraží v Bruselu, na které by vlak z Londýna přijel, bylo totiž zbouráno v roce 1949. (PhillM.)
  • Povídku napsala Agatha Christie v roce 1923, v rámci své první vlny příběhů o Poirotovi (1919 - 1923). Je pozoruhodná tím, že je celá psána jako detektivův monolog, s občasným komentářem kapitána Hastingse. (PhillM.)

Reklama

Reklama