Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 12 (2010) (série)


Tragédie o třech jednáních (S12E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Three Act Tragedy (více)

Obsahy(1)

Každý má své tajemství, ale ne každý je kvůli němu ochoten vraždit. Stárnoucí herec Sir Charles Cartwright uspořádá pro své přátele a známé večírek, který však skončí smrtí jednoho z nich. Hercule Poirot, který byl rovněž mezi pozvanými, odmítá uvěřit ve vraždu, protože si vůbec neumí představit, jak by mohla být spáchána a vše pokládá za nešťastnou náhodu. Když však dojde k dalšímu podobnému úmrtí, musí svůj úsudek radikálně opravit a vydat se po stopách nelítostného vraha. (Česká televize)

(více)

Recenze (78)

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S12E01. Priznam se, ze uz jsem to kdysi videl, a tak proste nedokazu posoudit sikovnost pointy - prekvapivost pri prvnim zhlednuti, nebot se mi vrah v pulce vybavil. Cele je to stylizovane od zacatku do konce jako divadelni predstaveni - mame oponu, divadlo, znameho herce jako Poirotova pritele, nekolik vrazd.... Dokonce i nasviceni protagonistu je bodove, podobne jako pri predstaveni - pri jejich portretech nebo rozhovorech s nimi se jakoby ztmavi pozadi, aby to cele pusobilo intimneji. Je to trochu zvlastni styl, ale mne nevadil, sedi k tematu. [spoilery!] Vrazdy samy o sobe jsou take pomerne netradicni - ve svych motivech. Sice to provedeni je podobne jako ve starsim dilu "Zluty Iris" (S05E03), takze nekdo muze uhadnout vraha, ale zajimave je, ze vlastne jen jedna z nich je podstatna. Zbyvajici jsou dalobyserict "funkcni", nebo dokonce jen k odvedeni pozornosti - to zas trochu evokuje slavne "Vrazdy podle abecedy" (S04E01). Zaverecna vysvelujici scena je ale perfektni a vse vysvetli, ba je i zvlastnim zpusobem dojemna a posledni Poirotova replika je sice ocekavatelna, ale trefna. Zavery u Poirota jsou proste dokonale. Ale pravda je, ze kdyz se nad tim vsim clovek zamysli, je to samo o sobe teatralni a naivni od vraha, mermomoci zatahovat nejslavnejsiho detektiva na svete tak moc do vysetrovani, aniz by tu byla nejaka vyraznejsi snaha to na nekoho svest. Strkat hlavu do lvi tlamy je pri zpetnem premitani docela podivne. Navic je tu ta zminena podobnost s jinymi dily, coz (nevim jestli zamerne nebo z lenosti) jeste podtrhuje prime pouziti nekterych zaberu z jinych epizod (viz Zajimavosti). ()

laepus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejoblíbenějších dílů. Což je na mě (milovníka starých dílů) co říct! A proč je tomu tak? Určitě kvůli skvělé hudbě, která u nových dílů nebývá pro mě vhodná a často bývá příliš patetická, ne tak tady. Dále určitě kvůli Martinu Shawovi, který na stará kolena ukazuje, že hrát skutečně umí a není to jen Ray Doyle. Dalším důvodem je určitě dobře vystavěný příběh (zajímavé zvraty, hodně podezřelých, srozumitelné informace atd.). A pak určitě také kvůli úplně poslední Poirotově větě, která je top ze všech posledních vět všech dílů - je zároveň neskutečně samolibá, ale ve své podstatě ani trochu, protože je ohromně pokorná a pravdivá. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodně dobré, i když dost čitelné. Poirot v tomto příběhu dostane nového parťáka - svého dávného známého, slavného a úspěšného herce (hraje ho Bodie... nebo Doyle?) - a šlape jim to skvěle, dokud... ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto jiné a přitom velmi neotřelé zpracování, kde jistá teatrálnost a až divadelní melodrama s prvky dokumentu rozhodně nejsou na škodu. Ne každému, kdo má rád typického Suchetova Poirota bude nadšen, ale mně se to líbilo. Bylo to pro mne o to lepší, že tuto knižní předlohu jsem nikdy nečetla, takže rozuzlení pro mne bylo opravdovým překvapením. Navíc Martin Shaw jako elegán boduje.Za mne plný počet. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vizuálem jeden z nejlíbivějších Poirotů. Příběh je tentokrát méně komplikovaný a v podstatě dost průhledný, a tak zbývá užít si obrazotvornosti a hereckých výkonů. Poirotovi je společníkem sir Cartwright bezvadně zahraný Martinem Shawem. (Profesionálové) ()

lemonova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento Poirot možno nie je brilantne natočený, ale má isté čaro. Najmä finále v divadle (hoci s teatrálnosťou to trošku prestrelili) je pôsobivé. Poirot je zaskočený, sklamaný, smutný, zúrivý - a to sa mi na ňom páči. ()

anitae 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Něco ze starého dobrého Poirota mi tady chybělo, otravy nikotinem pomáhá řešit Doyle z Profesionálů a slečna Vajíčko, pěkný závěr v divadle: ...Slečna Willsová: "Napadá mě něco strašného, ten otrávený koktejl mohl vypít kdokoli, mohla jsem to být já." Poirot: "Hm, a je zde ještě mnohem strašlivější možnost. Mohl jsem to být já." ()

FireTight 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dlouho jsem se rozhodoval mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, abych nakonec zvolil čtyři (ale nejsou to úplné čtyři hvězdičky, spíš takových 3,51 hvězdiček). Oproti předchozím Hodinám má však tento Poirot několik zásadních nevýhod, především v docela slabém příběhu. A pokud má podobnou zápletku i původní knížka od Agáty, tak musím přiznat, že tohle se jí nepovedlo. Tedy až na závěrečnou scénu v divadle, která je opravdu úžasná a nikdy jsem si nemyslel, že uvidím Poirota takhle vybuchnout. Suchet hraje opět skvěle a zdatně mu sekundují i ostatní herci, ovšem nemají příliš co hrát. A to je škoda. ()

Reklama

Reklama