Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 12 (2010) (série)


Tragédie o třech jednáních (S12E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Three Act Tragedy (více)

Obsahy(1)

Každý má své tajemství, ale ne každý je kvůli němu ochoten vraždit. Stárnoucí herec Sir Charles Cartwright uspořádá pro své přátele a známé večírek, který však skončí smrtí jednoho z nich. Hercule Poirot, který byl rovněž mezi pozvanými, odmítá uvěřit ve vraždu, protože si vůbec neumí představit, jak by mohla být spáchána a vše pokládá za nešťastnou náhodu. Když však dojde k dalšímu podobnému úmrtí, musí svůj úsudek radikálně opravit a vydat se po stopách nelítostného vraha. (Česká televize)

(více)

Recenze (78)

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No a pak že Martin Shaw nikdy nezahrál pořádně nic než Raye Doylea:) Ehm, tedy, vlastně pokud bych měl soudit jen podle této Poirotovské eskapády, tak sice zahrál dobře, ale v příšerně zmatlané detektivce, které se mi nechtělo věřit ani na vteřinu, že je míněna vážně. Prý si tehdy Agatha Christie holt vybrala slabší chvilku;) Že jsou klíčové momenty schválně teatrální, to bych byl schopen přijmout. Ale on je celý ten příběh úplně šílený. Takže zůstávají obvyklé klady v podobě svědomité výtvarné a kostýmní práce, přinášející zážitek z doby, na kterou se (pokud jde o vizuálno) nedá hledět jinak než s libými pocity. 60% ()

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Režie Ashley Pearce je svou teatrálností místy mimo rytmus, což naprosto zabíjí soustředěnou atmosféru pátrání. Větší porce vyváženosti a méně okázale divadelní křeče by tomu bývalo jen prospělo. ()

akisha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejmíň oblíbený Poirot. Myslela jsem, že se děly čachry s předlohou, ale když jsem si jí přečetla, tak jsem zjistila, že takhle blbě už je napsaná. SPOILER Nepsané Agathino pravdilo - ta nejmíň očekávaná osoba je vrahem, ačkoliv má rádoby neprůstřelné alibi apod., které Agatha hojně používá, se tady opět objevilo, takže můj prvotní úsudek se nakonec ukázal jako pravdivý.KONEC SPOILERU. Takže plusy: Suchet a "Rimmerová", kterou jsem nejdřív vůbec nemohla zařadit, až mi došlo, že tohle je ta ženská, co říkala: "Jestli chceš vychladit pivo, strč mu ho mezi nohy." ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirotovky sa mi, napriek iným režisérom a miestami inovovaným režijným postupom, zlievajú do jednej. Pravidlá má pomerne jednoduché: 1. Na mieste, kde sa vyskytne guľatý Belgičan s francúzskym prízvukom bude vždy o jedného menej. Už to, samo osebe, malo byť varovaním pre všetkých zúčastnených. 2. Vyšetrovanie vedie tak, že nikomu nič podstatné nepovie. Často vie páchateľa v polovičke príbehu, no okrem neho a vraha sa nik nič nedozvie. V tejto situácii často pribudne ďalší mŕtvy. Tu je na zamyslenie, či by vďaka vedomosti ostatných o identite páchateľa a vďaka tomu aj istej ostražitosti, nebolo lepšie byť trošku ukecanejší. 3. Na záver sa zúčastnia všetci dotknutí, Poirot urobí morálne kázanie, počas ktorého upozorní na poklesky prítomných a v slovne exbicionistickej a emóciami podfarbenej dlhej reči odhalí páchateľa. 4. Vrahom je takmer vždy tá najneodhadnuteľnejšia osoba. Ak ju niektorý z divákov odhalí vopred, je celý šťastný a nezabudne sa tým následne pochváliť. 5. Toto už nie je pravidlo série, len obligátna poznámka na záver. Škoda, že Agatha Christieová neurobila aspoň raz páchateľom toho naozaj najneodhadnuteľnejšieho: samotného detektíva, ktorý by si takto vybavil svojpomocne nevybavený účet s niektorým grázlom. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako vždy mile zamotaný Poirot, který hold není pro každého. Příběhy s tímhle Belgičanem snad ani přímočarost neznají. Přiznám se, že je sleduji moc rád, avšak vraha většinou nikdy neodhalím. Tím se pro mne stávají ještě přitažlivější. Vše podporuje prostředí staré, hmm, z dnešního pohledu tedy staré, Anglie, působivá hudba i příjemná kamera. O hercích snad nemluvě, Angličané v detektivkách odvádí vždy výbornou práci. A...český dabing je opravdu na úrovni, která mnohonásobně převyšuje kvalitu dabingových studií pro mnohé komerční TV... ()

