Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 1 (1989) (série)


Byt ve třetím patře (S01E05)

(epizoda)
  • Velká Británie The Third Floor Flat (více)

Obsahy(1)

S novými sousedy bývá potíž, obzvláště nechají-li se zavraždit. Do třetího patra domu, kde bydlí Hercule Poirot, se nastěhuje nová nájemnice, paní Grantová. Když se o den později vrací nájemnice ze čtvrtého patra, mladá Pat Matthewsová, se svými přáteli pozdě večer z divadla, zjistí, že nemá klíče od bytu. Požádá proto přátele, aby se do bytu dostali ze sklepa nákladním výtahem na odvoz odpadků. Mladíci si ale spletou patro a vylezou z výtahu už ve třetím, přímo do bytu paní Grantové. V kuchyni najdou novou nájemnici zavražděnou. A to už je záležitost pro Hercula Poirota z pátého patra. Při dramatickém dopadení pachatele utrpí fatální škodu milovaný automobil kapitána Hastingse. (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

\psychosomatická rýma v praxi, aneb kterak je detektiv ovlivněn nedostatkem potravy pro šedé buňky mozkové. Klasický krátký, seriálový Poirot se vším, co k němu v první sérii patří, tedy všechny stálé vedleší postavy, jakož i větší dávka humoru. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Sorry, ale není to poprvé, co jsem Hercula viděl, takže mám jasno o tom, že tohle bylo z toho slabšího soudku. 49 minut je možná fajn pro speciální díl Simpsonů, ale na detektivku, která by mě měla vtáhnout do děje, je to zoufale málo. ()

