Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 3 (1990) (série)


Tragédie v Marsdonu (S03E06)

(epizoda)
  • Velká Británie The Tragedy at Marsdon Manor (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 1991, 50 min

Obsahy(1)

Majitel hotýlku v zapadlém koutě Anglie, pan Naughton, pozval Hercula Poirota a kapitána Hastingse, aby vyřešili trojnásobnou vraždu. Až po příjezdu Poirot zjistí, že jde pouze o literární pokus pana Naughtona na poli detektivního románu, se kterým si neví rady. Slavný detektiv pochopitelně zuří, nicméně jeho přítomnost se brzy ukáže velmi užitečnou, když nečekaně umírá majitel zdejšího panství pan Jack Maltravers. Zpočátku vše nasvědčuje tomu, že podlehl svým vleklým zdravotním problémům, ostatně ani mladá vdova Susan není zcela v pořádku, pronásledují ji deprese a děsivá zjevení. Poirot si při pečlivém ohledání místa nálezu těla pana Maltraverse všimne několika zajímavých maličkostí a jeho podezření, že šlo o vraždu, posílí i náhlé zmizení kapitána Blacka, jenž je ubytován ve stejném hotýlku jako Poirot s Hastingsem. Brzy navíc dojde k vražednému útoku na Susan Maltraversovou. S řešením případu geniálnímu detektivovi pomůže i návštěva místního voskového panoptika. (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Viděl jste to ?? Zdá se, že kopie je lepší než originál !!" ;) Nejapná poznámka hlídače muzea voskových figurín na adresu Hercula Poirota hned v úvodu svědčí o roztomilém humoru a povedených replikách, na jejichž vlně se tato starší ( 3.série ) epizoda veze víc než bývá u tohoto seriálu obvyklé.. Samotné voskové figuríny sehrají v této velmi napínavé a zdařilé duchařině, které mám osobně u Poirota nejraději, velmi zásadní roli.. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot se nechá napálit majitelem hotýlku a vášnivým spisovatelem-amatérem a přijede mu pomoci vyřešit "vraždu" v jeho nedopsaném románu. Palicování přes půl Anglie je tedy zdánlivě zbytečné, zbývá si prohlédnou voskového Poirota v místním muzeu ("Ve skutečnosti vypadají vždycky menší"), ale to by nesměl být na place ten belgický mrňous, který vraždy přitahuje. Zde padne za oběť místní vředař, kolem kterého (především jeho panství) se vznáší tajemná kletba (úú hůů bojím bojim). Prvek absurdního tajemna, děsu a hrůzy v tomhle seriálu mi prostě nesedí. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Parádní díl, který nadchne hlavně hororovou atmosférou. Ta se prostě povedla a až do konce je to správně temné. I když tušíte, že má všechno naprosto realistický základ, stejně se neubráníte tomu, abyste nezačali přemýšlet o tom, že jsou ti duchové skuteční a že na tom strašení něco bude. Pořád si to zároveň udržuje poirotovský humor. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vtipný a zároveň mírně děsivý díl. Toho vtipu je tam ovšem mnohem víc, víc než v ostatních dílech a díky tomu se přikláním ke kladnějšímu hodnocení. Jenže bohužel nadměrná dávka vtipu ubírá tomu hlavnímu, o co v Poirotovi jde, a to zápletce, nebo spíš důkladnému vysvětlení. Ono k němu sice dojde, ale v takové rychlosti a s tolika otázkami, že snad úplně poprvé si říkám, že to není možné. Je to prostě trochu jiný díl. ... Duch ve větvích stromu. Soška z Afriky. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Drtivá většina "krátkých" epizod je velmi zdařilých, ovšem ničím výjimečných. Jednou za čas se ale stane, že se najde díl, který nás totálně odrovná.... Napínavé, mystické, chvílemi až děsivé (a to seriál hraje spíše na komediální notu!!!) + precizně zkonstruovaná zápletka a úsměvný závěr, jak se sluší a patří. Čistých 100% ()

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • Díl se natáčel v hrabství Norfolk. Panství Marsdon je ve skutečnosti Sennowe Hall severovýchodně od Norwiche. The Red Anchor Hotel, jehož majitel Poirota vyláká z Londýna na imaginární záhadu, je The Dial House v Reephamu, skutečný hotel, kde se můžete i dnes ubytovat. (PhillM.)
  • Vo filme je veľmi drobná historická nepresnosť – pravdepodobne kvôli nedostatku vhodných rekvizít sú tu použité plynové masky Mark V General Service Respirator (alebo podobné), ktoré sa začali vyrábať až počas II. svetovej vojny. Zjavný rozdiel je tam ten, že masky Mk. V majú povrch čierny, čisto gumový, zatiaľ čo medzivojnové Mk. IV (a vzhľadom k dátumu vydania pôvodnej poviedky dokonca ešte staršie Mk. III) majú z vonkajšej strany privarenú vrstvu plátna, ktorá chránila vtedajšiu nekvalitnú gumu pred roztrhnutím. Scéna s plynovými maskami je však v skutočnosti pridaná až do filmového scenára, v pôvodnej poviedke sa nevyskytuje. (hefec)

Reklama

Reklama