Disk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Miluju poirotovky, kde smrt na první pohled vypadá jako přirozená. Perfektně napsané a především zahrané. Martin Shaw si tu dává jednu ze svých nejlepších kreací své herecké kariéry. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Prosím Vás, Poirote, to, že jsem herec, ještě nemusí znamenat, že jsem tupec !!" ;) Celkově poměrně slabší epizoda, jejíž největší slabinu vidím v dosti nereálném za vlasy přitaženém motivu, Ashley Pearce tradičně velmi komplikovaný scénář upozaďuje všemi těmi zpomalenými záběry, hrátkami s kamerou a cíleným divadelním nádechem.. David Suchet však podává jako vždy parádní výkon, víceméně táhne celý příběh na bedrech svého kouzla a charismatu, přičemž tu finální scénu na jevišti, kdy Poirot nezvykle podlehne svému vzteku, si osobně řadím k těm nejlepším v rámci celého seriálu !! [ Dabing 8/10 ] Dokonalá práce České televize a tvůrčí skupiny Vladimíra Tišnovského, Jaromír Meduna a Jiří Plachý jsou zde excelentní.. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nedostalo mě to tolik jako jiné Poirotovy filmy z tohoto období, ale to jen příběhem. Docela mě zaujalo, jaké jsou používány filmařské nástroje, například detaily, prolínání obrazu. Tohle je ve snímku skutečně zajímavé. Poirot navíc nic neztrácí na síle a David Suchet mu skutečně dává ultimátní podobu. ()

Beagle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tragédie o třech jednáních je velmi "teatrální" díl, nejen tím názvem a prostředím (jedna z hlavních postav je herec, rozuzlení se dočkáme na jevišti), ale i celým pojetím - postavy jsou představovány jedna po druhé, s dramatickým nájezdem kamery a nad každou mrtvolou, která přibyde, se rozsvítí kužel světla. Taky tu máme hned několik míst činu a mezi nimi desítky kilometrů (zdolávaných Poirotem opakovaně vlakem). Upřímně řečeno, celá ta snaha o přikrášlené drama je v podstatě zbytečná. Suchet sám o sobě dokáže vybudovat napětí až až, a první díly celé série se naprosto obešly bez berliček zpomalených záběrů a prostřihů na létající karty kolem Poirotovy hlavy. Na druhou stranu, pořád je to kvalitní detektivka podle geniální předlohy a to se nevidí dnes a denně. Takže i přes kritiku za pro mě minimální Poirotovské 4 hvězdy. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přestože ke konci je velmi rychle jasné, kdo byl vrahem tří osob, je konec tak geniálně poskládán, že napětím při čtvrt hodinovém vysvětlení, co se vlastně stalo, ani nedýcháme. Jinak jde o tradiční poutavý příběh, který zaujme tím, že Poirot si znenadání zařve a rozčílí se, a zase kolem sebe trousí moudra typu "ještě horší by bylo, kdyby sklenici s jedem vypil Hercule Poirot." Prostě díl, který beze zbytku stojí za vidění. Hudba: Christian Henson ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je věru rozkošné, s jakou grácií se Hercule vetře na každou afterparty pořádanou v přilehlém okolí. Tentokrát vymete hned tři večírky, přičemž na každém musí u hosta konstatovat "tuhý jak prkno". 82% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Divadelné predstavenie prenesené do televízneho filmu. A divadelné sú dokonca aj exteriéry alebo jachta na mori, slnko svieti ako reflektor a vrhá neprirodzené tiene postáv. V takejto znepokojivej atmosfére je celý film a pátranie je trochu v tieni vytvárania atmosféry. Na pódiu je nakoniec odhalený pochybný motív a ešte pochybnejšia realizácia vrážd. (25.7.2013) –– Na druhýkrát sa mi motív a vraždy nezdajú až také pochybné. Záver s odhalením na divadelnom javisku je fantastický, ale mal som veľký problém so sledovaním nudne podaného vyšetrovania. Táto detektívky mohla mať ideálnych 50 minút a bol by som spokojný. (20.12.2015) ()

Reklama

Reklama