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úvod neprorokoval nič zvlášť zaujímavého, avšak po pár minútach sa príbeh začal tak príjemne zamotávať až z toho nakoniec vznikol výborný detektívny motanec, ktorý sa rozmotal iba vďaka maličkostiam a Poirotovej pozornosti, ktorej neunikne zhola nič. 75/100 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Troufám si tvrdit, že po zhlédnutí první série bych se hravě dorozuměl ve Francii. Díl celkem zajímavý, ale opět vinou střihu celkem snadno průhledný. Když se nám na scéně objeví pár postav, tak opravdu není těžké s naprostou jistotou určit vraha. Tak alespoň to tentokrát nebylo průhledné od úvodních minut. Celkem mě pobavilo i to, že nedostatek práce způsobil Herculovi rýmičku. Skoro jsem se v tom našel. Slabší 3 hvězdy. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Největším problémem Bytu ve třetím patře je skutečnost, že divák nemá prakticky téměř šanci se spolupodílet na hledání pachatele, jelikož Poirotovi se ho podaří odhalit během pár minut a takřka polovinu stopáže pak tvoří honička mezi policií a zločincem na útěku, což je sice v rámci této série neobvyklé, nicméně já preferuji případy, u kterých jsem držen v napětí až do závěrečných minut. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"To, co teď máte, drahý Hastingsi, je jen velmi drahá hromada šrotu.." ;) Hypochondr Poirot v poněkud statické epizodce odehrávající se téměř po celou dobu v budově Whiteheaven Mansion, kde Poirot pod pseudonymem O´Connor bydlí a kde se nakonec potkávají všichni naši, dnes už, staří známí, vedle Poirota slečna Lemonová, kapitán Hastings i inspektor Japp.. Předně musím znovu zmínit, že romány královny křížovkářských, jak rád říkám, detektivek Agathy Christie rozhodně nepatří mezi knihy, které bych četl zrovna rád, ovšem jejího Poirota jsem si zamiloval, když z něj David Suchet dokázal učinit skutečnou seriálovou legendu, charismatického detektiva tak jedinečného, že by divák jen stěží hledal podobného.. Tak by se zákonitě nabízelo, že by ty první epizody, které oproti těm novějším celovečerním disponující kratší stopáží, mohly potěšit především takového diváka, který se jinak u Poirota nudí, či diváka, který ocení méně komplikovanou zápletku, tedy i mě, nicméně tentokrát se tak neděje.. Režisér Edward Bennet sice této epizodě ušil velmi svižný kabátek, který sází především na velmi podařené dialogy, jimiž si s nesmírně svěží a lehkou ironií utahuje i ze samotné Agathy, myslím především to Poirotovo zhodnocení divadelní hry prostřednictvím do černého mířící paralely se samotnými funkčními žánrovými postupy, tentokrát už Poirot i trochu odhaluje karty, celá první řada se mi totiž jeví v tomto ohledu dost slabě, dokonce ukazuje i své slabiny, tu svoji pověstnou hypochondrii i ochablost svých šedých buněk pod tíhou hladu.. Fakt, že Poirot famózního Sucheta má jasno už v polovině příběhu, mě nikterak netrápí, zato samotný motiv vraha mě natolik uráží, až se sám divím, ačkoliv se jistě v kontextu dnešní doby, kdy se zabíjí i pro větší hlouposti, jeví poněkud snesitelnějším.. Nejlépe tak z tohoto kousku vychází pasáž s Hastingsovým vozem, ostatně on si časem zvykne..;) Je rozhodně také třeba říci, že samotná předloha vychází z Agathiny stejnojmenné povídky, nikoliv z románu, který jakožto literární útvar tvoří jádro detektivních příběhů Hercula Poirota, a ta vyšla spolu s dalšími povídkami určenými pro newyorský tisk v rámci knihy Rané příběhy Hercula Poirota, na níž příliš pozitiv také nenacházím, byť všechny povídky přímo voní tím začátečnickým zápalem a euforií Agathy Christie.. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vypadá to nejprve naprosto nevinně, ale pak se z toho vyvrbí velmi zajímavý detektivní případ, který mě bavil v podstatě od začátku do konce. Takový ten typ, kdy prostě musíte vědět, jak se to všechno stalo a proč, a to i přesto, že sami v podstatě nemáte možnost totožnost vraha odhalit, stejně jako ho neodhalil Poirot v divadelní hře. Z pěti prvních dílů mě tenhle bavil nejvíc. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nepřevratná zápletka, ale neobvyklý konec, kdy ještě Poirotovi poskoci celkem dlouho honí vraha zatímco sám Poirot pomalu a bravurně schází schody:). Příjemná vsuvka s rýmečkou, divadelní hrou a Hastingsovým autem. Bohužel to tu opravdu dohání spíš vtip, než zapeklitost případu, což je u detektivky špatně, vůbec se nedivím nižšímu hodnocení. ... Stejný dům, kde bydlí Poirot, revolver, šachta pro odpadky, manželství ve Švýcarsku. ... PS: Pane bože, kdo u Slováků píše ty obsahy?! Ani jeden kec z toho není pravda. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot je na začátku tohoto dílu nemocný, trápí ho rýma a také už tři týdny neměl pořádný případ, čili jeho šedé mozkové buňky zakrňují. Ještě že se o dvě patra pod ním stane vražda a Hercule má možnost ukázat, že stále nepatří do starého železa. Tradičně skvělý díl, který nám Poirota ukazuje v jeho pravém světle. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neuvěřitelně slabá toť zápletka! Dosti nepovedený video film o tom, kterak majstrovi nestačila jedna panička, a tak se uchýlil k vraždě. Osobně zdejší dedukci Hercule nemůžu uznat. Žádné indície, žádné stopy, tak to Hercule hodil na prvního chalána, jež potkal na chodbě! Ale v tomto díle taktéž uvidíte, jak je pro Hastingse hrozné být bez ženy (absentující ženu si zjevně vsugeroval pod kapotu své mašiny). 63% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot tentokrát ako zručný manipulátor po sklamaní z divadelnej detektívky okúsi na svoju veľkú radosť vraždu vo vlastnom bytovom dome. Menej bude v závere nadšený Hastings, ktorého momentálna láska nedopadne najlepšie. Chrípka je razom preč, keď sa nájde mŕtvola, a novej roly dohadzovača sa tiež zhostil s radosťou. –––– Nabudúce sa stane vražda u vás v obývačke, Poirot! –––– Hastings, mon ami, Poirot je taký veľkodušný, keď prehráva, ako je skromný, keď vyhráva. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Případ jako takový není nic moc, jeho vyšetřování by nicméně mohlo být celkem zajímavé. Bohužel se ale žádné nekoná a Poirot prostě zničehonic ví, jak to všechno bylo. Aspoň že tam je ta trocha legrace s návštěvou divadla a Poirotovou rýmičkou... ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serie a epizoda: S01E05. Sikovny a povedeny dil dokazujici, ze i na malem prostoru 50ti minut lze udelat zajimavou zapletku. I kdyz neni samozrejme kdovijak komplikovana, je dobre vystavena. Tentokrat nachlazeny Poirot, ktery je nekolik tydnu bez pripadu, navstivi s Hastingsem divadelni detektivni hru a hned po navratu musi resit vrazdu primo v dome, kde bydli, ve Whitehaven Mansions, jen dve patra pod sebou... ()

Reklama

Reklama